Közgazdászok és szociológusok a RETÖRKI-ben
Fontos szociálpolitikai és gazdasági kérdéseket vitattak meg.
2018. január 20. 00:14

Lóránt Károly a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) külsős munkatársa szervezésében közgazdászok és szociológusok jöttek össze a RETÖRKI tanácstermében annak érdekében, hogy a rendszerváltás időszakából kiindulva fontos szociálpolitikai és gazdasági kérdéseket vitassanak meg. A műhelyvita sorozat keretében ez alkalommal Schlett András Élelmezésbiztonság vagy új bekerítési mozgalom. Zöld forradalmak fényben és árnyékban címen tartott előadást.

Az előadó az élelmezésbiztonság kérdését elsősorban világgazdasági és hatalompolitikai összefüggésben tárgyalta és bemutatta a világban évezredek óta folyó területi koncentrációt. Arra hívta fel a figyelmet, hogy mai világunkban a technológiai koncentráció a területinél is nagyobb függőségeket teremt. Az előadás a GMO-technológiák széleskörű alkalmazásának élelmezésbiztonsági kérdéseit járta körül.

A génmódosított fajtákban lévő módosított génszakaszok szerzői jogvédelem alatt állnak, a tulajdonjogok érvényesítése pedig szükségszerűen mások használatának a kizárását jelenti. Az alkalmazásuk nyomán fellépő változások így befolyásolják az alapvető élelmiszerek (pl. gabona) elosztását, az élelmiszerpiac ellenőrzését, helyi termelők számára pedig az élelmiszer-önrendelkezés feladását jelentik.

A vitában a résztvevők azt hangsúlyozták, hogy hazai vonatkozásban fontos kiemelni, hogy a területi koncentrációval hazánkban az is együtt jár, hogy a kis-és középüzemek hasonlóan a monokultúrás termelésre álltak rá, mint a nagyok és a termékeket jelentős részt feldolgozatlanul exportálják. A hazai kedvező adottságok így kihasználatlanul maradnak, az értékrealizálás pedig alacsony szinten történik.

retorki.hu
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó