Igaz-e vagy?
A szociális demagógiáról
A szociális demagógia több kárt okoz, mint amennyi hasznot a kitalálói remélnek tőle. De vajon ki vethet véget ennek?
2018. január 10. 10:02

Ugye Önhöz is eljutott a képen látható drámai poszt? Ha nem, akkor most röviden összefoglaljuk a lényeget: egy bélendrometriózisban (a méhnyálkahártya kórós kinövése, amely a bélrendszert irritálja) szenvedő ismert énekesnő leragasztott szájjal arról posztol a Facebookon, hogy mennyire szenved a betegségtől, de leghamarabb 2022-re kapott műtéti időpontot - jajj, ez a magyar egészségügy! Az első szavunk az együttérzésé kell, hogy legyen: nyilván nem érezzük azt a fájdalmat, amit ő érez, nyilván teljesen érthető, hogy minél hamarabb meg akar szabadulni a betegségétől, a magyar egészségügy pedig már annyi jogos és jogtalan támadás céltáblája volt, hogy meg se lepődünk rajta. Ám másodszorra érdemes egy kicsit elgondolkodunk: vajon igaz egyáltalán ez a hír?

És a lesújtó válasz az, hogy ez tulajdonképpen senkit sem érdekel. A politika kommunikációs guruit legalábbis biztos, hogy nem. A lényeg, hogy a Facebookon százezrekhez (talán milliókhoz) elért a jól ismert, kampánycélokra kitalált grafika, a leragasztott száj, és vele a bombasztikus cím: 2022. A PM-es Szabó Tímea rögtön rárepült az ügyre, kész határozati javaslattal a zsebében (nem furcsa?). Mire a hivatalos cáfolat (miszerint ennél a betegségnél alapesetben a leghosszabb várólista két hónap) és a részletesebb tényfeltáró cikk (miszerint a hölgy egy bizonyos orvoshoz ragaszkodott, és egyébként már a számláján is van a kétmillió forint, ami a magánellátáshoz szükséges) megszületik – amit maximum pár ezren olvasnak –, a bombasztikus rémhír, a „fake news” már be is járta a közösségi médiát az egyik sarkától a másikig. (Aki emlékszik a 3 millió gyerek éhezik Magyarországon című fake news kampányra, az ugyanígy zajlott).

Hátravan még a legfontosabb kérdés: ki vethet véget a közösségi médiát elárasztó szociális demagógiának, ami a baloldal (és a szélsőjobb) ősi kampányfogása új tömlőbe töltve?A politikai kampányguruk biztos, hogy nem fognak. Őket nem érdekli, hogy a millió kattintásnak, az agyakba vésett primitív üzeneteknek az egyre mélyebb erkölcsi posvány, a tisztánlátás teljes hiánya, a témáról folytatott érdemi párbeszéd csírájában való elfojtása az ára. Az egyetlen remény, hogy egyre többen élnek a gyanúperrel, felismerik az árulkodó jegyeket és nem osztják meg gondolkodás nélkül ezeket az érzelmekre ható, manipulatív üzeneteket. 

Hojdák Gergely

gondola.hu
  • A gyermekeket védik a kereszténydemokraták
    A gyermekek védelme a pedofilellenes javaslat célja, amelynek értelmében szigorodik a Btk., emelkednek a büntetési tételek, és nem évülnek el. gyermekek védelme a pedofilellenes javaslat célja, amelynek értelmében szigorodik a Btk., emelkednek a büntetési tételek, és nem évülnek el a legsúlyosabb bűncselekmények.
  • A közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs
    Megtartotta alakuló ülését a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs, a keddi ülés témája a gyerekek nyári táboroztatása volt - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter a tanácskozás után újságírókkal.
  • Kajángula fejedelem és a BLM
    Közép-Európában a társadalom még nem jutott el a balliberális agymosásnak arra a szintjére, amely már Niedermüller Péternek is megfelelne.
MTI Hírfelhasználó