18 éven át nem mondhatta el
Belekiabálta a világba a férfi, hogy megölte a feleségét: amit 18 éven át nem mondhatott el senkinek, kiszakadt belőle a Budakörnyéki Járásbíróság folyosóján, miközben előzetes tárgyalására várakozott. Családi gyötrelemről és tisztítótűzről beszélt. Eleinte azt mondta, holtan találta feleségét, ám később beismerte: maga dobta a kútba az asszonyt.
2017. december 12. 11:43

A Tamás nevű férfi 1999 februárjában bejelentést tett a rendőrségen, hogy munkából hazaérve holtan talált rá feleségére a világtól elzárt, budakalászi tanyájuk kertjében lévő kútban.

Az elmúlt 18 évben a terület átalakult, a tanya gazdát cserélt, átépítették.

 

Azt hitték, baleset volt – később nyomozni kezdtek

Mivel semmi nem utalt erőszakos halálra, nem indult nyomozás. A nő vérében viszont alkoholt találtak, azzal zárták le az ügyet, hogy baleset történt, az áldozat beleesett a kútba. Néhány héttel ezelőtt, egész pontosan november 9-én azonban a rendőrség mégis nyomozni kezdett.

A nyomozást vezető Ronyecz Csaba alezredes azt mesélte a Kékfénynek, hogy orvos- és fizikus szakértő segítségével oldották meg végül a rejtélyes ügyet. Az egyik legbonyolultabb kérdés azt megállapítani, hogy lecsúszott, leugrott, vagy lelökték az áldozatot.

Megdöbbentő fordulat az ügyben

A szakértők vizsgálata megdöbbentő fordulatot hozott a kútba esett asszony ügyében is: összevetették a fizikus számításait az akkori halottszemle jegyzőkönyveivel, és így kizárták, hogy a nő véletlenül zuhant a kútba.

Amikor a férje elé tárták a bizonyítékokat, Tamás bevallotta, hogy aznap leitatta nejét, majd azzal, hogy valamit szeretne mutatni neki, a kúthoz csalta.

Amikor a felesége belehajolt a kútba, akkor a férfi lábait megemelve átlendítette a kút káváján, a nő pedig fejjel előre bezuhant a kútba – mondta Ronyecz Csaba.

A budakalászi férfi felindultan magyarázta a nyomozóknak, milyen családi gyötrelmek vezettek a gyilkossághoz. Tamás állítása szerint feleségének szinte nem volt józan pillanata, annyit ivott, ami megkeserítette a mindennapjaikat.

Első kisfiuk az apja szeme fénye volt. A talizmánja, ahogy ő fogalmazott. Aztán jött a tragédia. Az anyja nem vigyázott a rá bízott gyerekre.

Ez a gyerek másfél éves korában kizuhant egy 10. emeleti panellakás ablakán, és meghalt. Ez nagyon megviselte a férfit. Ahogy mondta, onnantól a feleségét is elvesztette, mert nem tudott már, mint jó feleségre tekinteni – magyarázta Ronyecz Csaba.

A fejjel előre kútba zuhanó asszony még meg tudott fordulni a vízben, jól úszott, és korábban búvárkodott is. Egy időre meg is tudott kapaszkodni a gyűrűben, ekkor fenyegetőzött, és parancsoló hangon utasította férjét, hogy húzza ki.

A férfi azt mondta, hogy ő tulajdonképpen nem megölni, hanem megleckéztetni akarta a feleségét. Azt gondolta, hogy ha bedobja a kútba, a hideg vízben eltölt egy kis időt, akkor talán átértékeli az életét, megváltozik, és jobb útra tér. De miután azt látta, hogy a felesége onnan is parancsokat osztogat neki, abszolút nem tanúsít megbánást, magára hagyta.

Tamás rátette a fedőt a kútra, sőt nehezéket is tett rá, hogy ha a neje felmászna, akkor se tudjon kijönni. Az áldozat néhány óra alatt kihűlt, eszméletét vesztette és megfulladt. Férje még a vödröt is előre kivette a kútból, hogy könnyebben belelökhesse.

A bűnügyi technika fejlődése miatt egyre több bűnügyet sikerül akár évtizedekkel később is megoldani, vagyis a tettesek sosem érezhetik magukat biztonságban. A rendőrök nem felejtik el, milyen képet vágnak azok, akiket évek, évtizedek után sikerült lebuktatni. Sulányi Vilmos, budapesti gyilkossági nyomozók vezetője is erről beszélt korábban a Kékfénynek.

„Általában megdöbbenés van. Amikor olyan elfogás van, hogy nincs is előzménye, ott aztán meghűl az ereikben a vér, lehet látni a döbbenetet, a lefagyást. És ez egyébként pszichológiailag jó is szokott lenni a kihallgatásnál, mert sokkal könnyebben leviszi a balhét a döbbenettől. Letiltanak neki azok a szoftverek a fejében, hogy hazudni kéne, meg nincs rá fölkészülve” – fogalmazott.

A budakalászi férfi is megdöbbent, amikor Ronyecz Csaba és kollégái becsöngettek a kapuján. Ordibált, és ellenállt – mesélte az alezredes.

Ronyecz Csaba úgy fogalmazott: egy domináns, irányító típusú emberről van szó, aki belekerült egy olyan szituációba, ahol nem ő

irányíthatta az eseményeket, és ez eléggé megviselte őt.

Új információ, új nyomozás

A gyilkosság óta a férfi is új életet kezdett: a tanyáról Kesztölcre költözött, ismét megnősült, és a korábbi 3 után, újabb 3 gyereke született.

Budakalászon annak idején az a pletyka járta, hogy köze lehet volt neje halálához.

Mégse bukott volna le soha, hogyha nem jut a rendőrök tudomására egy új információ.

Hogy pontosan mi volt az, ami miatt újra vizsgálni kezdték a kútbaesés körülményeit, és hogy jutott el a nyomozókhoz, azt a nyomozás érdekeire tekintettel nem árulhatjuk el.

Ám az alezredes azt mondja, az ehhez hasonló, régi ügyeknél az lehet a nyomozóhatóság esélye, hogy hosszú idő alatt változnak az emberek közti viszonyok.

„Ezek a változások oda vezetnek, hogy olyan emberek, akik eddig nem segítették a hatóság munkáját annak ellenére, hogy rendelkeztek információkkal vagy bizonyítékokkal, esetleg 5-10-15 év múlva meggondolhatják magukat, és az érdekeik úgy kívánják, hogy segítsék a nyomozók munkáját” – mondta Ronyecz Csaba.

A nyomozók azt mondják, a budakalászi férfi végül megkönnyebbült, hogy lebukott.

A nyomozók szerint Tamás még most sem érzi a súlyát annak, amit elkövetett. A hatgyerekes, 60 éves férfi évtizedes börtönbüntetésre számíthat.

-------------------------------------

A Kékfényben korábban bemutatta Tóth Péter igazságügyi fizikus-szakértőt, aki saját matematikai módszert dolgozott ki a zuhanó emberi testek röppályájára. Ez alapján kiderülhet, hogy az áldozat kidőlt, magától ugrott, vagy kilökték. Persze vannak olyan bonyolult esetek, amikor nem elegendő a matematikai számítás. A Kékfényben korábban azt az esetet is bemutatták, amikor egy csecsemő belefulladt egy vödör vízbe. A szülők azt állították, hogy az ágyról eshetett fejjel az edénybe, ám mire észrevették, már nem tudtak segíteni a gyereken. A szakértők feladata az volt, hogy kiderítsék: eshetett-e az áldozat úgy a vödörbe, hogy az ne boruljon fel. Sertéshúsból készítettek egy modellt, ami mind geometriában, mind tömegében megfelelt a csecsemő testének. Ezzel a próbabábuval, ill. a vödörrel, mely az esemény kapcsán felmerült végeztek különböző kísérleteket – magyarázta Tóth Péter igazságügyi fizikus-szakértő. Kiderült: előfordulhat, hogy egy kisbaba úgy esik bele, hogy nem borul fel a vödör, így semmi nem bizonyította, hogy a szülök hazudtak volna.

---------------------------------------

Nagy port kavart korábban annak a huszonéves, állapotos nőnek a halála, aki egy horvátországi családi nyaraláson lezuhant egy szikláról. Az ottani rendőrök balesetként zárták le az ügyet, magyar kollégáiknak azonban gyanús lett, hogy a megözvegyült férj mindig másféleképpen meséli el a történteket. Egy kísérleti babát készítettek, ami pontosan megegyezett a halott nő alakjával, súlyával, adottságaival. A kísérletekből kiderült, hogy a baba csak akkor tudott fennakadás nélkül keresztülzuhanni a sűrű növényzeten, ha meglökték. A nőt tehát szándékosan taszították le a szikláról, férje, és egyben gyilkosa hűvösre került érte.

hirado.hu - Kékfény
  • Polgárverés – 12 éve
    Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
MTI Hírfelhasználó