Igaz-e vagy?
A szociális demagógiáról
A szociális demagógia több kárt okoz, mint amennyi hasznot a kitalálói remélnek tőle. De vajon ki vethet véget ennek?
2018. január 10. 10:02

Ugye Önhöz is eljutott a képen látható drámai poszt? Ha nem, akkor most röviden összefoglaljuk a lényeget: egy bélendrometriózisban (a méhnyálkahártya kórós kinövése, amely a bélrendszert irritálja) szenvedő ismert énekesnő leragasztott szájjal arról posztol a Facebookon, hogy mennyire szenved a betegségtől, de leghamarabb 2022-re kapott műtéti időpontot - jajj, ez a magyar egészségügy! Az első szavunk az együttérzésé kell, hogy legyen: nyilván nem érezzük azt a fájdalmat, amit ő érez, nyilván teljesen érthető, hogy minél hamarabb meg akar szabadulni a betegségétől, a magyar egészségügy pedig már annyi jogos és jogtalan támadás céltáblája volt, hogy meg se lepődünk rajta. Ám másodszorra érdemes egy kicsit elgondolkodunk: vajon igaz egyáltalán ez a hír?

És a lesújtó válasz az, hogy ez tulajdonképpen senkit sem érdekel. A politika kommunikációs guruit legalábbis biztos, hogy nem. A lényeg, hogy a Facebookon százezrekhez (talán milliókhoz) elért a jól ismert, kampánycélokra kitalált grafika, a leragasztott száj, és vele a bombasztikus cím: 2022. A PM-es Szabó Tímea rögtön rárepült az ügyre, kész határozati javaslattal a zsebében (nem furcsa?). Mire a hivatalos cáfolat (miszerint ennél a betegségnél alapesetben a leghosszabb várólista két hónap) és a részletesebb tényfeltáró cikk (miszerint a hölgy egy bizonyos orvoshoz ragaszkodott, és egyébként már a számláján is van a kétmillió forint, ami a magánellátáshoz szükséges) megszületik – amit maximum pár ezren olvasnak –, a bombasztikus rémhír, a „fake news” már be is járta a közösségi médiát az egyik sarkától a másikig. (Aki emlékszik a 3 millió gyerek éhezik Magyarországon című fake news kampányra, az ugyanígy zajlott).

Hátravan még a legfontosabb kérdés: ki vethet véget a közösségi médiát elárasztó szociális demagógiának, ami a baloldal (és a szélsőjobb) ősi kampányfogása új tömlőbe töltve?A politikai kampányguruk biztos, hogy nem fognak. Őket nem érdekli, hogy a millió kattintásnak, az agyakba vésett primitív üzeneteknek az egyre mélyebb erkölcsi posvány, a tisztánlátás teljes hiánya, a témáról folytatott érdemi párbeszéd csírájában való elfojtása az ára. Az egyetlen remény, hogy egyre többen élnek a gyanúperrel, felismerik az árulkodó jegyeket és nem osztják meg gondolkodás nélkül ezeket az érzelmekre ható, manipulatív üzeneteket. 

Hojdák Gergely

gondola.hu
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • „Késelés történt, agyonlőtték a gyanúsítottat”
  A „politikai korrektség” pszichoterrorja hatott. Egy újságíró agya áldozatul esett: meghibbant attól a megfeleléskényszertől, amelyet környezete kialakított benne. Nem merte leírni azt, hogy a tettes, a bűnöző, a terrorista.
 • Az EU nem védi Európa déli határát a migránsok ellen
  A csempészhajók - szépítő kifejezéssel NGO-hajók - kiszolgálják az embercsempészeket, és taxiztatják a csempészésért vagyonukkal fizető, becsapott afrikaikat. Nem tudni, milyen érdekeltség bújik meg a háttérben, mert az Unió - ellentétben a józan ésszel - nem védi a kontinenst.
 • Nemzeti örökségünk megőrzése a színházban is
  Nyílt levél színművészeinktől - A Színház- és Filmművészeti Egyetemen százötvenöt éve generációk adják egymásnak tovább a tudást és a szakma szeretetét. Nemzeti kultúránk védelmében kinyilvánítjuk, hogy támogatunk minden olyan átalakítást, amely az egyetemen felhalmozott hatalmas tapasztalatot - továbbfejlesztve azt - nemzeti örökségünk megőrzésének és gyarapításának szolgálatába állítja.
 • Orbán: jó évet zár a V4
  Jó évet zár a V4, európai összehasonlításban mind a négy ország jól kezelte a járványt, így az első csatát megnyerték - mondta Orbán Viktor magyar minsizterelnök.
MTI Hírfelhasználó