A migrációt megállítani, nem szervezni kell
Európa nagyon komoly problémákkal néz szembe – mint a migráció, a gazdaságfejlesztés és az Európai Unió bővítése –, és ezeket érzelmi alapon nem, csak a józan ész talaján lehet jól megoldani – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Közép-európai Kezdeményezés keddi minszki csúcstalálkozóján elmondott felszólalásában.
2017. december 13. 10:06

– A komoly problémákból kifolyólag komoly viták zajlanak Európában a kontinens jövőjéről, ami természetes, hiszen sok-sok szuverén országnak fontos kérdéseket kell megoldania. A baj az, hogy ezek a viták nagyon hamar érzelmiekké válnak, ezáltal el­vész annak az esélye, hogy a kontinens szempontjából jó eredményekkel záruljanak – idézte a tárcavezetőt a távirati iroda.

Közép-Európának a józan észt kell képviselnie, ennek talaján kell tartania a vitákat, mert ez az egyetlen módszer arra, hogy a térség biztonságát garantálni tudja a fentebb említett három területen – szögezte le Szijjártó, aki a magyar kormányt képviselte a minszki csúcstalálkozón. A Közép-európai Kezdeményezés (KeK) idei soros elnöke Fehéroroszország, ezért rendezték a csúcstalálkozót Minszkben. Az ülésen elfogadták a KeK következő három évre szóló akciótervét, amelyben a migráció, a gazdaság és az EU-bővítés kiemelt területként szerepel.

– Közép-Európának ezekben a vitákban keménynek kell lennie, hangosan kell képviselnie saját józan álláspontját, ugyanis amíg a migráció vonatkozásában a kontinens nyugati fele – érzelmi alapon – szervezni akarja a migrációt, addig a kontinens középső fele – a józan ész talaján – meg akarja azt állítani, ugyanis megállítani kell, nem pedig szervezni, mert nagyon komoly veszélyt jelent – szögezte le Szijjártó Péter. „Elnézve az afrikai és a közel-keleti folyamatokat, sajnos úgy tűnik, hogy az Európába irányuló migráció tartalékai kimeríthetetlenek. De a térség – benne Magyarország – már bebizonyította, hogy meg lehet állítani az illegális migrációt” – hangsúlyozta.

A józan ész talaján kell állnia Közép-Európának az Európai Unió bővítése ügyében is. – Ugyanis, ha nem tudjuk tovább bővíteni az EU-t a Nyugat-Balkán irányába, nem tudjuk felgyorsítani ezt a folyamatot, akkor az Közép-Euró­pa számára nagyon komoly biztonsági kockázatot fog jelenteni a nyugat-balkáni feszültségek miatt – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter a csúcstalálkozón külön tárgyalt Nebojsza Sztefanovics szerb miniszterelnök-helyettessel, belügyminiszterrel, akivel a következőkben állapodott meg: a két ország felgyorsítja a munkálatokat, hogy jövő tavasszal meg tudják nyitni a Bács­szentgyörgy és Hadikfalva (Rasztina) közötti határátkelőhelyet, valamint abban, hogy jövőre elkezdik a Kübekháza és Rábé közötti határállomás megépítésének munkáit.

magyaridok.hu - MTI
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó