Több idei választást is eldönthet a bevándorlás
Több fontos választás is lesz Európában 2018-ban, a többi közt Magyarországon is, ami hatással lehet a migrációs válságra, így befolyásolhatja az Európai Unió jövőjét is.
2018. január 6. 11:58

Naponta több ezren indulnak útnak, hogy eljussanak Olaszországba, majd onnan tovább Nyugat-Európába. 2017-ben nagyjából százhúszezer, vagyis havonta tízezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba. Szakértők szerint a bevándorlás még választásokat is eldönthet.

„Amióta tömeges mértéket öltött a modern kori népvándorlás Európába irányuló ága, 2015 eleje óta, ez lett a legforróbb téma az egész Európai Unióban, és a tagállami választásokat is rendre ez a téma határozza meg, sőt, nagyon sokszor dönti is el” – mondta Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója az M1 Unió28 című magazinjában.

Hozzátette: így lesz ez 2018-ban is, ahol három választás lesz esedékes: Szlovéniában, Olaszországban és Magyarországon.

Vereséget szenvedhet a jelenlegi olasz kormány

Elemzők szerint a márciusi olaszországi választás két szempont miatt is fontos, mert az országot egyszerre sújtja gazdasági és a migrációs válság. Utóbbi miatt, amely hatással van a gazdaságra is, jelentősen meg tudtak erősödni a jobboldali pártok, amelyek – szakértők szerint – a korábbi bevándorlásbarát álláspontjukat megváltoztatva, már korlátoznák a migrációt.

Lánczi Tamás úgy véli, márciusban vereséget szenvedhet a jelenlegi baloldali kormány.

„Ennek most már vannak kézzelfogható jelei is, 2017 őszén, a tartományi választáson a bevándorlásellenes erők abszolút többségbe kerültek. Azt gondolom, hogy ez fog folytatódni, és az olasz választók meg fogják büntetni a 2018-as választásokon azt a szocialista kormányt, amelyik abszolút bevándorláspárti politikát folytatott az elmúlt években” – mondta a Századvég vezető elemzője.

Afrikai bevándorlók jogokat, tartózkodási engedélyt és anyagi segítséget követelnek maguknak az olasz államtól a Róma belvárosában tartott tüntetésen 2017. december 16-án (MTI/EPA/Massimo Percossi)

A magyarok többsége kulcskérdésnek tartja a migráció kezelését

Magyarországon tavasszal lesznek választások. A kormányfő úgy véli, hogy a nagy kérdés nem az, milyen pártra szavaznak az emberek, hanem az, hogy milyen jövőt választanak. Orbán Viktor azt mondta: „a tét az, hogy hazánk bevándorlóországgá változik-e, vagy sem.”

„Ez egy nagyobb dimenzió, mint a pártdimenzió. Ezért meggyőződésem, hogy a következő parlamenti választásoknak van egy, a pártokon messze túlmutató nemzeti dimenziója és történelmi távlata is. Ebben az ügyben kell majd a magyaroknak bölcs döntést hozniuk, hogy miképpen folytassuk mi, magyarok itthon az életünket” – mondta korábban Orbán Viktor miniszterelnök.

A szakértő szerint a magyarok többsége kulcskérdésnek tartja a migrációs válság kezelését.

A 2018-as választás tétje a bevándorlás megítélése és annak kezelése lesz. A választók 99 százalékának van véleménye ebben a kérdésben, és foglalkoztatja is a magyar választókat, ez a közvélemény-kutatásokból jól kiderül” – mondta Lánczi Tamás.

Egyre több tagállam ért egyet a magyar kormánnyal

A magyar kormány a visegrádi országok vezetőivel együtt azt az álláspontot képviseli, hogy a migránsokat nem szabad beengedni Európába, már a külső határoknál meg kell állítani őket, így a menedékkérelmüket is, ott kell elbírálni.

A magyar kabinet elutasítja a migránskvótát, emellett megerősítené a határvédelmet, amiben közreműködhetne egy, a jövőben felálló európai közös hadsereg. Ezzel párhuzamosan pedig, a magyar álláspont szerint, a migráció kiváltó okait kellene megszüntetni.

Szakértők szerint az elmúlt időszakban törésvonal alakult ki Európában, ugyanis egyre több tagállam ért egyet a magyar kormánnyal.

Hatástalan a kötelező kvóta

A kvótáról pedig már az Európai Tanács elnöke is kijelentette, hogy hatástalan, éppen ezért, Mráz Ágoston Sámuel szerint uniós szinten nagy jelentősége van, hogy az új kormány milyen felhatalmazást kap.

„Miközben a várakozás az, hogy Orbán Viktor lesz a következő miniszterelnök, egy választási kampány még sok fordulatot rejthet magában. Ha meg is kapja ezt a demokratikus felhatalmazást, nagyon nem mindegy, hogy annak mekkora az ereje, hogy 101 mandátumot szerez a Fidesz–KDNP szövetsége, vagy éppen 120-at, vagy akár annál is többet” – fogalmazott a Nézőpont Csoport vezetője.

„Minél erősebb mandátumot kap Orbán Viktor a következő választáson, annál nagyobb az európai érdekérvényesítő lehetősége is Magyarországnak” – tette hozzá.

Szlovéniában nyár elején lesznek választások, amelyeknek a tétje, hogy a bevándorlásbarát balközép nyer, vagy marad a jelenlegi kormány, amely szigorú migrációs politikát folytat. További kérdés, hogy létrejöhet-e olyan kormány, amely támogatja a magyar, így a közép-európai országok álláspontját.

hirado.hu - M1 Unió28
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Gulyás: szép építkezési szimbólum a Ludovika
  Mindannak, ami az elmúlt időszakban az országban és Budapesten épült, legszebb szimbóluma a Ludovika Campus, "itt látszanak erényeink hibáink nélkül" - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden a fővárosban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE), a Ludovika Campus-projekt keretében felújított Ludovika Szárnyépület átadó ünnepségén.
 • Több milliárdos támogatás a külhoni magyar közösségeknek
  Több mint 2,2 milliárd forintos támogatásban részesülnek a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar közösségek, valamint a nemzetpolitikai célokat megvalósító anyaországi tömörülések - jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.
 • Orbán Viktor francia republikánus vezetővel tárgyalt
  Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Francois-Xavier Bellamy-t, a francia Republikánusok EP-képviselőcsoportjának vezetőjét; a politikus vezeti majd a Polgári Magyarországért Alapítvány szerdai "Európa cenzúrázatlanul" című webkonferenciáját.
MTI Hírfelhasználó