Három kedvező jel (Zolinál)
2017. december 14. 23:49

A választási szakértő tudja, hogyan lehetne nyerni. Csak egy kis matematika.

Tóth Zoltán az Élet és Irodalom legfrissebb számában arról ír, hogy az ellenzéknek – lehangoló állapota – ellenére van esélye a 2018-as győzelemre, amire három kedvező jel utal.

Az első kedvező jel: nő a választási kedv.

Ez a Fidesznek nagyon rossz, mert győzelmi esélye (különösen a kétharmad) az alacsony részvételhez kötődik. 6 millió szavazónál már komoly esély van a az Orbán-kormány leváltására.

A Fidesznél megállt a szavazók számának növekedése, így nem számíthatnak többre 2,5–3,0 millió szavazónál. Az ellenzéki pártokon múlik, hogy a 6 millió szavazat másik része (3,5–3,0 millió szavazat) milyen arányban oszlik meg az ellenzéki pártok között.

Az ellenzék elemi érdeke, hogy az emberek elmenjenek szavazni. Mindegy kire, csak ne Orbánékra!

A felszólító módban megfogalmazandó rövid üzenet: ne szavazz a Fideszre!

A választási szakértő úgy látja, inog a kormánypárti belső egység, számítani lehet a fideszes „átszavazókra” is.

A második kedvező jel: nő a kormányváltó hangulat.

Már a Fidesz-hívők egy része is elégedetlen a kormánypárttal és vezetőivel. Újdonság, hogy a Fideszen belül polarizálódik a hangulat: vannak már olyanok, akik Orbán nélküli Fideszt kívánnak, mások Orbántól várják a Fidesz-kormányzás megújulását.

A harmadik kedvező jel: nő a Fidesz–Jobbik ellentét.

A demokratikus pártoknak ezt még tovább kell erősíteni, hogy fennmaradjon a háromosztatú pártrendszer. A választási matek alapján a relatív többségű egyéni választókerületi győzelemhez elég 31 százaléknyi szavazat is.

Tóth Zoltán írásában emlékeztet rá, hogy a demokratikus ellenzék mindig magas választási részvétel mellett volt sikeres, aminek azonban jelenleg az a feltétele, hogy nem elég egy párt mellett kampányolni. A győzelemhez a jobbközép, a centrum, a liberálisok és a teljes baloldal összefogása kell.

A Fidesz által kitervelt választási matematikát csak politikailag lehet felülírni, és ennek módszere az előzetes kompromisszumok megkötése a demokratikus pártok között.

Tóth Zoltán újdonságnak nevezi, hogy ezt a demokratikus pártok tagjai és hívei látják, követelik is a pártvezetőktől, de azok egyelőre képtelenek a megegyezésre.

Nem foglalkoznak a szavazatszámláló bizottságok tagjainak oktatásával, panaszkodnak, hogy nincs pénzük, de azt sem tudják, mennyi kellene nekik egy közös kampányhoz.

Hol van az a politikai innováció, az a bátor kezdeményezés, amellyel együtt kiállhatnak a szavazni akaró emberek elé?

A szakértő furcsállja, hogy az esély ellenére sem látható még az út, amely 2018-ban elvezet 6 millió embert a szavazóurnákhoz.

24.hu
Címkék:
  • Polgárverés – 12 éve
    Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
MTI Hírfelhasználó