Legyen híd a Csatorna fölött!
A Times egy általa megnevezni nem kívánt forrása szerint Emmanuel Macron francia elnök támogatja az ötletet.
2018. január 19. 17:39

Boris Johnson brit külügyminiszter azt javasolta, hogy a La Manche csatorna fölötti híd kösse össze Nagy-Britanniát és Franciaországot, jelenti a brit The Times napilap címoldalán.

A Times egy általa megnevezni nem kívánt forrása szerint Emmanuel Macron francia elnök támogatja az ötletet és azt mondta: „Egyetértek – gyerünk, csináljuk meg!”

Amikor tegnap Macron első alkalommal látogatott Nagy-Britanniába elnökként, Johnson francia külügyminiszter kollégájával találkozott és megegyezett vele abban, hogy szakértői csapatot állítanak fel, amely megvizsgálja a híd-projektet.

Boris Johnson ezt a twitter-üzenetet küldte szét: „Gazdasági sikerünk a jó infrastruktúrától és a jó összekapcsolódásoktól függ. Legyen a Csatorna fölötti híd az első lépés?„

Johnson véleménye szerint „nevetséges”, hogy e két országot csupán egyetlen vasútvágány kapcsolja össze és mélyebben meg akarja vizsgálni a legszűkebb pontján 36 km széles Csatorna fölött vezetendő híd építésének lehetőségét.

A lapnak nyilatkozó Alan Dunlop építész és egyetemi tanár szerint a terv elmebeteg-közelségű, ugyanis a La Manche csatorna a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonala.

Ian Ritchie építész, a brit királyi akadémia tagja, hasonlóan nyilatkozott így: „Boris híd? Miután több mint 46 milliárd közpénzt szart szét első hídtervére?… Jobb lenne, ha ezt a kretént távol tartaná valaki ’hídépítési’ külpolitikájától és ha békén hagyná a környezetet, a Csatornát és a halakat.”

(Ritchie a Garden Bridge kudarcról beszélt, amelyre összesen 97 millió font közpénzt herdált el, áll a cikk egy másik részén.)

Az írás megjegyzi, hogy a világ leghosszabb hídja a Danyang-Kunshan Nagyhíd Kínában, ami egy autópálya része és 165 kilométer hosszú.

A Times cikke szerint Macron támogatja, a szakértők viszont abszurdnak tartják a brit külügyér ötletét Fotó: thetimes.co.uk

A cikk azzal zárul, hogy erre a fordulatra azután került sor, hogy Macron a Berkshire-i Sandhurst katonai akadémián találkozott Theresa May brit miniszterelnökkel, és ott az utóbbi hatalmas dühére, azt mondta, hogy ha a londoni City számára adnának kibúvó, külön megállapodást a brexit utáni időre, akkor az „elpusztítaná” az uniós egységes piacot.

Macron még hozzátette: „Ha hozzá akarnak férni az egységes piachoz, beleértve a pénzügyi szolgáltatásokat, nekem OK. De ez azt jelenti, hogy hozzá kell járulniuk az uniós költségvetéshez és el kell ismerniük az európai joghatóságot. Ilyenek a szabályok, és tudjuk, hogy ez a rendszer működik Norvégia esetében.”

Lovas István

magyaridok.hu
  • Cél: hazai tulajdoni fölény az élelmiszerláncban
    A pandémia következtében mára meghaladottá vált a régi dogma az ellátási és beszállítói láncok nemzetközivé tételéről, és a világ országai elkezdtek az önellátás képességére törekedni.
  • Szükség van a migrációt kezelő fegyveres szervezetre
    Bakondi György azt mondta: a jelenleginél szélesebb körben - intézményesített formában - tervezik bevonni a védekezésbe a polgárőrséget is. Ennek tart az előkészítése - közölte.
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
MTI Hírfelhasználó