Elkezdődött a síszezon
Képzett oktatóval kezdje a tanulást
Végtelen hosszúságú lesiklópályák, halkan suhanó felvonók. Egyre többen választják a téli sportokat kikapcsolódásul. A szép élmények azonban veszélyt is rejthetnek, fel kell készülnünk ezekre a kirándulásokra.
2017. december 16. 11:13

Állami támogatásból összesen 150 millió forintot tudtak fejlesztésre fordítani Eplényben. Az eplényi síaréna ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: az idei fejlesztések keretében építettek egy új sípályát, rajta egy új kétüléses felvonóval.

Kezdőknek is ajánlják Eplényt

Az egy kilométer hosszú és 50 méter széles, kék jelzésű sípálya Magyarország legnagyobb kezdő és családbarát pályája lett – tette hozzá. „Beszereztünk öt új hóágyút is, így másfélszeresére növeltük a hógyártó-kapacitást óránként” – mondta Ebele Bálint, az eplényi pályát üzemeltető Síaréna Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: kezdőknek is ajánlják Eplényt, ugyanis egy negyvenfős oktatói gárdával készülnek azok számára, akik még nem tudnak síelni.

(MTI-fotó: Nagy Lajos)

Magyar orvosokat képeznek ki segítségnyújtásra az ausztriai pályákon

Ausztria legtöbb sípályáján sem orvos, sem pedig szakképzett személyzet nincs, a mentést sokszor önkéntesek látják el, akiknek előremenő orvosi beavatkozásra viszont nincs jogosítványuk – hívta fel a figyelmet Felkai Péter főorvos.

Hozzátette: immár a 14. Síorvosi konferenciát tartják meg az ausztriai Kaprunban, ahol magyar orvosokat képeznek ki a pályán való segítségnyújtásra, életmentésre és a beteg további felügyeletére is. Már az ősztől biztosítják a tanulási lehetőséget a műanyagpályás iskolák.

A gyerekeket 4-5 éves kortól már lehet síelésre tanítani, jó lehetőséget biztosítanak a tanulásra az őszi hónapoktól üzemelő, műanyagpályás síiskolák, amelyek Magyarországon is egyre inkább elterjedtek – nyilatkozta Tóth Ákos, a Pécsi Tudományegyetem Sporttudományi és Testnevelési Intézet adjunktusa.

Hozzátette: a jó minőségű felszerelést nem elég megvenni, azt karban is kell tartani, használat előtt érdemes síszervizbe is elvinni a léceket.

Elengedhetetlen a csúszás előtti bemelegítés

Felkai Péter főorvos elmondta: a síelésre indulás előtt egy-két héttel egy fokozottabb túrázás és mozgás mindenképpen elősegíti az erőnlét alapjainak a létrehozását, a helyszínre érkezéskor a csúszás előtti bemelegítés pedig elengedhetetlen.

A statisztikai adatok szerint a balesetek több mint a fele a sítábor első két napján történik, ami mutatja, hogy az „edzetlenség” provokálja a balesetek előfordulását – közölte.

Képzett síoktatóval kezdje a tanulást

A magyar jogszabályok szerint a síelés nem minősül extrém sportnak, így nem szükséges külön biztosítást kötni az utazás előtt – mondta Felkai Péter.

A sípályán történő alkoholfogyasztás veszélyeire is felhívták a szakértők a figyelmet, a hideg időben az alkohol durvábban és gyorsabban hat, teljesen megzavarja a síelőnek a tájékozódását és az ítélőképességét, ami végül katasztrófához vezethet.

Tóth Ákos elmondta: a tanulást mindenképp képzett síoktatóval kell elkezdeni, ugyanis, ha nem a szakszerű alapokkal indul a kezdő síelő, utána nehéz a rossz beidegződéseket lebontani, majd egy új mozgást felépíteni.

hirado.hu - Kossuth Rádió
  • Polgárverés – 12 éve
    Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
MTI Hírfelhasználó