Mégsem lesz Horthy-emlékmise
Nem állt szándékában a szervezőknek feszültséget kelteni az egykori kormányzóért idén is bemutatni tervezett emlékmisével.
2018. január 26. 11:07

A minap komoly visszhangot keltett, hogy a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége bejelentette: a holokauszt nemzetközi emléknapján, január 27-én 10 órakor a budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony-templomban emlékeznek – ahogy a meghívóban szerepel – „a 150 éve született vitéz nagybányai Horthy Miklós (1868–1957) kormányzóra és menyére, Horthy Istvánné (1918–2013) született Edelsheim Gyulai Ilona grófnőre”.

Osztie Zoltán, a Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom plébánosa most a Szemlélek blognak elmondta: eszükbe nem jutott, amikor elkezdték a szervezést, hogy a dátum épp a holokauszt emléknapjára esik.

„Egy koncertszervező cég nyilván megnézi, hogy mi mivel ütközik, egy kultúrház nem szervez programot talán focimeccs idejére. Mi nem így vagyunk ezzel. Megnéztem a liturgikus naptárban és az én naptáramban, melyik szombat szabad még. Ez a hétvége állt a legközelebb Horthy Miklós halálához, mindig ekkor szerveztük az elmúlt években is a megemlékezést. Tényleg nem figyeltünk oda arra, hogy az Auschwitzcal kapcsolatos nemzetközi emléknap is épp erre a dátumra esik” – fogalmazott.

Hozzátette: fel lehet róni nekik, de nem lehet a két megemlékezést szembeállítani. Mindazonáltal egyházi elöljárókkal egyeztetve úgy döntöttek, hogy sem a megemlékezést, sem a szentmisét nem tartják meg.

Az interjúban egyébként szóba került az is, hogy a hódmezővásárhelyi plébános a szentmise végén, de annak részeként fogalmazott meg politikai jellegű gondolatokat. „Ilyet nem szabad tenni” – reagált.

Szerdán Osztie Zoltán még egész másként vélekedett az ügyről. A HVG.hu kérdésére válaszolva ugyanis azt mondta, nem napolják el a misét, ők úgy tesznek gesztust, hogy imádkoznak az Auschwitzban elpusztítottakért és Horthyért is. Akiket pedig felháborít a holokauszt-emléknapi mise, azok gyűlölködnek és hisztériát keltenek.

Osztie egyben az eseményt szervező Keresztény Értelmiségiek Szervezete belvárosi csoportjának lelki vezetője is.

Szombatra tiltakozó tüntetést is hirdettek a Horthy-emlékmise ellen. Az esemény Facebook-oldalán csütörtök délután közölték, hogy a tüntetés elmarad.

MNO - Szemlélek
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Trianoni emlékmű: avatás huszadikán
  Nemsokára mindannyian megnézhetjük és bejárhatjuk az Alkotmány utcai Nemzeti összetartozás emlékhelyét, melynek két hosszanti, gránitburkolatú oldalfalán az 1913-as összeírás szerinti 12 537 magyarországi település neve van bevésve. Az emlékhely Kossuth tértől távolabbi végén pedig egy több részre hasadt gránittömb belsejében örökmécses lobog majd, amely a nemzeti összetartozás gondolatát hivatott jelképezni.
 • Rákosi-klónok
  Csak azt nem értem, ilyen fenyegetés után mit csinálnak az állítólagos jogvédők, ideértve az Orbán börtönéről sivalkodó Szél Bernadettet, az összes libsi nem kormányzati szervezetet, Věra Jourovát, a holland miniszterelnököt és társaikat?
 • Egy felmérés szerint tombol az öncenzúra az Egyesült Államokban
  A megkérdezetteknek közel kétharmada fél őszintén elmondania a véleményét egy Egyesült Államokban készült felmérés szerint. A baloldal „puha diktatúrája” még a mérsékelten liberális érzelműeket sem kíméli.
MTI Hírfelhasználó