Nem hiszi az MSZP, hogy Bárándy kilépne
Valótlanok azok a sajtóértesülések, amelyek szerint Bárándy Gergely kilépne az MSZP-ből és az LMP-ben folytatná politikai pályafutását – állította érdeklődésünkre a szocialista párt elnökségének több tagja. Az MSZP elnöke, Molnár Gyula az Echo TV-nek a Gyurcsány-párttal tervezett összefogásról azt mondta: az összes egyéni helyre megvannak a jelöltjeik, de hibának tartaná, ha a DK önállóan méretné meg magát a választásokon.
2017. december 7. 10:20

Nem lép ki a Magyar Szocialista Pártból Bárándy Gergely. Lapunk szocialista forrásai úgy fogalmaztak: Bárándy akkor sem igazolna át másik frakcióba, ha valamiért megsértődne, számára ugyanis nem egzisztenciális kérdés a képviselői munka.

A nevük elhallgatását kérő informátoraink a PestiSrácok által közölt értesüléssel szemben kizárták, hogy Bárándy más pártban folytatná politikai pályafutását, amelynek híre szerintük mindössze a Gyurcsány Ferencet és a DK-t erősítő, a szocialisták körüli zavarkeltés.

 

Az elnökség egyes tagjai kizártnak tartják a politikus távozását Fotó: MTI

Szavaik szerint az MSZP számít arra, hogy a sajtóban minden olyan képviselőjükkel szemben felmerül majd ez a hír, aki nagy valószínűséggel nem szerepel majd befutó helyen a választásokon. Ezzel együtt az elmúlt időszakban többen is elhagyták az MSZP-t. Mint ismert: Demeter Márta az LMP-frakcióba távozott, Horváth Imre újpesti képviselő pedig akkor jelentette be kilépését, miután kiderült: körzetében pártja közös jelöltként a DK-s Varju Lászlót támogathatja a választáson.

– Az MSZP-nek a Gyurcsány-párttal közös listás indulás lenne a leghatékonyabb politikai lépés a választásokra – mondta az Echo TV-nek Molnár Gyula. A szocialista párt el­nöke – megtörve azt a bojkottot, amit a párt volt kormányfőjelöltje, Botka László a jobboldali médiumok ellen hirdetett meg – arról is nyilatkozott: a szocia­listáknak megvan a 106 egyéni jelöltjük, de folyamatosan tárgyalnak Gyurcsány Ferenccel arról, hogy mindenhol közösen induljanak. Megjegyezte, hogy szerinte hiba lenne, ha a DK önállóan szerepelne a választásokon, és abban bízik, hogy még karácsony előtt meg tudnak állapodni egymással.

Az ellenzéki összefogáshoz most már az LMP is csatlakozik, a jövőben bármikor visszaléphetnek jelöltjeik egy másik párt javára, ha a párt szövetségi politikája ezt megkívánja – erről döntött hétvégi kongresszusán az LMP. Mindez azt jelenti, hogy az LMP 2014-es és 2016-os kongresszusi határozata, mely szerint önállóan indulnak a következő választásokon, végképp megdőlhet.

Igaz, Gémesi György pártjával, az Új Kezdettel együttműködnek, de ezt azért tehetik meg, mert a kongresszus egyhangú szavazással döntött a szövetségkötésről. Arról viszont szó sem volt, hogy később más pártokkal összebútoroznának. Erről – miként a PestiSrácok írja – elvileg nem határozott a párt küldöttgyűlése.

A döntés szerint négy feltétel külön-külön fennállása esetén lehetővé teszik az aspiránsok visszaléptetését. Ebből három technikai jellegű, a negyedik viszont a párt szövetségkötési érdekeitől teszi függővé a fenti lépést, és azzal gyakorlatilag bármikor lehet érvelni.

A Pesti­Srácok úgy tudja, a támogatók között volt Hadházy Ákos társelnök, Schmuck Erzsébet, a Medgyessy-kormány egykori helyettes államtitkára, valamint Ábrahám Júlia és Ungár Péter elnökségi tagok is. Ungár támogatása azért furcsa, mert a hétvégi kongresszuson előkerült egy másik javaslat is, ez viszont épp ellentétes az elfogadottal.

A Csárdi Antal, a párt fővá­rosi képviselője által előterjesztett indítvány tartalmazta, hogy a 2018-as választás urnazárásakor is 106 képviselőjelöltje legyen az LMP-nek, ami kizárta volna a jelöltek mások javára való visszalépésének lehetőségét.

E javaslatot Ungáron kívül aláírta Ikotity István parlamenti képviselő, Vida Attila volt elnökségi titkár és Schiffer András korábbi társelnök is, ám a párt önálló indulását megerősítő előterjesztést még csak napirendre sem vették. Úgy tűnik tehát, az LMP, szakítva elvével, már kész arra, hogy az ellenzéki pártokkal koordináltan állítson jelöltet.

magyaridok.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
 • Szijjártó: FARE önkéntes munkásőrök csoportja
  Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.
MTI Hírfelhasználó