Beteg hely lenne Magyarország?
Kormányellenes akciókra buzdít a Soros által támogatott Helsinki Bizottság.
2018. január 25. 10:28

A konzervatív, nemzeti államok elleni frontális támadásra hívtak fel azok a liberális jogvédők, akik tegnap részt vettek a Helsinki Bizottság „beteg demokráciákról” szóló tanulmányának bemutatóján. Az Alapjogokért Központ igazgatója ugyanakkor úgy véli, a nyílt társadalomhálózathoz tartozó szervezetek dolgozata valójában a legkézenfekvőbb alátámasztása annak, miért is legitim és szükséges a Stop Soros törvénycsomag.

Mintegy félszáz érdeklődő előtt mutatta be tegnap a „beteg demokráciákról” és az illiberális államokkal szemben tanúsítható és tanúsítandó ellenállásról írott dolgozatát a Soros György bőkezű támogatását élvező Helsinki Bizottság Budapesten. A pódiumbeszélgetésen a különféle hazai és nemzetközi jogvédő szervezetek előadói megállapították többek között, hogy Kelet-Közép-Európa országaiban a pártokra már nem, csak a „civil társadalomra” és a „vele egyívású szabad sajtóra” lehet számítani a demokrácia megvédésében.

Kifejtették azt is, hogy korlátozatlansága miatt az internet veszélyt jelent a demokráciára. Megállapították továbbá, hogy az Európai Unió is felelős a kialakult helyzetért, mivel az elmúlt tíz évben számos gazdasági és strukturális fejlesztést támogatott, de nem fordított gondot a legfontosabbra, a felnövekvő generációk világnézeti befolyásolására, ezért például Horvátországban a fiatalok többsége keresztény, konzervatív és nemzeti meggyőződésű.

Frontális támadásban a liberális jogvédők Fotó: Teknős Miklós

Fontos cél tehát, hogy ezt a „hibát” ne kövesse el újra az unió a civil szervezetekkel közösen; Brüsszelnek azért kell erőfeszítéseket tennie, hogy a következő tíz évben liberális fordulat álljon be ezekben a tagállamokban. Az előadók aggodalmukat fejezték ki a Stop Soros törvénycsomag miatt is, ami ellehetetlenítheti tevékenységüket, mivel a jövőben adót kellene fizetniük.

Ismert, lapunk is beszámolt már arról a hatvanoldalas tanulmányról, amelyben a Helsinki Bizottság és több, Soros György támogatását is élvező szervezet az „illiberális államokat” bírálja. Szerintük a nemzet képzeletbeli fogalom, az olyan politika pedig, amely a többség tetszésével találkozik, populista.

A népszavazást mint legitimá­ciós alapot elvetik és ellenállásra biztatnak, amelynek eszköze lehet a zavarkeltés és a hálózatosodás is. De azt is szorgalmazzák, hogy a kormányellenes szervezetek a közvélemény elérését, a médiafigyelem felkeltését látványos akciókkal, például egy ország­gyűlési bizottság ülésének megzavarásával kíséreljék meg elérni.

A szimpózium előtt – lapunk kérésére – Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója értékelte a helsinkisek dolgozatát. Szerinte a nyílt társadalomhálózathoz tartozó szervezetek jelentése valójában a legkézenfekvőbb alátámasztása annak, miért legitim a Stop Soros törvényjavaslat célja.

– A jelentés ugyanis valójában egy kézikönyv arra nézve, hogy a magukat a nagybetűs „Civilek” képviselőinek tartott szervezetek milyen kommunikációs technikákkal avatkozzanak be egy ország belpolitikájába, miként bővítsék pénzügyi forrásaikat, valamint hogyan hálózatosodjanak és „pereljék szét” a bíróságokon a szuverén törvényalkotó döntéseit – emelte ki Szánthó Miklós.

– Egyszóval – folytatta az igazgató – ez egy forradalmi kiáltvány az állami szuverenitás befolyásolására, márpedig a Stop Soros törvényjavaslat célja éppen az, hogy az ilyen szervezetekkel és beavatkozásokkal szemben védje Magyarország szuverenitását.

– A javaslat tartalma kapcsán eszközvitát persze lehet folytatni, célvitát azonban nem: a cél ugyanis teljesen legitim. Az állami főhatalmat a „klasszikus” kihívások mellett a XXI. század elejére új típusú befolyásolási kísérletek érik – ahogy erre e „kormánydöntési kiskáté” is jó példa –, erre pedig a jogalkotónak új, hatékony válaszokat kell adnia.

Akár azzal, hogy jól beazonosíthatóvá teszi azokat a szervezeteket, amelyek a szuverenitás egyik lényegi elemét, az ország lakossági összetételét az illegális migráció szponzorálásával „multikultivá” akarják tenni – mondta Szánthó.

magyaridok.hu
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Niedermüller nekiment az egyházaknak Erzsébetvárosban
  A VII. kerületi polgármester, Niedermüller Péter botrányt okozó nyilatkozata óta most tartottak először képviselőtestületi ülést az Erzsébetvárosban. Várható volt, hogy szóba kerül a polgármester nagy felháborodást keltő kijelentése a fehér, keresztény, heteroszexuálisokról, a DK-s kerületvezetés keresztény egyházak iránt viselt ellenszenve azonban tettekben is megmutatkozott.
 • Nem vár a végtelenségig a Fidesz az EPP válaszára
  Az Európai Néppárt tegnap még nem reagált az Orbán Viktor által jegyzett, a néppárt vezetőségének is eljuttatott memorandumra, ám a néppárt spanyol, olasz és francia tagpártjai szívesen vették a reformot sürgető szavakat.
 • Vádak, tények és remények…
  Fidesz: Miként folytatódik a Magyar Falu Program? Jobbik: Miért hazudott a kormány a dobai pszichiátria bezárása kapcsán? MSZP: További kérdések a dobai pszichiátriai intézetről! DK: Miért nem tesz semmit a kormány a mobilparkolás díjainak mérséklése érdekében?
MTI Hírfelhasználó