Aki kimaradt a tananyagból
Vajon mikor lesz, hogy a fiatalság iskolai tananyagként is megismerkedhet Szabó Dezsővel?
2018. január 5. 21:11

Budapest ostromának kellős közepén – 1945. január 5-én – egy József körúti bérház óvóhelyén érte utol a halál – az éhhalál – Szabó Dezsőt, a XX. század egyik legvitatottabb magyar íróját, költőjét. Teteme napokon át egy szekrényből ácsolt koporsóban hevert a Rákóczi téri szökőkút mellett. Elképesztő nyelvi erejű íróként, kora egyik legnagyobb ígéreteként jegyezték Szabó Dezsőt, akiről még ma is alig tud valamit az átlagember. Honnan is tudhatna? Irodalmunkat is megtaposta a kommunista közelmúlt.

Az elsodort falu szerzőjét nem csak műfaji sokoldalúsága, plasztikus írásai emelték ki a többiek közül: radikális politikai állásfoglalásai miatt is megkülönböztetett figyelem övezte. A bolsevizmus demagógiáján éppúgy átlátott, mint az éledező nácizmus veszélyein. De azt még az ellenségei sem vitatták, hogy gyötrődései, sokszor tettlegességig fajuló indulata mögött mindig a magyarság féltése állt. Szállóigévé lett ars poeticája – Minden magyar felelős minden magyarért – ma is eleven. Vajon mikor lesz, hogy a fiatalság iskolai tananyagként is megismerkedhet Szabó Dezsővel? Azokkal együtt persze (Tormay Cécile, Wass Albert, Nyírő József és mások), akiket a szocialista szellemvasút mozdonyvezetői – Révai József, Aczél György, Magyar Bálint – évtizedeken át nemes egyszerűséggel „kifelejtettek” a menetrendből.

Ott, a Rákóczi téren hantolták el Az elsodort falu íróját. Még dörögtek a fegyverek. (Csak négy évvel később helyezték végső nyugalomra a Kerepesi temetőben.) „Meghalok én tízszer, százszor, / Nem félek én a haláltól. / De rakhatsz rám hegyet, hatot: / Míg magyar van: feltámadok” – jövendölte a rá jellemző daccal egyik versében ez a különös, halálában is rendkívüli ember. Tartozunk neki.

Pilhál György

 

Szabó Dezső szobra a róla elnevezett sétányon

magyaridok.hu
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Soros: Európa ellenségei ellenzik a nyílt társadalom eszméjét
  Interjút adott a Népszavának Soros György, a milliárdos spekuláns, aki ma ünnepli 90. születésnapját. Az agg agitátor kijelölte az EU-n belüli ellenségeit, amelyek Magyarország és Lengyelország. A világpolitikában pedig Oroszországtól és Kínától tart Soros, aki továbbra is kiáll az örökkötvények gondolata mellett.
 • Építeni akarunk, nem rombolni
  Augusztus elsejétől Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező, a Nemzeti Színház igazgatója a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke. Az előadásaival egész Európában nagy sikert elért, számos külföldi díjat is nyert művész ellen példátlan támadás indult.
 • A tisztességes baloldal egyben nemzeti is
  A liberális tőke olyan totális diktatúrát valósíthat meg, mint Hitler. A nyílt társadalmak hívei destabilizációs kísérletet hajtanak végre az Európai Unióban.
MTI Hírfelhasználó