Egy éve történt az adventi terrortámadás
Adventi vásáron nézelődők közé hajtott karácsony előtt egy héttel egy tunéziai bűnöző Berlinben. A terrortámadás egész Európát sokkolta, de az elkövető a merénylet után még több napig szabadon utazgatott az uniós országok között.
2017. december 19. 11:08

Egy évvel ezelőtt, december 19-én egy acélrudakkal teli lopott kamion hajtott a tömegbe Berlin egyik adventi vásárán, az esti órákban. Az elkövetőnek sikerült megszöknie a hatóságok elől, és csak négy nappal később, Olaszországban találtak rá.

A karácsony előtti terrortámadás egy fekete kamion ellopásával kezdődött. Anis Amri, a tunéziai származású, de Európában „otthonosan közlekedő” terrorista az esti órákban hajtott bele a karácsonyi vásáron nézelődő tömegbe a Budapesti utca irányából. Tizenegy embert megölt, és negyvenkilencen súlyos sérüléseket szenvedtek. A tizenkettedik áldozata a kamionsofőr volt, aki holtan feküdt a vezetőfülkében, a támadó mellett.

 

Berlini karácsonyi vásárba hajtó teherautó

Miután belehajtott a karácsonyi vásáron nézelődőkbe, Amri kihasználta a támadás okozta pánikot, és eltűnt. A német hatóságok a merénylet után őrizetbe vettek egy pakisztáni férfit, de róla hamar kiderült, hogy semmi köze sincs a terrortámadáshoz. Németországban széles körben bírálták a biztonsági szerveket, amiért nem tudták megelőzni a merényletet, utána pedig egy ártatlan embert gyanúsítottak meg, majd „hagyták elszökni” a valódi támadót.

A nyomozók csak a merénylet másnapján találták meg Amri iratait és mobiltelefonját a kamion vezetőfülkéjében, ez alapján adtak ki harmadnap nyilvános, nemzetközi elfogatóparancsot ellene. A gyanúsítottról akkor már tudták, hogy korábban, több ügyből kifolyólag is a hatóságok látókörébe került, büntetve is volt. Azonban csak november végén derült fény arra a baklövésre, aminek elkerülésével meg lehetett volna akadályozni Amri gázolásos merényletét.

Meg lehetett volna akadályozni a terrortámadást?

Csaknem egy évvel a berlini karácsonyi vásáron végrehajtott iszlamista terrortámadás után kiderült, hogy a német hatóságok átnézték a merénylő telefonját hónapokkal a támadás előtt, de valahogy átsiklottak azokon a fotókon, amiken fegyverekkel pózolt. A rendőrség véletlenül átsiklott olyan kompromittáló fotókon, amiken Anis Amri, az Iszlám Állam berlini támadója fegyverekkel pózol. Herbert Reul, Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnöke hétfőn elismerte, hogy a terrorista mobiltelefonján valóban találtak olyan képeket, amin Amri fegyverekkel a kezében, pontosabban egy gázpisztollyal és késekkel felszerelkezve látható.

A berlini terrortámadással gyanúsított Anis Amri édesanyja Hassani fia portréját mutatja (Fotó: EPA/Mohamed Messara)

Amri mobiltelefonját még hónapokkal a halálos gázolás előtt kobozta el a német tartományi bűnügyi hivatal. Több mint 12 ezer médiafájlt találtak , de a rossz minőségű fotókat nem elemezték az értékelés során. Ezek között a rossz minőségű képek között hét olyan kép is volt, amiken Amri fegyverekkel pózolt.

„Ez egy olyan hiba volt, aminek nem lett volna szabad megtörténnie” – mondta a belügyminiszter, de azt nem részletezte, hogy ez megváltoztatta volna Amri értékelését. Elismerte, hogy elfogatóparancsot nem adhattak volna ki pár fegyveres fotó alapján, de azt is bevallotta, hogy a fotókkal más ügynökségek igenis kezdhettek volna valamit.

A terrorista „európai útja” a támadás után

Amrinak a vele szemben kiadott nemzetközi körözés ellenére – eddig még nem teljesen tisztázott útvonalon – sikerült megszöknie Németországból, és mint utóbb kiderült, a következő napokban Hollandián, Belgiumon és Franciaországon keresztül Olaszországba utazott. Legalább négy országhatárt lépett át, és minimum húsz órát utazott tömegközlekedéssel, anélkül, hogy bárkinek feltűnt volna. Útvonalát 2017. januárjának első napjaira sikerült azonosítani.

– A támadás után a berlini állatkertnél lévő metró- és S-Bahn megállónál járt, bele is nézett az ott található kamerába és az Iszlám Állam egyezményes jelét mutatta fel a mutatóujjával.

– Másfél nappal később, december 21-én délelőtt fél 12-kor a hollandiai Nijmegen vasútállomásán tűnt fel, 630 kilométerre Berlintől.

– Újabb két órával később pedig már Amszterdamban volt. Onnan még ugyanaznap továbbutazott Brüsszelbe, tehát már a belga fővárosban tartózkodott, amikor kiadták ellene a nemzetközi körözést.

– Brüsszelből utazott tovább Franciaországba, majd Lyon és Chambéry érintésével az olaszországi Torinóba, ahol szintén felvette legalább egy köztéri kamera, a Porta Nuova állomásnál várakozva.

A berlini merénylet gyanúsítottja a szíriai háború kezdetét követően próbált Tunéziából a konfliktus területére menni. Később Olaszországban a hatóságok előállították és négy év börtönre ítélték, amikor Törökországba próbált utazni, hogy onnan megkísérelje az átjutást a háborús térségbe.

Az Iszlám Állam harcosa volt

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet pénteken közölte, hogy a Milánóban lelőtt férfi az ő katonájuk, a berlini terrortámadó. „A berlini merénylő újabb támadást követett el olasz rendőrök ellen Milánóban, és életét vesztette a tűzharcban” – szerepelt az Iszlám Állam szócsövének számító Aamák  közleményből, amely név szerint nem említi a támadót.

A hírügynökség pénteken közzétett egy videófelvételt is, amely szerint a berlini merénylő hűséget fogadott a terrorszervezet vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak, és felszólította az Iszlám Állam híveit, álljanak bosszút a muszlimokat bombázó „kereszteseken”:

„Azt üzenem a minden nap muszlimokat bombázó kereszteseknek (…), nem hiába hullatják a vérüket (a muszlimok). Olyan nemzet vagyunk, amely mögöttük áll, és bosszút áll értük. Felszólítom muzulmán testvéreimet, akik Európában tartózkodnak, öljék meg a keresztes disznókat” – mondta a férfi a felvételen.

A német rendőrség ennek a fotónak a közzétételével indította el hivatalosan a hajtóvadászatot Anis Amri után (Fotó: EPA/BKA)

Marokkó már kétszer is figyelmeztette a németeket

A marokkói titkosszolgálat két, szeptemberben és októberben elküldött levélben már figyelmeztette a német hatóságokat arról, hogy Anis Amri merényletre készülhet – tudta meg a Morocco News World. A titkosszolgálat kiderítette, hogy Amri már tizennégy hónapja tartózkodott illegálisan Németországban. Dortmundban ráadásul az Iszlám Állam két veszélyes követőjével – egy orosz és egy marokkói állampolgárral – is tartotta a kapcsolatot.

A portál információi szerint a marokkói hatóságok nem először figyelmeztették európai partnereiket az Iszlám Állam szimpatizánsaival kapcsolatos veszélyre. Példaként megemlítették, hogy a spanyol kormány a Marokkóból érkező információknak köszönhetően tudott felszámolni egy terrorista hálózatot, míg a francia biztonsági szervek fontos adatokhoz jutottak a (2015. novemberi) párizsi merénylet után Abdelhamid Abaaoudnak, a támadás európai koordinátorának hollétét illetően.

 

Véletlenül bukott le Milánóban

Amri a véletlennek köszönhette lebukását és meggyilkolását. A támadás után négy nappal Milánó egyik elővárosában, Sesto San Giovanni vasútállomása közelében járőröző rendőrökbe futott bele, akik igazoltatni akarták. Amri közölte, hogy nincsenek nála iratok. A rendőrök kérdésére olasz kiejtéssel, nyugodtan közölte, hogy ő calabriai, de a tisztek arra kérték, hogy nyissa ki csomagját. Amri egy pisztolyt húzott elő, és vállon lőtte az egyik rendőrt. A tűzharc során azonban két mell-lövést is kapott, majd mintegy tíz percen belül életét vesztette.

A rendőrök akkor még nem tudták, hogy kivel álltak szemben, nem is sejthették, hogy Amri a környéken tartózkodik, hiszen az olasz hatóságok semmilyen erre utaló információt nem kaptak a német biztonsági szervek részéről.

Az emberek virágot tesznek le 2016. december 21-én a berlini karácsonyi vásárnál, amelynek látogatói közé teherautó hajott december 19-én. A tettes tizenkét embert megölt, negyvennyolcat megsebesített. (MTI/EPA/Britta Pedersen)

hirado.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Piliscsaba: Hazai nemzetiségek konyhaművészete
  A nemzetiségek példát jelentenek, mert őrzik a hagyományaikat, szokásaikat minden területen, a kultúrában és a konyaművészetben is, erősítik országunkat, társadalmunkat - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a szombaton kezdődött Magyarországi nemzetiségek szakácsművészeti bemutatóján és szüreti felvonulásán Piliscsabán.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Születésnapot ünnepelt a Lámpás'92 Alapítvány
  Közösen ünnepelte születésnapját szombaton a 30 éves Lámpás'92 Alapítvány és a 25 éves ÉTA Országos Szövetség Gödön a L'Art Fest keretében.
MTI Hírfelhasználó