Az egyensúly teremt egységet
Az észt uniós elnökség tapasztalatai az utóbbi félév fejleményei alapján.
2018. január 1. 12:01

Amikor Észtország júliusban átvette az unió elnöki tisztét, nem voltak kétségeink afelől, hogy az EU valamennyi problémáját képtelenség hat hónap alatt, varázsütésre megoldani.

A párizsi klímaegyezmény végrehajtásához szükséges megállapodások tető alá hozatala, a munkanélküliséget, a szegénységet és az egyenlőtlenséget felszámoló szociális jogok európai pillérjének elfogadása vagy az Európai Unió védelmi együttműködése, amellyel fokozhatók a kontinens védelmi képességei: kétségkívül ezek azok a legfontosabb mérföldkövek, amelyeket Európának az elmúlt hat hónapban sikerült megszilárdítania.

Európa sikeresen felülkerekedett a kedvezőtlen körülményeken, és újra kezébe vette az irányítást, hogy készen álljon a brexittárgyalásokra: stabilizálta az eurót és kezelte a migrációs válságot.

Közös erőfeszítéseinknek hála, migrációs válság helyett ma már ismét migrációkezelésről beszélünk, így immár a felelősségen és szolidaritáson alapuló hosszú távú, közös megoldásokra összpontosíthatunk.

Míg nyáron hetente 12 ezer ember érkezett Olaszországba, addig július óta jelentősen csökkent a mediterrán útvonalon érkezők száma, ami jelenleg 32 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Természetesen mindez közös erőfeszítés eredménye, különösképpen azon tagállamoké, amelyeket leginkább érintett a migrációs nyomás.

A migrációra kínált hosszú távú megoldások között említhetjük az Afrikával foglalkozó uniós szükséghelyzeti alap létrehozását, valamint a migráció kiváltó okainak enyhítését célzó külföldi befektetési terveket.

Az Uniós Szükséghelyzeti Alap Afrikáért célja a stabilitás helyreállítása a leginkább veszélyeztetett afrikai országokban, hogy az ott élő emberek ne vágjanak neki az életveszélyes európai útnak.

Meg kell állítani az Európát célzó illegális bevándorlást, és az Európába illegálisan belépő migránsokat biztonságban vissza kell küldeni hazájukba. Másrészről legális migrációs útvonalakat kell kialakítani, és megfelelő védelmet kell kínálni azoknak, akik nemzetközi védelemre szorulnak.

Elismerem, hogy a közös európai menekültügyi rendszer reformja komoly kihívás elé állított bennünket. Ennek ellenére sikerült haladást elérnünk. Meg kell hallgatnunk egymást, közös nevezőre kell jutnunk.

Mindenhol hangoztatom, hogy Európának lépést kell tartania a technológia fejlődésével, és saját hasznára kell tudnia fordítani azt. Ahogyan Jim Hagemann, a Maersk vezérigazgatója fogalmazott a Tallinnban megrendezett első uniós digitális csúcstalálkozón, a digitalizálás nem a gépek felemelkedését, hanem az emberi képességek bővítését jelenti.

A digitalizálással időt, pénzt és egyéb értékes erőforrásokat takaríthatunk meg, és olyan új lehetőségeket teremthetünk, amelyek megkönnyítik az emberek mindennapi életét. Észtország például csak tavaly 3543 emberévnyi munkaidőt takarított meg az elektronikus szolgáltatásoknak köszönhetően, a digitális aláírások használatával pedig legalább kétszázalékos GDP-megtakarítást ért el.

Határozottan kiállok az egész Európára kiterjedő biztonságos elektronikus azonosítás bevezetése mellett, amely minden európai polgárnak lehetővé teszi, hogy mind helyben, mind az országhatárokon túl biztonságosan működhessenek, üzleteljenek és kommunikáljanak a digitális térben.

Egyben bátorítom az országhatárokon átívelő digitális szolgáltatásokat elősegítő kormányzati innovációs törekvéseket is.

A mesterséges intelligencia révén új, hatékonyabb és kényelmesebb szolgáltatásokat hozhatunk létre. Ilyenek például az önvezető járművek, amelyek a mozgássérülteknek és a mozgásukban korlátozottaknak teszik lehetővé a közösségi életben való részvételt.

Európának élen kell járnia a digitális változások terén, ugyanakkor gondoskodnunk kell arról, hogy az emberek lépést tudjanak tartani a változásokkal és alkalmazkodni tudjanak azokhoz.

Ahhoz, hogy manapság versenyképesek maradjunk a munkaerőpiacon, készségeink folyamatos fejlesztésére, ismereteink bővítésére és új szakmák elsajátítására van szükség. Minél több jól képzett és megfelelő készségű ember kerül a munka világába, annál jobban tudnak hozzájárulni a gazdasági növekedéshez és jóléthez.

A technológia iránti bizalom a szolgáltatások biztonságából és átláthatóságából ered, és ezek együttes meglétére van szükség. Az embereknek offline és online védelmet kell nyújtani.

Nemrégiben sikerült még azelőtt megszüntetnünk az észt digitális társadalom alapját jelentő nemzeti személyazonosító kártyáinkat fenyegető kockázatot, mielőtt még kihasználhatták volna ezt a sérülékenységet. Mindez arra emlékeztet bennünket, hogy a fejlődést támogató innováció és az elővigyázatosság egymástól elválaszthatatlan fogalmak.

Manapság, amikor az Európát érő kihívások és fenyegetések már nem ismernek nemzeti határokat, minden eddiginél fontosabb, hogy közösen gondolkodjunk és cselekedjünk. Az EU-nak csúcstechnológiás informatikai rendszerekre van szüksége a terrorizmussal és a szervezett bűnözéssel szembeni harcban és külső határainak védelme érdekében.

Az európai gazdaság szempontjából alapvető fontosságú a digitális gazdaságba, illetve a fiataloknak munkalehetőséget biztosító egyéb szektorokba irányuló befektetések támogatása. Erre a legjobb lehetőséget a vállalkozások, különösen a kis- és középvállalkozások támogatása nyújtja.

A gazdasági növekedést támogatja továbbá a transzparens adópolitika, illetve az online és offline üzleti tevékenységek igazságos adóztatása. Örömmel jelentem be, hogy a Mikulás élete is rövidesen könnyebb lesz, amint életbe lépnek az áruk és szolgáltatások területi alapú tartalomkorlátozására vonatkozó új, megengedőbb szabályok.

Ma már szinte közhelynek számít, hogy a külpolitika a közvetlen szomszédokkal kezdődik. A Nyugat-Balkánra, a keleti szomszédaink-ra és az Afrikára irányuló megújult figyelem aláhúzza az együttműködés fontosságát és elkerülhetetlenségét.

A Moldovával, Grúziával, Azerbajdzsánnal, Örményországgal és Fehéroroszországgal kötött, húsz konkrét lépést lefedő megállapodások 2020-ra több millió ember életében hoznak érzékelhető változást, és közelebb hozzák ezeket az országokat az Európai Unióhoz.

Nem adom fel azt az álmomat, hogy egy nap majd az európai szabadságjogok minden olyan ország polgárainak számára elérhetővé válnak, amelyek Észtországhoz hasonlóan hajlandók végrehajtani a szükséges mélyreható változásokat.

Az EU vezetőinek a következő hosszú távú téma a közös valuta, az euró lesz. Én azzal értek egyet, hogy Dánia és az Egyesült Királyság kivételével minden tagállamnak át kell állnia a közös valutára.

Februárban lesz a következő hosszú távú költségvetési időszak vitája. Az elmúlt hat hónapban megvitattuk az új generációs szállítmányozási, energetikai, kohéziós, kutatási, digitális és mezőgazdasági szakpolitikák lehetséges irányait.

Észtország elkötelezett az európai bővítés mellett, viszont emiatt kontraproduktív lenne a mostaninál kisebb büdzsé. Ezért meggyőződésem, hogy az unió következő költségvetési keretének a jelenlegivel megegyező nagyságúnak kell maradnia.

Bár az EU egységét nehézségekkel teli történelmünk mellett közös alap­értékeink-nek köszönhetjük, azonban tiszteletben kell tartanunk a közöttünk meglévő különbségeket is.

Európának meg kell találnia az egyen-súlyt az új és a hagyományos, a kockázatos és a biztonságos, a gazdasági, a társadalmi és a környezetvédelmi szempontok, észak és dél, valamint kelet és nyugat között. Ez az egyensúly az, ami alapján meg kell teremtenünk az egységet.

Jüri Ratas

A szerző Észtország miniszterelnöke

magyaridok.hu
megmondó
Ám nem bőr feszül az ábrázatukon, ezért még évekig húzni fogják a busás adófizetői javadalmazást.
 • Liberál über alles
  Ezek a hétpróbás világharcosok hisztérikusan reagálnak mindenre, ami kritikus, ami állítólag az érdekeiket sérti.
 • Kriminalizálják az ellenvéleményen lévőket
  Vélhető, hogy ebben az esetben a hatóságnak nemcsak a menettel szemben felsorakozók ellen kellett volna intézkednie.
 • Utazás a koponyája körül
  A szügyig ateista DK itt is pápább a pápánál, elnöke és szóvivője azt is jobban tudja, melyek az ország valódi problémái.
 • Újra működik a guillotine
  Ez a zseni Emmanuel megfordította a dolgot. Azért nem ért egyet a nagykövettel, mert látja a helyzetet, és ezt el is merte mondani.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI