Több szállal kötődik az SZDSZ-hez
Karácsony Gergely szerint a politikába belefér, hogy mást cselekszik, mint amit mond. Az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje ezt egy Budai Liberális Klubban tartott rendezvényen fejtette ki évekkel ezelőtt. Kijelentése részben megmagyarázza, miért ajánlotta fel szolgálatait az általa korábban megvetett szocialistáknak.
2018. február 10. 10:36

Rendszeresen elmondjuk, hogy mit fogunk csinálni, de aztán lehet máshogyan – mondja Karácsony Gergely egy interneten kallódó videón, amelyen az MSZP és a Párbeszéd jelenlegi miniszterelnök-jelöltje éppen azt ecseteli, mennyit ér, ha pártja megígér valamit. A felvétel 2010-ben, a Budai Liberális Klub rendezvényén készült, ahol Karácsony és Pető Iván, a néhai SZDSZ ügyvivője a baloldal korabeli összeomlására próbált magyarázatot találni.

Pető részben a választókat hibáztatta, Karácsony pedig egyetértett vele, és – érdemes talán megjegyezni – nem tiltakozott akkor sem, amikor szabaddemokrata partnere éppen kevesellte a 2006-ban alkalmazott rendőri erőszakot (Pető azt mondta, Nyugaton sokkal jobban elverték volna a tüntetőket, s ha a hazaiak is ezt teszik, gyorsan véget ért volna a tiltakozás).

Karácsony fellépése a budai liberálisoknál sokakat meglepett, hiszen akkori pártja, az LMP, az MSZP és az SZDSZ, valamint a kormányzásukat jellemző korrupció ellenében határozta meg önmagát. A jelenleg párbeszédes politikusról ugyanakkor tudni érdemes, hogy 2004 és 2008 között a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkárságának tanácsadójaként tevékenykedett, a politikai államtitkár pedig abban az időben a szabaddemokrata Horn Gábor volt.

Figyelemre méltó továbbá az is, hogy az SZDSZ Kóka Jánoshoz húzó fele – szemben például Fodor Gáborral – éppen akkor kezdte szorgalmazni az ökopárttal való összefogást, amikor Karácsony Gergely lett az LMP kampányfőnöke. De az igaz, hogy az SZDSZ befolyásos tagjai közül a fent említett klubesten egyedül Kóka János tűnt fel a hallgatóság soraiban. Egyébként, mint arról tegnap beszámoltunk, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének tanácsadó testületében nagy többségben vannak a Soros-alapítvány és az SZDSZ egykori holdudvarához tartozó személyek.

Karácsony és Molnár – különös házasság

Ha már egyszer Fodor Gábor neve szóba került, említsük meg: Karácsony nem szíveli az egy százalékra mért Magyar Liberális Párt vezetőjét. Négy évvel ezelőtt például a HVG azon kérdésre, mennyiben tartja kudarcnak, hogy Gyurcsány és Fodor is ott van az egyébként megújulást, korszakváltást hirdető Együtt–PM-mel közös listán, annyit mondott: „Nem tagadom, néhány Unicumot meg kellett innom ma, hogy elviseljem a helyzetet…” Igaz, korábban az MSZP-ért sem rajongott, amelynek a bejutási küszöb alá mért Párbeszéd társelnökeként tavaly mégis felajánlotta szolgálatait.

Karácsony még a 2000-es években, politikai elemzőként az MSZP-t egy értékek és ideológia nélküli pártként írta le, 2011-ben a második kerületi időközi választáson pedig már csak azért sem lépett vissza a szocialista jelölt javára, mert úgy vélte, az MSZP a Fideszhez hasonlóan azt képviseli, ami ellen ő és pártja fel kíván lépni – derül ki például a Népszabadság korabeli tudósításából.

Utóbb, azaz 2014-ben persze – ahogy ő állította – az értelmiségi és választói nyomás együttműködésre késztette a bukott baloldal pártjaival. Az ATV egyik műsorában hangsúlyozta ugyanakkor, hogy közös listát csak olyan pártoknak kéne állítaniuk, amelyek azonos értékeken és jövőképen osztoznak. A Párbeszéd ezek szerint mostanra egészen hasonult a Karácsony által korábban megvetett, korrupt rendszert fenntartó MSZP-hez.

magyaridok.hu
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó