Legyen híd a Csatorna fölött!
A Times egy általa megnevezni nem kívánt forrása szerint Emmanuel Macron francia elnök támogatja az ötletet.
2018. január 19. 17:39

Boris Johnson brit külügyminiszter azt javasolta, hogy a La Manche csatorna fölötti híd kösse össze Nagy-Britanniát és Franciaországot, jelenti a brit The Times napilap címoldalán.

A Times egy általa megnevezni nem kívánt forrása szerint Emmanuel Macron francia elnök támogatja az ötletet és azt mondta: „Egyetértek – gyerünk, csináljuk meg!”

Amikor tegnap Macron első alkalommal látogatott Nagy-Britanniába elnökként, Johnson francia külügyminiszter kollégájával találkozott és megegyezett vele abban, hogy szakértői csapatot állítanak fel, amely megvizsgálja a híd-projektet.

Boris Johnson ezt a twitter-üzenetet küldte szét: „Gazdasági sikerünk a jó infrastruktúrától és a jó összekapcsolódásoktól függ. Legyen a Csatorna fölötti híd az első lépés?„

Johnson véleménye szerint „nevetséges”, hogy e két országot csupán egyetlen vasútvágány kapcsolja össze és mélyebben meg akarja vizsgálni a legszűkebb pontján 36 km széles Csatorna fölött vezetendő híd építésének lehetőségét.

A lapnak nyilatkozó Alan Dunlop építész és egyetemi tanár szerint a terv elmebeteg-közelségű, ugyanis a La Manche csatorna a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonala.

Ian Ritchie építész, a brit királyi akadémia tagja, hasonlóan nyilatkozott így: „Boris híd? Miután több mint 46 milliárd közpénzt szart szét első hídtervére?… Jobb lenne, ha ezt a kretént távol tartaná valaki ’hídépítési’ külpolitikájától és ha békén hagyná a környezetet, a Csatornát és a halakat.”

(Ritchie a Garden Bridge kudarcról beszélt, amelyre összesen 97 millió font közpénzt herdált el, áll a cikk egy másik részén.)

Az írás megjegyzi, hogy a világ leghosszabb hídja a Danyang-Kunshan Nagyhíd Kínában, ami egy autópálya része és 165 kilométer hosszú.

A Times cikke szerint Macron támogatja, a szakértők viszont abszurdnak tartják a brit külügyér ötletét Fotó: thetimes.co.uk

A cikk azzal zárul, hogy erre a fordulatra azután került sor, hogy Macron a Berkshire-i Sandhurst katonai akadémián találkozott Theresa May brit miniszterelnökkel, és ott az utóbbi hatalmas dühére, azt mondta, hogy ha a londoni City számára adnának kibúvó, külön megállapodást a brexit utáni időre, akkor az „elpusztítaná” az uniós egységes piacot.

Macron még hozzátette: „Ha hozzá akarnak férni az egységes piachoz, beleértve a pénzügyi szolgáltatásokat, nekem OK. De ez azt jelenti, hogy hozzá kell járulniuk az uniós költségvetéshez és el kell ismerniük az európai joghatóságot. Ilyenek a szabályok, és tudjuk, hogy ez a rendszer működik Norvégia esetében.”

Lovas István

magyaridok.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó