Új online térkép, amely jelzi nácik közelségét
Fel lehet fedezni, hogy az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában, Európa egyes részein, Ázsiában és Ausztráliában hol vannak olyan városok és megyék, ahol állítólagos neonácik élnek és traccsolnak egymással.
2018. február 8. 18:18

„Járj a fasiszta nyomába: íme az online térkép, amely megmutatja, hogy élnek-e nácik a közeledben” főcímmel és a következő összegzéssel ír az izraeli Haaretz (mivel angol nyelvű kiadásról van szó, ezért nem Hárec, kedves MTA Nyelvtudományi Intézet) című napilap a nagy sztoriról: „A FashMaps neonáci és fehér felsőbbrendűségi üzenő táblákat használ, hogy meg lehessen találni, hol élnek és jönnek össze ezek és megmutatja pontos helyüket a ’Nácik a szomszédságodban’ térképen”.

A lélegzetállító beharangozás utáni cikk így indul: „Mindannak, aki eddig azon totózott, hogy szomszédságában vannak-e nácik, egy most indított website segít. A FashMasps nevű hálóhely olyan élő térképet nyújt használóinak, amely létrehozói szerint rámutat arra, hogy világszerte hol van jelen a fasizmus”.

A több tucat vörös körrel díszített „Nácik a szomszédságban” nevű térképen fel lehet fedezni, hogy az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában, Európa egyes részein, Ázsiában és Ausztráliában hol vannak olyan városok és megyék, ahol állítólagos neonácik élnek és traccsolnak egymással.

A kissé kusza gondolatvezetésű cikk egyik-másik bekezdéséből nem derül ki, hogy itt most nácivadász vagy nácitoborzó internetes helyről van-e szó. A harmadik bekezdés alapján például úgy tűnik, hogy e website neonáci eszköz egymás felkeresésére és ezen „elhajlók” közötti kapcsolatok megteremtésére, míg a cikk további része ennek az ellenkezőjére utal.

A január 28-án üzembe helyett FashMaps február 3-ára már több mint 1 millió megtekintést eredményezett, és a térkép twitter-oldala további adatpontokat fedez fel.

A cikk hetedik bekezdése viszont eléggé egyértelmű: „A FashMaps-et nem úgy állították be, hogy az erőszakra ösztönözzön neo-nácik vagy fasiszták ellen… Fő célja az, hogy az embereket tudatosabbá tegye a neonáciknak a lakóhelyeken való jelenlétéről…” Ugyanis az emberek, „főként liberálisak”, írja, úgy gondolják, hogy csak azért, mert nagy, puritán metropoliszban élnek, mentesek „ezen gyűlöletterjesztő filozófiától”. Mert a valóságban éppen ezek a legjobb termőtalajai a fasisztáknak, főként főiskolák és egyetemek környékén, nyilatkozik a térkép kreátora.

Most már csak két kérdés merül fel: mi van akkor, ha egy liberális kezébe kerülő ilyen térkép saját ágyára mutat, mintegy feleségét meggyanúsítva.

A másik kérdés pedig az, vajon nem kellene a „FashMap” mellé például egy „FlashMap” néven szoftvert létrehozni, amely ártatlan civilek százait megbombázóknak (Jemen, Afganisztán, stb.) pénzt és eszközt nyújtókat lokalizálna, például akár olyan puritán metropoliszban is, mint Washington, D.C. és környéke.

Lovas István

magyaridok.hu
  • Orbán Viktor: Nincsen cirkusz bohóc nélkül
    Az azonnali kérdések órájában Jakab Péter, Harangozó Tamás és Keresztes László Lóránt is kérdezte a miniszterelnököt.
  • Nézőpont Intézet: Karácsony jobb volt a baloldalnak, mint Márki-Zay
    A hódmezővásárhelyi polgármestert azért választották miniszterelnök-jelöltnek a baloldali törzsszavazók, mert benne látták a választási győzelem esélyét. A Nézőpont Intézet friss kutatása szerint azonban Karácsony Gergely az előválasztás kezdetén, ha minimálisan is, de közelebb volt Orbán Viktor legyőzéséhez, mint Márki-Zay Péter most.
  • Varga Mihály: Közel a megállapodás a 200 ezres minimálbérről
    A kormány elszánt arra vonatkozóan, hogy januártól 200 ezer forintra emelkedjen a minimálbér – nyilatkozta az M1 Híradójának a pénzügyminiszter. Varga Mihály arról is beszélt, hogy a fizetésemelés csökkentheti a munkaerőhiányt, erősítheti a fogyasztást, mindez pedig lendületben tarthatja a gazdaságot. A kérdésben heteken belül megszülethet a megállapodás.
MTI Hírfelhasználó