Aki kimaradt a tananyagból
Vajon mikor lesz, hogy a fiatalság iskolai tananyagként is megismerkedhet Szabó Dezsővel?
2018. január 5. 21:11

Budapest ostromának kellős közepén – 1945. január 5-én – egy József körúti bérház óvóhelyén érte utol a halál – az éhhalál – Szabó Dezsőt, a XX. század egyik legvitatottabb magyar íróját, költőjét. Teteme napokon át egy szekrényből ácsolt koporsóban hevert a Rákóczi téri szökőkút mellett. Elképesztő nyelvi erejű íróként, kora egyik legnagyobb ígéreteként jegyezték Szabó Dezsőt, akiről még ma is alig tud valamit az átlagember. Honnan is tudhatna? Irodalmunkat is megtaposta a kommunista közelmúlt.

Az elsodort falu szerzőjét nem csak műfaji sokoldalúsága, plasztikus írásai emelték ki a többiek közül: radikális politikai állásfoglalásai miatt is megkülönböztetett figyelem övezte. A bolsevizmus demagógiáján éppúgy átlátott, mint az éledező nácizmus veszélyein. De azt még az ellenségei sem vitatták, hogy gyötrődései, sokszor tettlegességig fajuló indulata mögött mindig a magyarság féltése állt. Szállóigévé lett ars poeticája – Minden magyar felelős minden magyarért – ma is eleven. Vajon mikor lesz, hogy a fiatalság iskolai tananyagként is megismerkedhet Szabó Dezsővel? Azokkal együtt persze (Tormay Cécile, Wass Albert, Nyírő József és mások), akiket a szocialista szellemvasút mozdonyvezetői – Révai József, Aczél György, Magyar Bálint – évtizedeken át nemes egyszerűséggel „kifelejtettek” a menetrendből.

Ott, a Rákóczi téren hantolták el Az elsodort falu íróját. Még dörögtek a fegyverek. (Csak négy évvel később helyezték végső nyugalomra a Kerepesi temetőben.) „Meghalok én tízszer, százszor, / Nem félek én a haláltól. / De rakhatsz rám hegyet, hatot: / Míg magyar van: feltámadok” – jövendölte a rá jellemző daccal egyik versében ez a különös, halálában is rendkívüli ember. Tartozunk neki.

Pilhál György

 

Szabó Dezső szobra a róla elnevezett sétányon

magyaridok.hu
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Sorszámozott birodalmak
  Angela Merkel nem más, mint a negyedik német birodalom „szoft” végfelszámoló biztosa...
 • Brüsszeli meghallgatás - leplezett ideológiai kampány
  Az európai uniós Általános Ügyek Tanácsában - képünkönt a testület székháza, a Justus Lipsius Brüsszelben - Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárásról folytatott keddi, második meghallgatás egy könyörtelen jogi eljárásnak leplezett ideológiai kampány - állapította meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára az About Hungary honlapján megjelent írásában.
 • Techóriások a kormányok ellen
  Digitális szuverenitás: XXI. századi államiság a globális adatpókok hálójában.
MTI Hírfelhasználó