Most indul az igazi hajrá az üzletekben
A karácsony előtti két hét az év legforgalmasabb időszaka az üzletekben, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) becslése szerint ajándékokra az idén 100 milliárd forint körüli összeget költenek a családok, 3-4 százalékkal többet a tavalyinál, de nem zárható ki nagyobb emelkedés sem – mondta Vámos György, a szervezet főtitkára az MTI-nek. Az ünnepi asztalra szánt élelmiszerekre szintén körülbelül 100 milliárd forintot fordítanak majd a vásárlók.
2017. december 9. 14:41

Az év utolsó hónapjának teljes forgalma az üzletekben elérheti az 1050 milliárd forintot, mintegy 4 százalékkal több lehet a tavaly decemberinél, az év végi ünnepekre fordított 200 milliárd forint teszi ki a teljes decemberi költés mintegy 20 százalékát – fejtette ki az OKSZ főtitkára.

Vámos György hangsúlyozta: a háztartások fogyasztási kiadásairól, valamint a kiskereskedelmi forgalomról megjelent adatok is azt jelzik, hogy erős év végi forgalomra számíthat a kereskedelem.

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. az MTI megkeresésére közölte: az ünnepi időszakban 5-10 százalékos forgalomnövekedést vár az előző év azonos időszakához képest.

Novemberben az édességeknek volt a legkiemelkedőbb a forgalma, elsősorban a Mikulás nap miatt, de megkezdődött a szaloncukrok vásárlása is, ami decemberben még nagyobb szerepet játszik majd. A forgalom jelentős növekedése várható a sütéshez szükséges minden terméknél, megugrik a kereslet a hal, pulyka és az alkoholok, az ünnepeket közvetlenül megelőző napokban pedig szinte minden frissáru termék iránt – emelte ki a Spar.

A CBA Kereskedelmi Kft. decemberben a forgalom 5 százalék körüli emelkedésére számít az előző év decemberéhez képest. Az év utolsó hónapjában jelentősen nő az üzletek forgalma, az év végi időszak adja az üzletek teljes bevételének csaknem 20 százalékát – tájékoztatta Fodor Attila, a társaság kommunikációs igazgatója az MTI-t.

Elmondta: tapasztalataik szerint előbb kezdődik az intenzív vásárlási szezon az öt-tíz évvel ezelőttivel összehasonlítva. Ehhez alkalmazkodik a kereskedelem, a CBA üzleteiben novemberben elkezdték árulni az ünnepekhez köthető termékeket, a hónap közepe óta már a hagyományos év végi szezontermékek teljes köre kapható. A csúcsidőszak változatlanul a karácsony előtti egy-két hét, akkor várható a legnagyobb vásárlói roham – tette hozzá.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. azt közölte, decemberi forgalmuk nagyságrendileg a duplájára nő az év többi hónapjához képest, a vállalat az idén a tavalyihoz hasonló forgalomra számít. Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. a karácsonyi szezonra az egész évre jellemző dinamikus emelkedést várja, és a Lidl Magyarország Bt. is azt jelezte, hogy a karácsonyi ünnepek közeledtével megnőtt a forgalom áruházaiban.

Amit még a karácsonyi vásárlás előtt jó tudni

Az egyre népszerűbb „webshoppingolásnak” megvannak a maga hátulütői, de a Hirado.hu által megkérdezett szakértő szerint nem biztos, hogy hosszú távon jól jár az az internetes áruház, amely szándékosan átveri a vásárlóit. A külföldi üzletekkel más a helyzet.

Csúcsra jár az e-kereskedelem

Egyre növekszik az internetes kereskedelmi forgalom hazánkban, ami nem véletlen, hiszen kényelmes és jelentős időt takarít meg a fogyasztóknak – mondta el a Hirado.hu-nak Jagodics Rita, a Kereskedelmi Marketing Trendek Kft. szakértő-ügyvezetője. Elmondta, hogy míg a statisztikák szerint már tavaly is 427 milliárd forintos volt, az idén várhatóan további 18-20 százalékkal fog növekedni a kereskedelemnek ez az ága.

Az online forgalom ráadásul ezekben a napokban, karácsony közeledtével csúcsra jár: novemberben és decemberben általában a teljes online kiskereskedelmi forgalom 31 százalékát teszi ki, nem utolsósorban a Black Friday, a Cyber Monday és alapvetően a karácsonyi vásárlások miatt.

Nem mindig az olcsó az olcsó

Ha nem hagyjuk az utolsó napokra a karácsonyi bevásárlást, akkor rendkívül széles választékkal találkozhatunk az egyes webshopokon. Gyakori azonban, hogy a vásárló azzal szembesül: nincs raktáron a megrendelt termékből, és csak hosszabb átfutási idővel kaphatja meg – ha megkapja egyáltalán. Tavaly karácsonykor 900 ezer alkalommal érkezett meg késve a megrendelt áru – figyelmeztetett Jagodics Rita, aki szerint ha gyorsan szükségünk van a termékre, ajándékra, akkor érdemes inkább egy üzletben megvásárolni az ajándékokat. Négy-öt napos késés ugyanis ebben a decemberben sem kizárható.

A termékek árai között valóban nagy a szórás, ez mindig az adott üzlet termékpolitikájától függ. Az interneten ugyanakkor nagyobb eséllyel bukkanhatunk olcsóbban a keresett termékre, hiszen egy webshop működtetési költsége alacsonyabb lehet, mint egy üzleté: kevesebb munkaerővel, magas bérleti díjak nélkül lehet működtetni. Azonban ez a fogyasztók számára csapda lehet, nem mindig az olcsó az olcsó – figyelmeztet Jagodics Rita.

Az igazán kedvező árak kiszűréséhez a vásárlók az ár-összehasonlító oldalakat használják, ám egy webáruház hitelességét, megbízhatóságát a szakértő szerint még mindig kevesen ellenőrzik, vagyis lehetséges, hogy egy árukészlettel és szolgáltatásokkal nem is rendelkező webshopból rendelik meg az árut. Nem mindig a legalacsonyabb árat kínáló webes üzletben kell vásárolni – hívja fel a figyelmet a szakértő –, hanem ott, ahol van raktárkészlet, logisztikai szolgáltatás, ügyfélszolgálat és garancia.

Mit látunk és mit kapunk?

Egy üzletben látjuk, megtapinthatjuk az árut, kérdezhetünk az eladótól, így kevésbé fordulhat elő, hogy nem azt az árut kapjuk, amire számítottunk. A megbízhatóbb webshopokban több fotó és videó is rendelkezésre áll, hosszú leírásokkal annak érdekében, hogy ne csalódjanak a fogyasztók. Ha ez mégis bekövetkezne, akkor a jogszabály lehetővé teszi a számunkra, hogy az interneten megrendelt termékek és szolgáltatások esetében 14 napon belül indoklás nélkül elálljunk a vásárlástól.

A szándékos átverést Jagodics Rita szerint nagyon kevés üzlet engedi csak meg magának, ugyanis a közösségi média terjedésével bárki, bármikor közzéteheti, ha átverték. Így például közösségi oldalán véleményezheti a céget a vásárló, illetve a saját idővonalára is kiírhatja, ha elégedetlen, valamint a Google is lehetőséget ad a cég véleményezésére.

„Túl kicsi ahhoz az ország, hogy 2017-ben egy cég megengedhesse magának azt, hogy nem teszi elégedetté az ügyfelét” – foglalta össze a szakember.

Cipő négyszázért, postaköltség nélkül?

Egy kutatás szerint a magyar internetes vásárlók 75 százaléka rendelt már Kínából, az Egyesült Királyságból, Németországból vagy az Egyesült Államokból. Jagodics Rita szerint a külföldi webshopok reklámkampányának és a fordítóprogramok elterjedésének köszönhetően előfordul, hogy valaki csak akkor szembesül azzal, hogy nem is hazai oldalról rendelt, amikor megkapja a csomagot.

Ennek a vonalnak is megvannak az előnyei: például az alacsonyabb árak vagy az itthon nem kapható termékek elérhetősége.

Egy olcsón kínált termék nyilvánvalóan nem márkás, kiváló minőségű áru, de ha erre fel vagyunk készülve, akkor bátran megrendelhetjük ismert oldalakról, ilyen például az Amazon, az eBay, az Alibaba vagy a Wish. Ennek is megvan a kockázata természetesen – figyelmeztet Jagodics Rita –, így például az, hogy nehezebb gyakorolni az elállási vagy a reklamációs jogot. Panasz esetén fordulhatunk az Európai Fogyasztói Központhoz, a nyelv és földrajzi távolságok miatt azonban ez hosszadalmas és nehezebb – tette hozzá.

Egy megbízható webshop honlapján megtalálhatók a kötelező adatok, úgy mint: név, székhely, adószám, cégjegyzék száma. Ha ezek az adatok nem szerepelnek a honlapon, akkor célszerű odébbállni. Az Általános Szerződési Feltételeket is tanácsos minden esetben elolvasni: ez tartalmazza ugyanis a vásárlói jogokat és kereskedők kötelezettségeit. Ha ilyet nem találunk, akkor az már gyanús jel. Pozitív jel viszont, ha bankkártyával is fizethetünk az oldalon, az ugyanis azt jelenti, hogy a bank már átvizsgálta a céget.

hirado.hu - MTI
  • Jogi bástyákkal is védeni kell a család intézményét
    Vejkey Imre: Minket azért akarnak kiközösíteni, mert megvédjük a családokat és a gyermekeket, mert nem engedjük a család relativizálását! Egyetértünk Ferenc pápával, aki budapesti látogatása során búcsúzóul azt üzente a magyaroknak és az egész világnak, hogy „a család apából, anyából és gyermekekből áll, pont”.
  • Megújul a pápai katolikus nagytemplom
    Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
  • Bethlen István országépítő munkája
    Meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója alkalmából szervezett keddi konferenciára írt köszöntőjében.
MTI Hírfelhasználó