Soros György a visszavágásra készül
Kovács Zoltán: A milliárdost senki nem választotta meg, ahogy a civil szervezeteket sem.
2018. január 16. 11:01

Soros Györgyöt és a hozzá kötődő csoportokat soha senki nem választotta meg, a magyar kormány pedig úgy gondolja: egy nemzet sorsának alakításáról választott képviselőik útján az adott ország állampolgárai hivatottak dönteni – mondta tegnap a Financial Times kérdésere Kovács Zoltán. A kormányszóvivőt azzal kapcsolatban szólaltatta meg a londoni lap, hogy elemzésükben azt írták: visszavágásra készül Soros György az őt és szervezeteit ért támadások miatt.

Párhuzamot vont a nemzeti-konzervatív, saját megfogalmazása szerint populista-nacionalista politikai kurzusok és a megbukott kommunista rezsimek között Soros György a Financial Times című brit lapnak adott hétfői nyilatkozatában.

A tőzsdespekuláns, akiről a cikkben azt írták, visszavágni készül az őt ért támadások miatt, úgy fogalmazott: déjá vu érzete van. Szerinte a jelen különbsége a közelmúlttal szemben csupán az, hogy a domináns ideológia most nem a marxizmus–leninizmus, hanem a nacionalizmus.

Mint az előbbinek, ez utóbbinak is Oroszország a melegágya, szögezte le, kétséget sem hagyva afelől, hogy a személyét és az általa irányított Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózatát bírálók a Kreml kottájából játszanak. Mindemellett aggodalmát fejezte ki az általa korábban többször idealizált, a nyílt társadalom építésében élen járó Európai Unió belső állapotai miatt.

Soros úgy érzi, az integráció, ahogy harminc esztendeje a szovjet birodalom, a szétesés szélére sodródott. Ő azonban pénzt, időt és energiát nem kímélve fog küzdeni a jövőben is liberális utópiájának megvalósításáért. Bár úgy tervezte, visszavonul, a történelmi helyzetre tekintettel végül mégis a maradás mellett döntött, s bejelentette: további öt éven át kívánja vezetni a 140 országban tevékeny OSF-et.

Az emberi jogi csoportoknak sincs joguk dönteni egy ország politikai irányvonaláról Fotó: Havran Zoltán

A nacionalizmus előretörésének megfékezésében az alapítványoknak és a rajtuk keresztül a hálózathoz kapcsolt szervezeteknek jut a főszerep, amelyek „vibráló és toleráns demokráciák” építésén fáradoznak, azaz végeredményben politikai tevékenységet folytatnak.

– És ez az, amit számos kormány, köztük a magyar vagy éppen az izraeli elfogadhatatlannak, demokráciafelfogásával összeegyeztethetetlennek tart –fejtette ki Kovács Zoltán, a magyar kormány szóvivője a Financial Times kérdésére. A szuverén államok társadalmi és gazdasági berendezkedéséről, a politikai irányvonalról kizárólag az adott ország állampolgárai és választott képviselőik hivatottak dönteni az alkotmány szabta keretek között. „Sorost soha senki sem választotta meg; a szervezeteket – NGO-kat, emberi jogi csoportokat és így tovább – soha senki sem választotta meg”, fogalmazott.

Ezzel azonban nem győzte meg a lap publicistáját, aki az Orbán-kormány Soros-ellenességét elemezve antiszemita hangulatkeltéssel vádolta meg a Fidesz–KDNP-t. Soros visszavágása szempontjából lényeges, hogy a spekuláns tavaly 18 milliárd dollárral tömte ki az OSF hálózatát. Ebből futja politikai akciókra, ellenzéki csoportok támogatására, a „renitens” kormányok megrendszabályozására. Mindezek a lépések egyáltalán nem idegenek Sorostól, aki Szerbiától Grúzián, Ukrajnán és Macedónián át egy sor országban gyakorolt döntő hatást a politikai folyamatokra.

Jogvédők tiltakozása Budapesten. Rejtélyes kotta Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Magyarország sem kivétel, ahol a rendszerváltozás előtt az antikommunista ellenzéket, utóbb viszont az MSZP-t és az SZDSZ-t igyekezett több ízben hatalomba segíteni, mint arról korábban a Magyar Idők hasábjain már beszámoltunk: 1994-ben és 2002-ben sikeresen.

Vizsgálat alatt a kormánybuktató

A Judicial Watch amerikai konzervatív, független jogvédő szervezet közérdekű adatigényléssel fordult az Egyesült Államok külügyminisztériumához: az Obama-adminisztráció milyen módon támogatta és működött együtt Soros György szervezeteivel a korábbi macedón kormány megdöntésében? Miután az amerikai külügy megtagadta az anyagok bemutatását, a Judicial Watch végül pert indított a közérdekű adatok megszerzése érdekében.

magyaridok.hu
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
 • Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója
  Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója (kata), január elsején több mint 315 ezer vállalkozás választotta ezt a minimalizált adminisztrációt igénylő adóformát – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
 • Brexitus lethalis
  A brit szigeteken zavar van, keresik a megoldást. A kontinensen pedig azért van zavar, mert nem keresik a megoldást, mármint a menekültváltságét.
MTI Hírfelhasználó