Populista lázadás a globalisták ellen
De, ami még kínosabb, Szingapúr szintén létével cáfolja azt, hogy az etnikumok békés egymás mellett élésének a liberális demokrácia és a szabad sajtó elengedhetetlen feltételei.
2018. január 29. 21:13

Hétfőn, kedden és szerdán a Magyar Idők kedves olvasóinak e helyütt meg kell elégedniük olyan cikkek ismertetésével, amelyek a Freedom House szerint a sajtószabadság tekintetében „nem szabad, a világon a 151-ik helyen álló Szingapúr vezető napilapjában, a Straits Times-ban jelennek meg.

E városállamot a helyszínről liberális szemmel még szörnyűbb látni, mint távolról szemlélve, ugyanis a tények szemkiszúrásos közelbe kerülnek.

Illiberális szemmel ránézve viszont maga a tökély országa, és egy egytől tízig terjedő skálán eme 5,3 milliós városállam tízest érdemel úgy, hogy a Földünkön valóban létező országok közül a legrosszabbakat egyessel, a legjobba(ka?)t tízessel osztályozzuk.

Szingapúr „szörnyűségének” felsorolására oldalak kellenének, de álljon itt kutyafuttában annyi, hogy vásárlóerő paritáson mérve az egy főre jutó GDP 93 ezer dollár fölött van már, ami pedig az intellektuális szintet illeti, elég legyen megemlíteni, hogy a pici államnak kettő egyeteme van a világ legjobb 15 egyeteme között. A Pisa-teszteken pedig diákjai világelsők. Noha a kötelező iskolai végzettség az általános iskola hat (6) éve.

Szingapúr már évtizedek óta kever le irtózatos pofonokat a nyugati társadalomtudósoknak. Így azzal, hogy létezésével és teljesítményével cáfolja meg azt a konszenzusos ostoba, partizán tételt, miszerint egy ország fejlődése csak demokratikus és liberális rendszerben érhet el egy bizonyos szint fölé, illetőleg, hogy egy ilyen szint fölött a diktatúra vagy autokrácia szükségszerűen átadja fotelét a liberális demokráciának. Hogy az utóbbi időkben ezt már Kína is naponta cáfolja, például a sanghaji magániskolák tanárai által havonta hazavitt, 3 és fél ezer eurónak megfelelő jüan bruttó fizetéssel, az csak tény, szemben a putyini mindenhová beavatkozásról szóló kötelező álhírekkel.

De, ami még kínosabb, Szingapúr szintén létével cáfolja azt, hogy az etnikumok békés egymás mellett élésének a liberális demokrácia és a szabad sajtó elengedhetetlen feltételei. Ugyanis itt hatóságilag ügyelnek arra, hogy a sajtóban ne jelenhessen meg uszítás, például az egyik etnikum lerasszistázása, a városállamot alkotó egyetlen etnikum ellen sem, miközben vélhetően a világon nincs még egy ország, ahol az etnikumok oly csodálatos, totálisan problémamentes harmóniában élnek, mint Szingapúrban.

Most tehát nézzük, miként értékeli a Straits Times napilap a davosi Világgazdasági Fórumot és hogy abból egészen véletlenül az is kiderül, hogy egy globális felmérés szerint a szingapúriak mennyire elégedettek saját sajtójukkal.

A cikket Warren Fernandez, a lap főszerkesztője írta, mégpedig a helyszínről, Davosból.

Az írás megemlíti, hogy az egész gyülekezetre egy olyan ég borult, amely nem csak a szokatlanul erős havazást okozta, de megjelentek rajta olyan felhők, mint az Oxfam nemzetközileg is nagy sajtót kapott tanulmánya, miszerint világszerte nőnek a jövedelmi egyenlőtlenségek és csökken a népek bizalma politikai rendszereik és vezetőik iránt. Mint nálunk is beszámolt az eredményekről a sajtó: az Oxfam-tanulmány szerint a világon tavaly létrejött vagyon 82 százalékát a világ leggazdagabbjainak 1 százaléka tette zsebre, míg a világ lakosságának legszegényebb fele egy fillérrel sem lett kevésbé gazagabb.

Majd szintén felidézi az Edelman Trust Barometer Index friss globális tanulmányát, miszerint az emberek bizalma országaik intézményei iránt több helyen hatalmasat zuhant. Az Egyesült Államokban 37 %-ot. Amit Davosban Richard Edelman, ezen intézmény igazgatója azzal kommentált, hogy az amerikai zuhanás példa nélküli.

Ugyanez a tanulmány azt is bemutatta, hogy globálisan a média az az intézmény, amelyben az emberek a legkevésbé bíznak. De vannak országok, ahol nem ez a helyzet, mint például Szingapúrban, ahol a világ országai közül Szingapúr a hatodik helyen a lakosságnak a sajtó intézményébe vetett bizalom tekintetében.

A szerző ezután ismerteti „szegény” szingapúri olvasóival, hogy a Davosban felszólaló vezető nyugati politikusok és a nagynevű nemzetközi lapok miben látják ennek is és általában is a világon végigsöprő rossz hangulat és elégedetlenség okát. Jönnek azok a kifejezések – nativizmus, nacionalizmus, populizmus, populista nacionalizmus -, amelyet a mi füleinkbe naponta oly sokszor trombitálnak bele, nem értve azt az egyszerű ok-okozati összefüggést, tehetjük hozzá, ami az ilyen álokok és a médiába, illetve az egész rendszerbe vetett csökkent bizalom között áll fenn.

Szemben például olyan politikusokkal, mint Alain Berset svájci elnök, aki elmondta, hogy a társadalom széles rétegeit meg kell győzni arról, hogy a globalizáció nekik dolgozik és hogy annak erőit a kezükben tartják és azon változtatni tudnak. Mert ha nem, akkor az emberek vétójukat fogják használni a szavazóurnáknál.

Szingapúrban, meri megjegyezni az újabb tényt az elnyomott diktatúrában vergődő lap, az Edelman-jelentés szerint az intézményekbe vetett bizalom évek óta igen magas. És a kormányzó Népi Akció Párt megszakítás nélkül nyeri a választásokat, teljesen demokratikus alapon.

(Azon illiberális, a jólétben hempergő Szingapúr kellős közepéből, ahol ma mellékesen 26 fok a hőmérséklet, és ahová hivatalosan se léphet be se migráns, se menekült.)

Lovas István

magyaridok.hu
  • A mélység emberei legyünk
    A keresztény apák nagy gondja, hogyan egyeztessék össze a munkát és a családot. Én azt hiszem, a mély imádságban születnek meg a tiszta gondolatok, és bármelyik életkorban megláthatjuk, mi az, amit éppen tennünk kell.
  • Mintegy 700 millió forintból 51 templom újul meg
    A hívek közösségét fogja szolgálni. A nógrádszakáli katolikus templom felújítását első ütemben 30 millió forintos támogatással, a második ütemben újabb 80 millió forinttal segíti a kormány.
  • A Janssennel már 6 féle oltás van Magyarországon
    Megérkezett a Janssen-oltóanyag Magyarországra kedden, az első szállítmány összesen 28.800 embernek elegendő vakcinát tartalmaz - jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a Hungaropharma kőbányai telephelyén.
MTI Hírfelhasználó