Macron a világ széllelbélelt Bernadettjeinek
Az atomenergia nem károsítja a környezetet
A német példa mutatja, hogy a nukleáris energiától vett búcsú növeli a széntől, vagy a külföldről vásárolt földgáztól való függőséget.
2017. december 13. 16:12

Hazai szövegértelmezési összefüggésben nehéz tömörebben összefoglalni annak a tekintélyes terjedelmű interjúnak az atomerőművekre vonatkozó lényegét, amelyet Emmanuel Macron adott a vezető francia lapnak, a Le Monde-nak, mint azzal, hogy a francia elnök hatalmasat rúgott az SZDSZ-féle sunyiságot megtestesítő Szél Bernadett LMP-s vezérnőnek a Paks II ügyében a környezetért álaggódó, álszent arcába.

A kora délutánonként megjelenő lap címoldalán kezdődő elnöki interjú ezzel a címmel jelent meg: Macron: „Sokk” a bolygó megmentésére.

Az interjút az elnök annak előestéjén adta, hogy kedden Párizsban rendezték meg One Planet Summit (Egy Bolygó Csúcs) néven a környezetre összpontosító globális találkozót.

Macron az éghajlat melegedése elleni világméretű harcban sarkalatosnak tartja a fosszilis erőforrások világszintű kiaknázásának csökkentését.

A francia elnök – rátérve az atomerőművek kérdésére – egyértelművé tette, hogy egyáltalán nem a német utat akarja követni. Leszögezte, „a nukleáris energia nem kedvezőtlen a klímára nézve”.

Hozzátette, éppen a klímavédelem melletti elkötelezettség nem engedi, hogy Franciaországban az atomerőművek által termelt áram részesedését 50 százalék alá csökkentsék 2025-ig, mint ahogyan azt az előző, Hollande-kormány tervezte.

Hangsúlyozta, éppen a német példa mutatja, hogy a nukleáris energiától vett búcsú növeli a széntől, vagy a külföldről vásárolt földgáztól való függőséget.

Lovas István

magyaridok.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Donald Tusknak még nincs elege Magyarország bírálásából
  Ezúttal nem vont párhuzamot Magyarország és a náci Németország között, de Donald Tusk immár sokadik alkalommal tett negatív megjegyzéseket Orbán Viktor miniszterelnökről a Respekt című cseh hetilapnak nyilatkozva. Az Európai Néppárt elnöke szerint kizárólag politikai értelemben van mondanivalója a magyar kormányfőnek, baráti módon már aligha. Tusk beszélt arról is: a Fidesz néppárti felfüggesztése, a párt „karanténja” akár hosszasan is elnyúlhat.
 • Ha lejönnek a havasokból
  Bizalmi kérdés, szavahihetőnek tartjuk-e a történészt, amikor azt állítja: igyekszik sokoldalúan bemutatni a különféle élethelyzeteket. Ablonczy Balázst különösen foglalkoztatja, mi mindent fed el Trianon. Traumákról, tévhitekről, illúziókról is olvashatunk a napokban megjelent Ismeretlen Trianon című könyvében.
 • A Magyarország elleni propagandaháború újabb fejezete
  A nyugati média szemében egyfajta kulturális eretnekségnek minősül, hogy a magyar kormány nem hajlandó alávetni magát az Európai Uniót vezető személyiségek tekintélyének, sem a hollywoodi ultraprogresszív konszenzusnak.
MTI Hírfelhasználó