Brüsszel tovább vacakol a Balkánnal
A horvát Jutarnji List e heti exkluzív tudósításában számol be arról, hogy betekintést nyertek olyan titkos európai uniós dokumentumokba, amelyek a közeljövőben meghatározzák majd az EU Balkán-stratégiáját.
2017. december 11. 22:16

Kiszivárgott hírek szerint a horvát határvitákat Szerbiával és Montenegróval közösen kell a három érintett országnak megoldania. Ez lesz az egyik feltétele annak, hogy 2023-ban Montenegró és Szerbia lezárhassa az Európa Unióhoz való csatlakozási tárgyalásokat, majd 2025 végére teljes jogú tagjává válhassanak az európai közösségnek.

„Reményteljes perspektíva” 

Noha Horvátországgal különösebb módon nem foglalkozik a dokumentum, az Európai Bizottság felvázolt stratégiája világos. „Reményteljes perspektíva a nyugat-balkáni bővítés folyamata.” Ezzel együtt az Európa Unió vezetése egy csöppet sem titkolja, hogy nem kívánják az unió ajtaján kopogtató balkáni országokkal együtt azok feszültségforrásait, különösen a „határvitákat importálni”. Mindenesetre a jelenleg megszellőztetett információk még csak egy tervezet részleteit képezik, ám ezt a jövő év februárjában jó eséllyel véglegesítve elfogadják és közzéteszik majd, ahogy azt Jean Claude Juncker évértékelő beszédében már jelezte.

 Szavak helyett tetteket követelnek 

„Valamennyi államnak egyértelműen el kell köteleznie magát. Szavakkal és tettekkel is igazolniuk kell, hogy a múltbeli örökséget maguk mögött hagyták, leküzdötték egymás iránti ellenszenvüket, és a megbékélésre törekszenek, valamint a nyitott kérdések megoldásában érdekeltek az EU-hoz való csatlakozásuk előtt.” A belépés előtt a határvitákat – ha másként nem megy – a Nemzetközi Bíróság ítéletére kell bízni, amely kötelező érvényű lenne minden érintett félre. Nem kétséges, hogy a Nyugat-Balkán merre tekint a jövőt illetően, de ezt egyértelműen tettekkel is bizonyítani kell. Ez utóbbi kiszólás már leginkább Belgrádnak szólt, ugyanis a szerb politika – ha az érdekei megkívánják – előszeretettel pozicionálja magát az EU és Oroszország közé, pontosabban fogalmazva sokkal szorosabb a viszonyra törekszik Moszkvával, mint azt Brüsszelből megengedhetőnek gondolnák.

Koszovóval meg kell békélni a szerbeknek 

Szerbia esetében a legfontosabb kritérium, hogy meg kell oldani kapcsolatait Koszovóval, mert a legfontosabb, hogy a stabilitás a régió egészére kiterjedjen. A dokumentum felsorolja azokat a lépéseket, amelyekkel Montenegró és Szerbia az EU-ban 2025-ig teljesíthet. A táblázat szerint 2019 végére ezeknek az országoknak a jogállamiság területén az átmeneti referenciaértékek teljesítésére kell összpontosítaniuk. „Szerbiának és Koszovónak legkésőbb két éven belül el kell érnie az átfogó kapcsolatok normalizálását, amely utána már megnyitja az utat az európai integráció felé.”

Bosznia nem nagyon teljesít

Bosznia-Hercegovinának 2019-ben kellene tagjelölt státust nyernie, persze, kérdéses, addigra befejezi-e a Brüsszel által feltételként megszabott reformintézkedéseket. Albániának még meg kell győznie az EU-t, Macedónia pedig akkor kap lendületet a csatlakozási tárgyalásokon, ha megoldja a névkérdés körüli vitáját Görögországgal.

Lebegtetett lehetőségek

Bár a dokumentumból kitűnik, hogy az uniós integrációs folyamat befejezésére vonatkozó indikatív határidők egyértelműen csak Montenegró és Szerbia számára jelennek meg, hiszen ebben a pillanatban a csatlakozási folyamatban élen járnak, ám ugyanakkor a tervezet kijelenti, hogy ez a perspektíva mindenki számára nyitott, következetesen „partnerek” szóval illeti a tagjelölteket a régióból, és továbbra is hangsúlyozza Brüsszel: egyedi érdemeken alapul a csatlakozás időpontja. A dokumentum szándékosan nem említ „hat államot”, hanem „hat partnert” Koszovó miatt, amelyet még nem ismer el öt uniós tagállam – írja a zágrábi napilap.

hirado.hu - Jutarnji List
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Az üzenetek Junckerékhez és Macronhoz is eljutnak majd
  Az Európa jövőjéről lefolytatott fórumokon megfogalmazott legfontosabb üzeneteket a kormány el fogja juttatni az Európai Bizottságnak és Emmanuel Macron francia elnöknek is. Utóbbi korábban maga javasolta, hogy minden tagállamban legyen állami konzultáció Európa jövőjéről – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán a közmédiával.
 • A migráció liberális félreértelmezése
  A liberálisok individualista, az egyénből kiinduló szemlélete lehetetlenné teszi azt, hogy a migráció csoportos, kollektív, tömeges megjelenési formájával kezdeni tudjanak valamit.
 • Brüsszel legújabb elképesztő "termékei"
  Brüsszel jelenlegi bevándorláspárti többsége továbbra is ontja magából a migránspárti intézkedéseket és javaslatokat, legújabb elképesztő "termékei" a migránskártya és a migránsvízum - mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó