Több idei választást is eldönthet a bevándorlás
Több fontos választás is lesz Európában 2018-ban, a többi közt Magyarországon is, ami hatással lehet a migrációs válságra, így befolyásolhatja az Európai Unió jövőjét is.
2018. január 6. 11:58

Naponta több ezren indulnak útnak, hogy eljussanak Olaszországba, majd onnan tovább Nyugat-Európába. 2017-ben nagyjából százhúszezer, vagyis havonta tízezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba. Szakértők szerint a bevándorlás még választásokat is eldönthet.

„Amióta tömeges mértéket öltött a modern kori népvándorlás Európába irányuló ága, 2015 eleje óta, ez lett a legforróbb téma az egész Európai Unióban, és a tagállami választásokat is rendre ez a téma határozza meg, sőt, nagyon sokszor dönti is el” – mondta Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója az M1 Unió28 című magazinjában.

Hozzátette: így lesz ez 2018-ban is, ahol három választás lesz esedékes: Szlovéniában, Olaszországban és Magyarországon.

Vereséget szenvedhet a jelenlegi olasz kormány

Elemzők szerint a márciusi olaszországi választás két szempont miatt is fontos, mert az országot egyszerre sújtja gazdasági és a migrációs válság. Utóbbi miatt, amely hatással van a gazdaságra is, jelentősen meg tudtak erősödni a jobboldali pártok, amelyek – szakértők szerint – a korábbi bevándorlásbarát álláspontjukat megváltoztatva, már korlátoznák a migrációt.

Lánczi Tamás úgy véli, márciusban vereséget szenvedhet a jelenlegi baloldali kormány.

„Ennek most már vannak kézzelfogható jelei is, 2017 őszén, a tartományi választáson a bevándorlásellenes erők abszolút többségbe kerültek. Azt gondolom, hogy ez fog folytatódni, és az olasz választók meg fogják büntetni a 2018-as választásokon azt a szocialista kormányt, amelyik abszolút bevándorláspárti politikát folytatott az elmúlt években” – mondta a Századvég vezető elemzője.

Afrikai bevándorlók jogokat, tartózkodási engedélyt és anyagi segítséget követelnek maguknak az olasz államtól a Róma belvárosában tartott tüntetésen 2017. december 16-án (MTI/EPA/Massimo Percossi)

A magyarok többsége kulcskérdésnek tartja a migráció kezelését

Magyarországon tavasszal lesznek választások. A kormányfő úgy véli, hogy a nagy kérdés nem az, milyen pártra szavaznak az emberek, hanem az, hogy milyen jövőt választanak. Orbán Viktor azt mondta: „a tét az, hogy hazánk bevándorlóországgá változik-e, vagy sem.”

„Ez egy nagyobb dimenzió, mint a pártdimenzió. Ezért meggyőződésem, hogy a következő parlamenti választásoknak van egy, a pártokon messze túlmutató nemzeti dimenziója és történelmi távlata is. Ebben az ügyben kell majd a magyaroknak bölcs döntést hozniuk, hogy miképpen folytassuk mi, magyarok itthon az életünket” – mondta korábban Orbán Viktor miniszterelnök.

A szakértő szerint a magyarok többsége kulcskérdésnek tartja a migrációs válság kezelését.

A 2018-as választás tétje a bevándorlás megítélése és annak kezelése lesz. A választók 99 százalékának van véleménye ebben a kérdésben, és foglalkoztatja is a magyar választókat, ez a közvélemény-kutatásokból jól kiderül” – mondta Lánczi Tamás.

Egyre több tagállam ért egyet a magyar kormánnyal

A magyar kormány a visegrádi országok vezetőivel együtt azt az álláspontot képviseli, hogy a migránsokat nem szabad beengedni Európába, már a külső határoknál meg kell állítani őket, így a menedékkérelmüket is, ott kell elbírálni.

A magyar kabinet elutasítja a migránskvótát, emellett megerősítené a határvédelmet, amiben közreműködhetne egy, a jövőben felálló európai közös hadsereg. Ezzel párhuzamosan pedig, a magyar álláspont szerint, a migráció kiváltó okait kellene megszüntetni.

Szakértők szerint az elmúlt időszakban törésvonal alakult ki Európában, ugyanis egyre több tagállam ért egyet a magyar kormánnyal.

Hatástalan a kötelező kvóta

A kvótáról pedig már az Európai Tanács elnöke is kijelentette, hogy hatástalan, éppen ezért, Mráz Ágoston Sámuel szerint uniós szinten nagy jelentősége van, hogy az új kormány milyen felhatalmazást kap.

„Miközben a várakozás az, hogy Orbán Viktor lesz a következő miniszterelnök, egy választási kampány még sok fordulatot rejthet magában. Ha meg is kapja ezt a demokratikus felhatalmazást, nagyon nem mindegy, hogy annak mekkora az ereje, hogy 101 mandátumot szerez a Fidesz–KDNP szövetsége, vagy éppen 120-at, vagy akár annál is többet” – fogalmazott a Nézőpont Csoport vezetője.

„Minél erősebb mandátumot kap Orbán Viktor a következő választáson, annál nagyobb az európai érdekérvényesítő lehetősége is Magyarországnak” – tette hozzá.

Szlovéniában nyár elején lesznek választások, amelyeknek a tétje, hogy a bevándorlásbarát balközép nyer, vagy marad a jelenlegi kormány, amely szigorú migrációs politikát folytat. További kérdés, hogy létrejöhet-e olyan kormány, amely támogatja a magyar, így a közép-európai országok álláspontját.

hirado.hu - M1 Unió28
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Mit üzent Győr az ellenzéknek?
  Véget ért az ellenzéki oldalon az a hurráoptimizmus, ami a tavalyi októberi önkormányzati választás után alakult ki, a győri eredmény bizonyítja, hogy a kormánypártok támogatottsága továbbra is stabil, míg az ellenzék nem szerzett új szavazókat - minderről politológusok beszéltek az Origónak a vasárnapi jelentős Fidesz-győzelmet hozó győri voksolást követően. Dézsi Csaba András nemcsak megőrizte a korábbi Fidesz-KDNP-tábort, hanem jelentősen bővítette is.
 • Csaknem 2800 koronavírus-fertőzött - karantén Bécsben és Zürichben is
  Egyre hevesebben terjed a koronavírus. A kórokozó már több mint egytucatnyi országban 2794 embert fertőződött meg. Kínában már 80 halálos áldozata van. Továbbra sincs magyar érintettje a koronavírusnak, mint azt az InfoRádióban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elmondta.
 • Hidvéghi: Brüsszelben hazánk ellen dolgoznak az ellenzékiek
  Két hete Donáth Anna és Cseh Katalin a Soros-hálózat hazug vádjait mondták fel az Európai Parlamentben, most pedig Gyurcsányné szervezi a következő ilyen akciót – erről beszélt Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Fidesz Facebook-oldalán közzétett videóban.
MTI Hírfelhasználó