Schulz fordítva ül a lovon
Ő, aki oly szívesen prédikál a szolidaritásról és demokráciáról, most a kirekesztés bűnébe esett.
2017. december 9. 11:53

Megértem Martin Schulzot: sok kudarca után most valami nagyot kellett mondania. 2014-ben az Európai Bizottság elnöke szeretett volna lenni, de nem lett, mert a választók az Euró­pai Néppártot többre értékelték, mint a szocialistákat. Az Európai Parlament elnöke lett, amit a harmadik félidőre is meg akart hosszabbí­tani, de ez sem sikerült. Visszatért Németországba, és kancellárságra vágyott. De az általa vezetett párt úgynevezett történelmi mélyponton végzett az idei választásokon. Ekkor az ellenzék vezéralakjaként akart megerősödni, de a jelek szerint belekényszerül ismét az Angela Merkellel való koalícióba, amit korábban teljességgel elvetett.

Ezután az „eredménylista” után meg kellett magyaráznia a pártjának, hogy miért mégis a nagykoalíció. Nem könnyű mutatvány, de Schulz az a figura, aki soha nem adja fel. Most is előremenekült. Távlatos célt tűzött ki: 2025-ben létre kell hozni az Európai Egyesült Államokat. Akinek ez nem tetszik, az pedig távozzon.

Schulz mester azonban elkövetett néhány hibát. Az egyik, hogy pont 2025-re tette a céldátumot. Ez azonnal felidézte, hogy hiszen 1925-ben már akarták ezt a politikai képződményt a német szociáldemokraták, s bizo­nyára komoly oka lehet, hogy nem jutottak egyről a kettőre. Kudarcos holtvágánynak látszik tehát ez az irány. Nem véletlen, hogy a kancellár asszony sietett rámutatni, hogy az Európai Unió­ban nem a szerkezet a fontos, hanem a hatékonyság. Hogy ez mit rejt magában, ne firtassuk: a lényeg a finom elhatárolódás, jelzés ez a koalíciós tárgyalásokra.

A másik az agresszív stílus. Nagyon durva, hogy akinek nem tetszik az, amit Schulz javasol, az távozzék az unióból. Ő, aki oly szívesen prédikál a szolidaritásról és demokráciáról, most a kirekesztés bűnébe esett. Vas Gerebenről tartja a mondás, hogy kiírta a szobájába: aki itt bent dohányozni akar, az menjen ki. Helyénvaló tiltani a dohányzást, kedves, ha ezt egy csepp humorral puhítva teszik meg. De az Európai Unió alapszerződésének gyökeres felrúgása más, mint a dohányfüst.

Schulz kijelentése pedig kicsit sem vicces. Természetesen mindenki olyan Európát képzel el, amilyet akar. Egy ilyen átalakulásnak azonban megvan a maga rendje. Az első pont éppen az, hogy a változást a tagállamoknak jóvá kell hagyniuk. Alapesetben a parlamenteknek, de egy ilyen gyökeres, az alapítók szellemével ellentétes átalakítás elfogadásához a legtöbb országban népszavazás szükséges. Schulz elgondolása ellentétes az európai közösség lényegével. Jean Monnet szerint nem országokat, hanem embereket egyesítünk. Schulz most országokat akar egyesíteni, azaz megszüntetni. Ha ez a javaslata elbukik, akkor nem azoknak kell távozniuk a közösségből, akik nem táncolnak az ő füttyére, hanem a javaslatot kell átalakítani, vagy inkább teljesen elvetni.

Ilyen diktatórikus hangon német ember beszélt már, Adolf Hitlernek hívták. Schulz mesterrel tehát most elszaladt a ló, s úgy nézem, ráadásul fordítva ül rajta.

Surján László

A szerző a KDNP tiszteletbeli elnöke

magyaridok.hu
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Elutasította a Brexitet a londoni alsóház
  A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.
 • Hadházyék maradnak az MTVA-ban
  Rögtönzött sajtótájékoztatót tartott Szél Bernadett és Hadházy Ákos az MTVA-székház előtt, ahol elmondták, maradnak a köztévénél, és a céljuk továbbra is az, hogy Papp Dániel helyett konszenzusos alapon egyezzenek meg a parlamenti pártok egy vezérigazgatóban.
 • Két régi barát, közös európai jövő
  Lengyelország és Magyarország függetlensége különböző érzelmeket vált ki az utókorból.
MTI Hírfelhasználó