A Hősök tere Hősök tere marad
A szociáldemokraták úgy vélték, hogy a Hősök tere ideológiai öntudatosságában „némileg túlterhelt”. A Hősök terét „Köztársaság térré” vagy a „Demokrácia terévé” akarták átnevezni.
2018. január 18. 17:26

Az idézett cím az osztrák, magát tényleg joggal cenzúramentesnek nevező Unzensuriert.at hírportálon jelent meg úgy, hogy szinte hallani a megkönnyebbült felsóhajtást, amit a bécsi Hősök-teréről készült fotó képaláírása így fejez ki: „A Hősök tere az átnevezés vörös terveit egyelőre túlélte.”

Ugyanerről az osztrák közszolgálati ORF hírportálja is hírt ad, azzal a jóval visszafogottabb címmel, hogy „A Hősök terét nem fogják átnevezni”.

Nézzük tehát a hírt magát. A politikai tollazatát vörös-feketéről türkíz-kékre váltott osztrák kormány a volt koalíció baloldali részének kedvenc projektjét a sírba juttatta. Ez pedig Bécsben a Hősök terének átnevezése volt.

Thomas Drozda (SPÖ) korábbi, művészetekért és kultúráért felelős miniszter, valamint Andreas Mailath-Pokorny (szintén szoci), a bécsi kulturális városi tanácsos, az elmúlt években újra és újra azt a tervüket próbálták keresztülvinni, hogy a Hofburg előtti Hősök terét megfosszák hagyományos nevétől. A szociáldemokraták úgy vélték, hogy a Hősök tere ideológiai öntudatosságában „némileg túlterhelt”.

Ők ketten Oliver Rathkolb osztrák történésszel és a „Történelem háza” projekttel együtt, a Hősök terét „Köztársaság térré” vagy a „Demokrácia terévé” akarták átnevezni.

A Néppárt és a Szabadság Párt (FPÖ) az átkeresztelés ellen lépett fel. És ezt az álláspontjukat egyáltalában nem változtatták meg az új kormánykoalíció idején. Minek utána a Hősök tere a Hofburg igazgatóságának a tulajdonában áll, ezért Bécs városának – amely egyébként gondoskodik a közterek átnevezéséről – nincs ebbe beleszólása. Ezzel sikerült megakadályozni a köztereken lejátszódó olyan további obskúrus akciókat, mint a Ballhausplatzon lévő „Dezertőr-emlékmű”, mely a helyet inkább lemészárolja, mintsem gazdagítaná.

A fektetett betontömbökből álló emlékmű a nemzeti szocialista rendszer katonaszökevényeire emlékezik, és aki nem szeret unatkozni, ne nézze meg.

Az erről szóló közszolgálati tudósítás még hozzá teszi, az FPÖ az egész névváltoztatási vitát „perverznek” találta. Ezzel szemben Mailath-Pokorny városi tanácsos a névváltoztatási javaslatot „érdekesnek és vitára méltónak” ítélte.

Lovas István

magyaridok.hu
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
 • Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója
  Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója (kata), január elsején több mint 315 ezer vállalkozás választotta ezt a minimalizált adminisztrációt igénylő adóformát – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
 • Brexitus lethalis
  A brit szigeteken zavar van, keresik a megoldást. A kontinensen pedig azért van zavar, mert nem keresik a megoldást, mármint a menekültváltságét.
MTI Hírfelhasználó