Ír lapvélemény Morawiecki budapesti látogatásáról
A vezető ír lap, az Irish Times budapesti keltezésű jelentésben tudósít Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök mai budapesti látogatásáról és találkozójáról Orbán Viktor miniszterelnökkel.
2018. január 3. 12:47

A cikk összefoglalója szerint azért találkoznak, hogy megerősítsék együttes kiállásukat az Európai Uniótól érkező bírálatokkal szemben, melyek szerint a két ország mélyre ható reformjai ellentétesek az EU alapértékeivel és fenyegetik a jogállamiságot.

Morawiecki budapesti találkozója az új miniszterelnök első külföldi, kétoldalú látogatása, és megerősíti azt, hogy jobboldali, populista kormánya milyen nagyra értékeli kapcsolatát a „hasonló gondolkodású Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, és aláhúzza ellenállásukat a Brüsszellel való növekvő konfrontációban.”

A magyar miniszterelnök megígérte, hogy megvédi Lengyelországot, miután decemberben az EU példátlan, a 7-ik cikkelyre támaszkodó fegyelmi eljárást indított Varsó ellen több olyan új törvény miatt, amelyek célja a lengyel kormány befolyásának növelése az igazságügyi rendszerre.

Brüsszel ugyanakkor Magyarországot már az Európai Bíróságra viszi azért, mert Budapest meg akarja szigorítani a külföldi NGO-k fölötti uralmát és olyan oktatási reformokat vezetett be, amelyek a „liberális milliárdos, George Soros által finanszírozott budapesti Közép-Európai Egyetemet veszik célba”.

Amihez feltétlenül meg kell jegyezni, ha már az e témáról író nyugati lapok szerzőinek soha nem jut eszébe: az Európai Uniónak önmagában is ez a magatartása parádésan dokumentálja, mennyire összhangban áll Sorossal.

És az sem igen vitatható, hogyha a magyar kormány netán olyan törvényt hozott volna, hogy a külföldi anyagi támogatást élvezők közül kizárólag az orosz, kínai és iráni segítséget élvező NGO-knak kellene feltüntetniük e támogatás puszta tényét, a Soros-féle Transparency Internatonaltől a TASZ-on és a Helsinki Bizottságon át az atlatszo.hu-ig és a 444.hu-ig, csak a boldog könnypatakzás melletti halk öröm lenne a reagálás.

Az EU, folytatja az Irish Times, Magyarországot, Lengyelországot és a Cseh Köztársaságot is perli az Európai Bíróságon, amiért nem fogadnak be menekülteket egy „vitatott kvóta terv” alapján, amelyet mindhárom ország a gyakorlatban kivitelezhetetlennek, tisztességtelennek és veszélyesnek tekint a nemzetbiztonságra és Európa biztonságára nézve. A lengyel és a magyar kormány „azt állítja”, hogy merész lépéseket tesz a hagyományos, konzervatív, keresztény értékek megvédésére és arra, hogy a nemzeti szuverenitást óvja egy túlzottan liberális és beavatkozó Brüsszeltől.

Honi és külföldi bírálóik azzal vádolják őket, hogy leépítik a fékek és ellensúlyok rendszerét és a jogállamot azzal, hogy közvetlenül vagy közvetetten ráteszik a kezüket az igazságügyi rendszerre, a nagyobb médiumokra és a korábban független állami ügynökségekre. Amihez feltétlenül hozzá kell fűzni, hogy Völgyesi Miklós nyugállományú legfelsőbb tanácsvezetőnek teljesen igaza van, amikor azt mondta, egy jobboldali érzelmű embernek nagyjából annyi ma az esélye egy per megnyerésére, mint egy hintalónak az epsoni derbin.

Ami pedig a médiát illeti, az erről naponta hazudozó nyugati sajtó tudósítóinak a magyar ügyekben tényellenőrzést számukra lehetővé nem tevő agyjárataik beöntéses kezelése ajánlatos. Majd sétát javasolunk egy újságos kioszk, egy szupermarket, egy postahivatal vagy benzinkút lapkínálatának, valamint a Nielsen-féle tévénézettségi számok és az internetes portálok látogatási számának megtekintésére. Ami – mint egyre többen látják és érzékelik – a jelenlegi nyugati médiamonopóliumban szigorúan tiltott cselekedet.

Lovas István

MTI
MTI Hírfelhasználó