A számítógép atyja 114 éve született
114 négy éve született Neumann János matematikus, aki új korszakot nyitott meg világraszóló találmányával.
2017. december 28. 18:22

1903. december 28-án született Budapesten, jómódú családból.Apja Neumann Miksa bankár, anyja Kann Margit. Két öccse született: Mihály (1907), chicagói orvos és Miklós (1911), philadelphiai jogász. 1909 és 1913 között járt elemi iskolába. 1913-tól a fasori főgimnáziumban tanult tovább.

Hamar megmutatkozott matematikai tehetsége

Neumann János az ország legjobb gimnáziumában szerzett alapműveltséget, és mire leérettségizett már képzett matematikusnak számított. Bankár édesapja kívánságára vegyészmérnöknek tanult Zürichben, miközben Berlinben és Pesten matematikát, fizikát és filozófiát hallgatott.

A történelem viharai sodorták az Egyesület Államokba

Fiatal korától érdeklődött a repülés és a technika más újdonságai iránt is. Már ekkor gondolkodott a kettes számrendszeren alapuló (bites) elektromos számítógép építésén. A zsidó származású, nemesi címet szerzett családból való Neumann a harmincas években emigrált az Egyesült Államokba. 1930 és 1933 között fél évet Amerikában, fél évet Európában tanított. Akkor döntött véglegesen az amerikai letelepedés mellett, amikor Németországban hatalomra jutott a fasizmus. 1937-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot.

Ekkor már ott lógott a levegőben a második világégés, Neumann pedig csatlakozott a katonai előkészületekhez. Az elismert matematikaprofesszor részt vett az amerikai atombomba elkészítésében, amely rengeteg számítást igényelt. Pennsylvaniában egy hadászati számítógépprojektet igazgatott, amelyet másodpercenként ezer művelet sebességűre terveztek. A második világháború után a professzor abban is jeleskedett, hogy az atomenergiát a békés energiafelhasználás szolgálatába állítsák.

Neumann János megalapozta az emberiség jövőjét élete fő művének megalkotásával (Forrás: Wikipédia)

Élete fő műve: a számítógép

Neumann ezt követően haláláig együtt dolgozott a Pennsylvaniában megismert munkatársával, Hermann Goldstine matematikussal. Többek közt megalkották az IAS- vagy Neumann-gépet, amely sokkal gyorsabban számolt bármelyik korabeli számítógépnél, felépítése pedig nagyjából megegyezett a mai modern számítógépekével, így joggal tartják ezt a mai gépek ősének. Az elektronikus számítógépek logikai tervezésében alapvető gondolatait – a kettes számrendszer alkalmazása, memória, programtárolás, utasítás rendszer – Neumann-elvekként tartják számon.

A mai napig ezt használják a számítógépeink.

Az első teljesen elektronikus, digitális számítógép, az ENIAC (Electronic Integrator And Computer) volt, amely 1945-ben készült el teljesen.

Az emberi agy működését vette alapul a fejlesztései során

A számítógép működéséhez a biológiát hívta segítségül. Az emberi agy feladatmegoldásainak mintájára megalkotta az algoritmust, és az agyat vette alapul a számítógépben való számítások elvégzésének megvalósításához. Érdemeinek elismeréseképpen az Amerikai Egyesült Államok elnöke kinevezte az amerikai atomenergetikai bizottság elnökévé. Érdeklődésének kialakulásában fontos szerepet játszott Ortvay Rudolf magyar tudós, akivel sokat levelezett.

A 20. század embere

Neumann János azt vallatta a maga korában, hogy a a tudomány a jövőben inkább a szabályozás és vezérlés, programozás, adatfeldolgozás, kommunikáció, szervezés és rendszerek problémáival törődik majd. Felismerte: egy rendszer biztonságát, illetve hatékonyságát nem az határozza meg, hogy milyen elemekből épül föl, hanem hogy hogyan van rendszerré szervezve. Illetve az elemek között milyen minőségű és mennyiségű információ megy át.

Neumann halálos betegen, élete végéig dolgozott. Rákos betegségét az a nagy dózisú sugárzás okozta, amely az atombomba-kutatás során érte a szervezetét. 1957. február 8-án hunyt el Washingtonban. A Financial Times 2000-ben a 20. század emberének nevezte őt.

hirado.hu
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Gulyás: 663 milliárd forint kerül a járványügyi alapba
  A kormány magán kezdte a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot, ami a gazdaság védelmére és újraindítására létrehozott alapban áll rendelkezésre. A járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosítanak, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az online kormányinfón.
 • A rendeleti kormányzásról és a lelki patikáról
  Bebizonyosodott, hogy bajban nemzetállami alapon van működőképes megoldás.
 • Magyarországon megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a járvány elleni védekezésben
  Egy hónapja regisztrálták az első megbetegedéseket Magyarországon, é megfelelő időben, megfelelő intézkedések történtek a koronavírus-járvány elleni védekezésben - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy a jó idő ellenére is tartsák be az emberek a korlátozó intézkedéseket.
MTI Hírfelhasználó