Tusk Polexitet harangozott be
A Politico cikke emlékeztet arra, hogy a lengyel kormány sikertelenül igyekezett meggátolni Tusknak újrajelölését az Európai Tanács élére.
2018. január 10. 12:36

Az amerikai Politico brüsszeli kiadása ezzel a nem kisebb szenzációt hordozó címmel írt cikket, mint: „A lengyel kormány kihajthatja az országot az EU-ból, figyelmeztet Tusk”.

Azaz a lengyel Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A cikk ismerteti, mint nyilatkozott Tusk a Tygodnik Powszechny lengyel lapnak minderről.

Azt, hogy a Jog és Igazság (PiS) párt „mélyen tekintélyelvű és szívesen otthagyja az Európai Uniót, ha az ország megszűnik az uniós alapok nettó beszedője lenni”.

Hozzátette, hátha nem volt világos a kijelentése: „A PiS-nek az EU-ban való tagság haszna csak a fizetési egyenlegre vonatkozik”.

Majd: „Nagyon könnyen el tudok képzelni egy olyan helyzetet, amelyben Lengyelország nettó befizetők között lesz. Ekkor a lengyel kormány úgy érzi, hogy eljött az idő megkérdezni a lengyeleket, vajon továbbra is maradni akarnak-e az EU-ban”.

És: „Semmi kételyem nincs abban, hogy a PiS céljai egyike ’megszabadítani’ a lengyel politikát az EU terheitől”.

A Politico közbevetése: az interjút Tusk akkor adta, amikor az Európai Bizottság aggódik, hogy az ország visszacsúszik a demokrácia iránti elkötelezettségében.

Donald Tusk ugyanakkor elmondta, „Brüsszelben még hatalmas a remény”, hogy Lengyelország az EU-ban marad.

Mindez azért érdekes, tegyük hozzá, mert a közelmúltban úgy tűnt, hogy Tusk – volt lengyel miniszterelnök, pártja győzedelmes riválisának, a PiS-nek esküdt ellensége – a korábbi nyílt ellenségeskedéséből engedve Brüsszel és Varsó közeledését támogató kijelentéseket tett. Az is lehet persze, hogy csalódott a lengyelországi miniszterelnök cserében, ugyanis Beata Szydlo utódja nem igen látszik „puhulni” Brüsszel irányában, például az igazságügyi reform kérdésében sem.

A Politico cikke emlékeztet arra, hogy a lengyel kormány sikertelenül igyekezett meggátolni Tusknak újrajelölését az Európai Tanács élére.

Tusk Kaczynski PiS-elnökről is mondott még néhány keresetlen szót interjújában. Így azt, hogy „olyan politikai filozófia lelkes híve, amely szerint az uralkodók fontosabbak a jognál”.

De aki azt hiszi, a gorilla már teljes testével beugrott a vízbe, nagyon nagyot téved. Ugyanis Tusk olyat mondott, amitől a lengyel hetilap olvasóiban vélhetően szintén megállt az ütő.

Közhely, hogy Varsó milyen mértékben – finoman fogalmazva – nem szereti az orosz politikát. Nos, ilyen ténnyel szemben mondta Tusk, hogy a varsói kormány általa vázolt magatartása „Putyin kezére játszik”. És még inkább azt, hogy szinte minden, amit a PiS-kormány tesz, az „tökéletesen belesimul Moszkva érdekeibe és elvárásaiba”. Így annak viszonya Brüsszelhez, hozzáállása a liberális demokráciához, a bíróságok függetlensége és a gender (nemi) kisebbségek.

A cikk zárómondata, ami vélhetően nagyobb dühöt fog kiváltani Lengyelországban, mint a Brüsszelben Lengyelország ellen indított, 7-ik cikkelyes „nukleáris opció” eljárás: „Számos esetet tudnék megnevezni, amelyekben a PiS-nek és Moszkvának hasonlók a nézeteik és céljaik – akár az ikreknek”.

Még két ilyen mondás e vezető uniós bürokratától, és a lengyel nép egy Tusk által vizionált EU-tagság referendumon nagyon nagy többségben szavazhat arra, hogy az Unió és saját háta közepe látása iránti vágyat egy szintre helyezze.

Lovas István

magyaridok.hu
megmondó
Világossá vált, hogy a rasszizmus ellen oly bőszen hisztériázó uniós vezéralakok egy bizonyos rasszizmus fölött szemet hunynak.
 • A demokrácia torzszülöttje
  Maga Medgyessy nevezte puccsistáknak megbuktatóit szinte percekkel leváltása előtt egyes tévéadásban. Ezt még el tudta érni miniszterelnökként.
 • Európa elesett, reconquista harc következik
  Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi másságát, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik.
 • Jézus célkeresztben
  Jézus ellen ugyanolyan gyűlölködés folyik, mint két évezrede, amikor Pilátust belerántották a bűnbe a római gyarmat helyi lakosai.
 • Kétfrontos harc Európa megvédéséért
  Egy amerikai tőzsdespekuláns széles, több kontinenst lefedő hálózatot szőtt az utóbbi negyven évben.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI