Közgazdászok és szociológusok a RETÖRKI-ben
Fontos szociálpolitikai és gazdasági kérdéseket vitattak meg.
2018. január 20. 00:14

Lóránt Károly a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) külsős munkatársa szervezésében közgazdászok és szociológusok jöttek össze a RETÖRKI tanácstermében annak érdekében, hogy a rendszerváltás időszakából kiindulva fontos szociálpolitikai és gazdasági kérdéseket vitassanak meg. A műhelyvita sorozat keretében ez alkalommal Schlett András Élelmezésbiztonság vagy új bekerítési mozgalom. Zöld forradalmak fényben és árnyékban címen tartott előadást.

Az előadó az élelmezésbiztonság kérdését elsősorban világgazdasági és hatalompolitikai összefüggésben tárgyalta és bemutatta a világban évezredek óta folyó területi koncentrációt. Arra hívta fel a figyelmet, hogy mai világunkban a technológiai koncentráció a területinél is nagyobb függőségeket teremt. Az előadás a GMO-technológiák széleskörű alkalmazásának élelmezésbiztonsági kérdéseit járta körül.

A génmódosított fajtákban lévő módosított génszakaszok szerzői jogvédelem alatt állnak, a tulajdonjogok érvényesítése pedig szükségszerűen mások használatának a kizárását jelenti. Az alkalmazásuk nyomán fellépő változások így befolyásolják az alapvető élelmiszerek (pl. gabona) elosztását, az élelmiszerpiac ellenőrzését, helyi termelők számára pedig az élelmiszer-önrendelkezés feladását jelentik.

A vitában a résztvevők azt hangsúlyozták, hogy hazai vonatkozásban fontos kiemelni, hogy a területi koncentrációval hazánkban az is együtt jár, hogy a kis-és középüzemek hasonlóan a monokultúrás termelésre álltak rá, mint a nagyok és a termékeket jelentős részt feldolgozatlanul exportálják. A hazai kedvező adottságok így kihasználatlanul maradnak, az értékrealizálás pedig alacsony szinten történik.

retorki.hu
  • Orbán: A baloldal be akarja hozni a migránsokat
    Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk, és abban is, hogy az itt lévő migránsokat hazavigyék - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján, szombaton Rómában.
  • A polgári-nemzeti-konzervatív szavazók mozgósítása a fő cél
    A polgári-nemzeti-konzervatív szavazók mozgósítását említette a három hét múlva esedékes önkormányzati választások előtti legfőbb feladatnak egy szombati budapesti sajtótájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely.
  • Felívelő korszak elején az ország
    Magyarország megmutatta, hogy sikeres lehet a családokra építő és a bevándorlást elutasító politika, emiatt támadják hazánkat Brüsszelben. Demokratának lenni azonban annyit jelent, hogy nem félünk, ezért kiállunk az igazunkért – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Varga Judit, akit az igazságügyi miniszteri feladatairól és a közelgő önkormányzati választásról is kérdeztünk.
MTI Hírfelhasználó