Kozma atya: Nem pénz kérdése a segítség
Évtizedek óta segíti a Máltai Szeretetszolgálat a nélkülözőket, a bajba jutottakat - és idén a közmédia hatodik alkalommal megrendezett Jónak lenni jó! adománygyűjtésének a kedvezményezettjei. Kozma atya, a szeretetszolgálat vezetője a Kossuth Rádió vasárnap reggeli műsorában úgy fogalmazott: amikor felvetődött a szeretetszolgálat megalakításának ötlete, akkor ő nem gondolkodott, hanem cselekedett, ugyanis ha gondolkodott volna, rengeteg kifogás merülhetett volna fel.
2017. december 17. 10:40

Isten terveiben örökké létezhetett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, hiszen egy élő, virulens közösségnek a szülöttje azonban ha a zugligeti egyházközösség nem tudott volna folyamatosan megújulni és nem rendelkezett volna a segítés küldetéstudatával a 70-es évek végétől egészen a 90-es évek elejéig, akkor nem alapította volna meg a Szeretetszolgálatot – idézte fel az alapítás viszontagságát Kozma atya.

Ehhez hozzátette: az, hogy ez így történjen, kellett Csilla von Boeselager bárónő magyar szíve is.

Megemlítette: az első időben inkognitóban kellett rászoruló keresztény és nem keresztény családokat segíteni nyaranként, hogy „nyári örömöket szerezzenek nekik”, ugyanis ez akkoriban államellenes dolog volt.

Kozma atya, felidézve az első találkozást a bárónővel, úgy fogalmazott: amikor találkoztak, akkor első gondolata az volt, hogy ki ez az asszony,de amikor feltette neki a kérdést a Szeretetszolgálattal kapcsolatban, akkor nem volt kérdés számára, hogy az „Igen”-t fogja válaszolni.

Nem gondolkodni kellett, hanem cselekedni

Azóta is sokszor felidézi ezt a pillanatot, különösen, mikor azt kérdezik tőle, hogy mit gondolt abban a pillanatban – erről a következőket mondta el Kozma atya: „…szerencsére nem gondolkodom. Mert ha gondolkodtam volna, biztos, hogy nemet mondok”.

A nagy feladatok és a kifogások összefüggése okán a mai napig nem gondolkodik Kozma atya, ugyanis szerinte a gondolkodás helyett az a szeretet sarjadzik, bontakozódik ki, amit Jézus adott át az embereknek, és az üzenetéből küldetés lesz.

Nem pénz kérdése a segítség – szögezte le az atya, ugyanis mint ahogy elmondta, a kezdet kezdetén a Máltainak egy forintja sem volt, a tevékenységük soha nem az anyagi bázisról szól, hanem mindig az ember bátorságáról, felelősségéről és elköteleződéséről.

Arról is beszélt: az egyházi feladatokra kapott állami támogatás „nem gazdagság”, ugyanis az csak visszacsepegtetése az állam által korábban elvett javaknak – szerinte ahhoz, hogy a szívek meggyógyulhassanak, előbb rendnek kell lennie a fejekben.

Falat döntött a Magyar Máltai

Világpolitikai jelentősége is volt a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hiszen tevékenyen részt vett német újraegyesítés folyamatában az éppen frissen alakult karitatív szervezet. Kozma atya ezzel kapcsolatban felidézte Hans-Dietrich Genscher néhai (nyugat)német külügyminiszter kijelentését.

Ő szerinte – utalt vissza a német államférfi által elmondottakra – a berlini falból az első téglát Magyarországon vették ki, konkrétan a Magyar Máltai Szeretetszolgálat zugligeti központjában, ahol sok keletnémet menekültet fogadtak be.

Róluk, azaz a keletnémet menekültekkel kapcsolatban elmondta: ők azért hagyták ott a néha NDK-t, mert elvették atyáik örökségét, és egy másik ideológiát kényszerítettek rájuk, ezt ők ember- és életellenesnek tartották – felidézte az idén elhunyt Kohl kancellár szavait, aki szerint Európa nem lehet addig, amíg nincs egységes Németország.

De – fogalmazott meg némi kritikát Európa nyugati részével kapcsolatban Kozma atya – Európához az is kellett, hogy a vasfüggöny eltűnjön a kontinens szívéből, annak a Magyarországnak a széléről, amely jobban volt Európa ezer éven keresztül, mint a vasfüggöny nyugati oldalán lévő országok, amelyeknek a hátát Magyarország tartotta.

Kozma atya végezetül úgy fogalmazott: reményei szerint a december eleje óta tartó időszak jobban ráirányítja a tevékenységükre a figyelmet, és az egész világon az Istentől tanult összetartozásra tudják felhívni a figyelmet – és erre olyan világokat tudjanak építeni – tette hozzá – amelyeknek van jövője.

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
  • Igazi ünnep a kulturális intézmények újbóli megnyitása
    Igazi ünnepnek nevezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára szombaton Lakiteleken azt, hogy a koronavírus-járvány enyhülésével újra megnyithatnak a magyarországi közművelődési és kulturális intézmények.
  • Csúfosan leszerepelt a baloldal a járvány alatt
    Csúfosan leszerepelt a baloldal a járvány alatt, kiderült, hogy ha baj van, nem lehet a baloldali pártokra számítani – erről is beszélt Orbán Viktor péntek reggel a rádióban. A WHO éppen egy hete mondta ki, hogy hatásos és biztonságos a Sinopharm vakcina, a baloldali politikusokat azonban a nemzetközi szakértők állásfoglalása sem győzte meg – hangzott el az M1 Híradójában.
  • Karácsony Gergely bejelentkezett
    Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltként elindul az ellenzéki előválasztáson.
MTI Hírfelhasználó