Balog: ez a kérés nekünk szólt
A közép-olaszországi, földrengés sújtotta Tolentinóban szombat délután négy órakor avatták fel azt a templomot, amelynek helyreállítását Magyarország finanszírozta. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az ünnepségen tartott beszédében felidézte, hogy „micsoda meglepetés” volt a magyar kormány számára a Tolentinóból érkezett levél.
Utoljára frissítve: 2017. december 9. 21:52
2017. december 9. 18:30

„Segíteni akartunk, úgy éreztük, hogy ez nekünk szólt” – mondta Balog Zoltán. A segítség meg is érkezett, Közép-Olaszországban a helyreállított templom az első középület, ami újranyitotta kapuit a pusztító földrengés után.

Balog Zoltán kegyelmi pillanatnak nevezte a templom újranyitását. Felidézte, hogy a település egy éve levélben kért segítséget Magyarországtól a templom helyreállításához. Itáliából évszázadok óta érkeztek Magyarországra papok, művészek és tudósok – fogalmazott, megemlítve Gellért püspököt és Kapisztrán Szent Jánost. „Most mi jöttünk el Tolentinóba” – folytatta.

Hangsúlyozta, hogy a segítség jelképes, Magyarország nem gazdag ország, de gazdaságilag eljutott arra a szintre, hogy tud segíteni: a Hungary Helps program révén, amely segítséget nyújt a keresztényeknek Szíriában, Irakban vagy épp afrikai diákoknak ad ösztöndíj-lehetőséget Magyarországon.

Az M1 helyi tudósítója elmondta: a templom újranyitásával egy virrasztás is kezdődik Tolentinóban, hiszen szombaton van a Közép-Olaszországban nagy tiszteletben álló Loretói Szűz Mária ünnepe – tudósít a hirado.hu.

A közeli oratóriumban gyülekeztek az Olaszország számos részéből érkező magyar zarándokok, akik együtt fognak imádkozni és ünnepelni, majd vasárnap átvonulnak a közeli Loreto városába, ahol tovább folytatódik a közös magyar találkozó.

A templom újranyitása alkalmából szervezett ünnepségen Balog Zoltán mellett Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is részt vett.

A templomavatás kiállás európai keresztény értékeink mellett

Európai gyökereinket tépik szét azzal, hogy templomokat zárnak be például Németországban, Hollandiában vagy Angliában. A templomfelújítással felhívhatjuk a figyelmet erre a jelenségre és tiltakozhatunk ellene – ezt a helyszínen mondta Soltész Miklós az M1-nek.

Az egyházügyi államtitkár hozzátette: a felújítás arra is lehetőséget teremt, hogy a magyarok is viszonozni tudják azt a segítséget, amit az elmúlt ezer évben Európa keresztény országaitól kapott.

A templomavatás kiállás európai keresztény értékeink mellett

Európai gyökereinket tépik szét azzal, hogy templomokat zárnak be például Németországban, Hollandiában vagy Angliában. A templomfelújítással felhívhatjuk a figyelmet erre a jelenségre és tiltakozhatunk ellene – ezt a helyszínen mondta Soltész Miklós az M1-nek.

Az egyházügyi államtitkár hozzátette: a felújítás arra is lehetőséget teremt, hogy a magyarok is viszonozni tudják azt a segítséget, amit az elmúlt ezer évben Európa keresztény országaitól kapott.

Történelmi nap

Az ünnepség keretében Nazzareno Marconi macerata-tolentinói püspök nyitotta meg a templom kapuját.

Tolentino polgármestere úgy fogalmazott: ez egy történelmi nap Tolentino és Magyarország számára, Tolentino soha nem fogja elfelejteni a Magyarország nyújtotta segítséget.

Az ünnepségen bejelentették, hogy Tolentino és Nagykőrös városa testvérkapcsolatot fog létesíteni, így a magyar-olasz szál tovább erősödik a jövőben is.

A közép-olaszországi templom az első középület, amely pénzt kapott a helyreállításra. A templom jelkép egész Közép-Olaszország számára, de nem csak a közelből, hanem Olaszország távolabbi részeiből is érkeztek hívők az ünnepségre – közölte az M1 tudósítója.

A magyar kormány karácsonykor jelentette be, hogy segítséget nyújt Tolentino templomának helyreállításához 150 millió forinttal.

Elmondhatatlanul pozitív érzés Magyarország segítsége

Az M1 interjút készített Herczeg Adriánnal, aki családjával Tolentino közelében lakott a tavaly novemberi földrengésig.

A templom közösségéhez tartozó Herczeg Adrián elmondta: a földrengés használhatatlanná tette a templomot. Hozzátette: kint élő magyarként „elmondhatatlanul pozitív” érzés, hogy Magyarország segítette a templom újranyitását.

A templomot a magyar kormány nevében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár fogja megnyitni.

Orbán Viktorhoz fordultak, mert védelmezi a keresztény értékeket

Egy évvel ezelőtt a helyi iskola zenetanára levelet írt Orbán Viktornak, mert a Magyarországról és a magyar miniszterelnökről olvasott sajtóhírek alapján azt gondolta, hogy a magyar kormányfő az egyetlen Európában, aki védelmébe veszi és őrzi a keresztény értékeket.

Andrea Carradori, a Jézus Szent Szíve Testvérület perjele levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, a perjel a kormányfő személyes segítségét kérte az újjáépítéshez, hivatkozva arra: csodálattal tekintenek Orbán Viktornak a nemzete keresztény gyökerei megmentését célzó tevékenységére. A magyar kormányfő akkor válaszlevelében tudatta: kabinete elé vitte a segítségkérést, és Magyarország kormánya 150 millió forint (kb. 480 000 euró) elkülönítéséről döntött decemberben a helyreállítási munkálatok támogatására. A miniszterelnök azt írta a perjelnek: Európa jövőjét egyedül az szolgálhatja, ha visszatalál keresztény gyökereihez, amelyek ma is a legfontosabb közösségteremtő erőt jelentik egy település és egy ország számára. A perjel atya a vatikáni nagykövetségnek és a milánói főkonzulátusnak is kifejezte háláját, és természetesen az egyházi, valamint a magyar és olasz médiát is megjárta a segítség híre.

Idén márciusban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is felkereste a települést, ahol a helyi vezetők kifejezték hálájukat a Kormánynak a támogatásért.

Felavatták a Magyarország segítségével helyreállított templomot

Felavatták szombaton a közép-olaszországi Tolentinóban a Szent Szív és Szent Benedek-templomot, amelynek helyreállítását Magyarország finanszírozta.

A templom kapuit Nazzareno Marconi püspök nyitotta meg, az ünnepségen részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Habsburg-Lotharingiai Eduard szentszéki nagykövet, Varga Lajos váci segédpüspök, valamint Andrea Carradori, a Szent Szív Társaság perjele és a Vatikán képviselői.

Balog Zoltán kegyelmi pillanatnak nevezte a templom újranyitását. Felidézte, hogy a település egy éve levélben kért segítséget Magyarországtól a templom helyreállításához. Itáliából évszázadok óta érkeztek Magyarországra papok, művészek és tudósok - fogalmazott, megemlítve Gellért püspököt és Kapisztrán Szent Jánost. "Most mi jöttünk el Tolentinóba" - folytatta.

Hangsúlyozta, hogy a segítség jelképes, Magyarország nem gazdag ország, de gazdaságilag eljutott arra a szintre, hogy tud segíteni: a Hungary Helps program révén, amely segítséget nyújt a keresztényeknek Szíriában, Irakban vagy épp afrikai diákoknak ad ösztöndíj-lehetőséget Magyarországon.Magyarország 150 millió forinttal támogatta a templom helyreállítását.

Andrea Carradori tavaly december 8-án küldte el levelüket Orbán Viktor miniszterelnöknek. Egy év elteltével sikerült megnyitni a templomot - mutatott rá.

A Szent Szív- és Szent Benedek nemcsak az első templom, hanem az első középület, amely a földrengés után megnyitotta kapuit, Tolentinóban az összes többi templom zárva van még.

A templomba tábla került a magyar és az olasz zászlóval, amely emlékeztet arra, hogy a magyar kormány finanszírozta a helyreállítást.

A helyi lakosok - mint azt a közmédiának elmondták - nagyon várták a templom újranyitását, mert az viszonyítási pont számukra. Sok olaszországi magyar is elment az ünnepélyes megnyitóra.

Giuseppe Pezzanesi polgármester hangsúlyozta, hogy a templom újranyitása történelmi pillanat, amelyet a település sohasem felejt el, az olasz és a magyar nép közötti kötelék most már örökérvényű. Bejelentette, hogy testvérvárosi kapcsolatra lépnek Nagykőrössel.

Az 1805-ben alakult, csak Tolentinóban több mint negyven főt számláló laikus Szent Szív Társaságot csuhásoknak (Sacconi) is nevezik a húsvét pénteki passión viselt öltözékük miatt. A Szent Szív templomban a régi rítusú, latin nyelvű misét celebrálják.

A magyar kormány a 2009-es abruzzói földrengés után a szintén súlyos károkat szenvedett Capestrano városában Kapisztrán Szent János szülőházának helyreállításában is segített a budapesti I. kerülettel közösen.

hirado.hu - magyaridok.hu
  • Hamis zászlók
    A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
MTI Hírfelhasználó