Halálra ítélve a magyar szabadságért
Hatvan évvel ezelőtt kezdődött Nagy Imre és társai koncepciós pere. Az 1956-os forradalom vezetői közül többeket halálra ítéltek, és már másnap kivégeztek.
2018. február 5. 23:39

A forradalom leverése után másfél évvel, 1958. február 5-én kezdődött el Nagy Imre és vádlott-társai, Losonczy Géza, Gimes Miklós, Maléter Pál, Szilágyi József, Kopácsi Sándor, Donáth Ferenc, Jánosi Ferenc, Tildy Zoltán és Vásárhelyi Miklós pere a nyilvánosság teljes kizárásával. Hangfelvétel ugyan készült az eseményről, de azt végül titkosították. A vád az 1956-os forradalom prominenseivel szemben a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés kezdeményezése és vezetése, hazaárulás, a szocialista államrenddel szembeni fellépés és ellenséges politikai csoportosulás létrehozása volt.

Nagy Imre, a forradalom miniszterelnöke 1958. június 15-én, a halálos ítélet kihirdetését követően az utolsó szó jogán beszél a bíróság előtt (MTI-fotó: reprodukció)

Losonczy Géza meg sem érte a tárgyalás kezdetét, mivel a börtönben éhségsztrájkba kezdett, és 1957. december 21-én, máig tisztázatlan körülmények között meghalt. A kommunista hatóságokkal minden együttműködést megtagadó, nyílt tárgyalást követelő Szilágyi József ügyét pedig külön tárgyalták. 1958. április 22-én halálra ítélték, és két nappal később kivégezték.

A többi vádlott büntetőperét, a nyugati nagyhatalmakkal tervezett csúcstalálkozó miatt, szovjet kérésre elhalasztották. A bírósági tárgyalást végül a Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsa Vida Ferenc elnökletével 1958. június 9. és 15. között folytatta le a legnagyobb titokban. Az 1956-os forradalom politikai vezetője, Nagy Imre mindvégig tagadta a vádakat, és nem ismerte el a bíróság illetékességét sem.

A zárt tárgyalás végén Nagy Imrét, Maléter Pált és Gimes Miklóst halálra ítélték. Kopácsi Sándort, a Nemzetőrség főparancsnok-helyettesét életfogytiglani, Donáth Ferencet, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) Ideiglenes Intéző Bizottságának tagját 12 év, Jánosi Ferenc lelkészt, Nagy Imre vejét 8 év, Tildy Zoltán volt államfőt, a Nagy Imre-kormány államminiszterét 6 év, Vásárhelyi Miklóst, a kormány sajtófőnökét 5 év börtönre ítélték.

Másnap hajnalban kivégezték a halálraítélteket  

A halálos ítéletet másnap, 1958. június 16-án hajnalban, a gyűjtőfogház udvarán végrehajtották. Nagy Imre, Maléter Pál és Gimes Miklós holttestét előbb a börtön udvarán, majd 1961-ben a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájának egyik jeltelen sírjába temették el, a nyilvántartásba hamis neveket jegyeztek be.

A kommunista vezetés az esetleges megmozdulásoktól tartva csak ezt követően hozta nyilvánosságra a „Nagy Imre és társai ellen lefolytatott büntetőeljárásról és az ítéletről” szóló közleményt. Ekkor jelentették be Szilágyi és Losonczy halálát is.

Igazságszolgáltatás a rendszerváltás hajnalán

A teljes rehabilitációra három évtizedet kellett várni. A forradalom mártírjainak ünnepélyes újratemetésére csak a rendszerváltás küszöbén, 1989. június 16-án került sor százezrek részvételével. A megemlékezésen többen is felszólaltak, köztük Orbán Viktor is.

Nagy Imre és társai újratemetése

A későbbi kormányfő a magyar fiatalok nevében tartott nagy hatású beszédet, melyben kijelentette: „valójában akkor, 1956-ban vette el tőlünk, mai fiataloktól jövőnket a Magyar Szocialista Munkáspárt. Ezért a hatodik koporsóban nem csupán egy legyilkolt fiatal, hanem a mi elkövetkezendő húsz vagy ki tudja hány évünk is ott fekszik. (…) Ha nem tévesztjük szem elől ’56 eszméit, olyan kormányt választhatunk magunknak, amely azonnali tárgyalásokat kezd az orosz csapatok kivonásának haladéktalan megkezdéséről. Ha van bennünk elég mersz, hogy mindezt akarjuk, akkor, de csak akkor, beteljesíthetjük forradalmunk akaratát” – mondta. Hetekkel később Nagy Imrééket a Legfelsőbb Bíróság felmentette a törvénysértő vádak alól.

„Titkosítás alól feloldva”

2008. június 9-én megkezdődött a Nagy Imre néhai miniszterelnök és társai 50 évvel korábbi koncepciós perének hanganyagát tartalmazó felvétel nyilvános lejátszása a Nyílt Társadalom Archívum és az 1956-os Intézet szervezésében Budapesten. Az egyetlen eredeti, vágatlan hangfelvétel lejátszására meghívták Magyarország közjogi méltóságait, valamint a perben elítéltek hozzátartozóit. A hangfelvétel lejátszásának első fél órájában többek között jelen volt Nagy Imre unokája, Jánosi Katalin, Maléter Pál özvegye, Gyenes Judit, valamint az 1956-os Intézet igazgatója, Rainer M. János.

A per 52 órás anyagát a Kossuth Rádió is feldolgozta 2011-ben. Nagy György András, a rádióprogram szerkesztő-műsorvezetője az MTI-nek kiemelte, hogy a februári tárgyalási szakaszból egy nap, nem tudni miért, de biztosan hiányzik. A fennmaradt hangfelvétel az apróbb szalaghibákat leszámítva viszont jó minőségű. A négyrészes műsor lefele görgetve érhető el.

hirado.hu
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó