Káoszból majd felemeli
2017. december 12. 23:52

(...) - Mire tippel, a baloldali ellenzéknek sikerül kitalálnia a választás napjáig, hogy milyen felállásban indul?

- Természetesen a jelöltállításig kell megoldást találni, január végén, legkésőbb február elején.

- Mikor tudta meg, hogy Molnár Gyula MSZP-s pártelnök önt nevezi meg miniszterelnök-jelöltként?

- A bejelentés napján. Most szombaton.

- Viccel?

- Sok emberrel beszéltem, de kidolgozott egyeztetési rendről túlzás lenne beszélni. Minden gyorsan történt, ami a jelen helyzetben indokolt is. Kevés az időnk. Fontosnak tartottam, hogy Molnár Gyula javaslatát az MSZP legitim testületei is támogassák. Időközben a szocialista párt elnöksége – ha jól tudom, egyhangúlag – megszavazta a jelölésemet.

- Nem érzi úgy, hogy cserbenhagyásos gázolást követett el a Párbeszéd eddigi szövetségesével, az Együttel szemben?

- A cserbenhagyás érzése kölcsönös lehet. Abban bíztam, hogy az Együtt meggondolja magát, ha a miniszterelnök-jelölt kilétét illetően erős személyi garanciát kap, ami biztosítéka az együttműködésnek és a megújulásnak. Hátborzongatóak a közvélemény-kutatási adatok. És elsősorban nem azért, mert a Fidesz nagyon jól áll, hanem azért, mert az emberek nagy része kormányváltást akar, de az ellenzék képtelen ezt az igényt megtestesíteni. Ebből is az látszik, hogy valamit rosszul csinálunk. Teljes káosz van az ellenzéki oldalon. A Párbeszéd sok áldozatra kész volt annak érdekében, hogy létrejöjjön egy minél szélesebb körű baloldali összefogás. Amikor erről őszintén beszéltem, az Együtt valamelyik elnökségi tagja titokban hangfelvételt készített, és nyilvánosságra hozta.

(...) - Elképzelhetetlennek tartja, hogy közös indulás helyett végül az MSZP listáján találja magát?

- Nem számolok ezzel a forgatókönyvvel.

- Még az előző ciklusban, az LMP képviselőjeként bedobta a Jobbikkal kötendő „technikai koalíció” ötletét. A Jobbiknak ma milyen szerepe lehet az ellenzéki együttműködésben?

- Abban az ellenzéki együttműködésben, amiben én gondolkodom, jelenleg nincs helye a Jobbiknak. Amikor Botka László visszalépett az MSZP miniszterelnök-jelöltségétől, Vona Gábor, a Jobbik vezetője bejelentkezett a baloldali szavazókért. Most én mondom azt, hogy ajánlatot kell tenni a Jobbik szavazóinak. Politikai elvtelenségből a Jobbik megdöntötte a világcsúcsot, de ezzel csak annyit ért el, hogy súlyos válságba került.

- Nyár közepén a Magyar Narancsnak ön azt nyilatkozta, hogy nem szeretne elindulni a főpolgármesteri címért, mert nem akar „csődgondnok” lenni. Budapest nagyobb csődben van, mint az ország egésze?

- A 2018-as parlamenti választás egyik tétje szerintem pontosan az, hogy a Fidesz még jobban visszanyesi-e az önkormányzatiságot, kivérezteti-e a fővárost. Azt látjuk, hogy mindenre van pénz Budapesten, ami a Fidesznek fontos, és semmire nincs, amit a budapestiek tartanak fontosnak. A fővárosiak valószínűleg egész jól ellennének a budai Várban létesítendő lovarda nélkül, miközben a 3-as metró létfontosságú felújításáért pitizniük kell. Budapest az itt megtermelt pénz századrészét sem kapja vissza. Közben pedig a magyar vidéket is fel kell emelni. Jó lenne megtalálni a helyes egyensúlyt.

- A Párbeszéd egy százalékot profitált az ön népszerűségéből. Mit gondol, az MSZP-s szövetségnek mennyit hozhat a jelöltsége?

- Szerintem racionális gondolkodásra vall, ha egy szövetségben indul a legnagyobb támogatottságú baloldali párt, és az a politikus, aki a felmérések szerint a legnépszerűbbnek számít. Ha jól tesszük a dolgunkat, akkor most sem késő. Még bőven benne van a pakliban a kormányváltás.

Karácsony Gergely: káoszból szép nyerni tavasszal

Népszava
Címkék:
megmondó
Világossá vált, hogy a rasszizmus ellen oly bőszen hisztériázó uniós vezéralakok egy bizonyos rasszizmus fölött szemet hunynak.
 • A demokrácia torzszülöttje
  Maga Medgyessy nevezte puccsistáknak megbuktatóit szinte percekkel leváltása előtt egyes tévéadásban. Ezt még el tudta érni miniszterelnökként.
 • Európa elesett, reconquista harc következik
  Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi másságát, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik.
 • Jézus célkeresztben
  Jézus ellen ugyanolyan gyűlölködés folyik, mint két évezrede, amikor Pilátust belerántották a bűnbe a római gyarmat helyi lakosai.
 • Kétfrontos harc Európa megvédéséért
  Egy amerikai tőzsdespekuláns széles, több kontinenst lefedő hálózatot szőtt az utóbbi negyven évben.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI