Ünnepeljük a házasságot
Ma kezdődik a Házasság hete
Az idén 11. alkalommal megrendezett programsorozat egyre népszerűbb hazánkban, tavaly 72 település 350 eseménnyel csatlakozott a kezdeményezéshez. A mozgalom arra hív minden embert, hogy ezen a héten minden nap fejezze ki szeretetét társa iránt valamilyen új módon.
2018. február 11. 15:27

Majd két évitezeddel ezelőtt Angliából indult egy kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hét erejéig a házasság és a család fontosságára, annak értékeire kívánja irányítani a figyelmet valamint segítséget nyújt a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A központi programok fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.

Házasságban élni

Az idei rendezvénysorozat ma, azaz február 11-én kezdődik és 18-án ér véget. A házasság hetének “házaspár arca” 2018-ban Zámbori Soma színművész és felesége, Fazekas Rita mediátor, akik az elkövetkező héten főképp azt szeretnék üzenni a fiataloknak és az egyedül állóknak, hogy “jó házasságban élni menő”, “egymást támogatni felemelő” – merjenek tehát elköteleződni.

Zámbori Soma színművész és felesége, Fazekas Rita, a házasság hete idei arcai a program nyitó sajtóeseményén a budapesti I. sz. Központi Házasságkötő teremben. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

S hogy mit jelent még házasságban élni? Valószínűleg abban minden házaspár egyetért, éljen a világon bárhol, hogy az egyik legszorosabb kapcsolat jelenti, jelentheti két ember között, akik szeretik egymást.  Nem csupán formalitás, amikor tiszta szívvel, őszintén kimondódik az igen, hanem megalapozza egy leendő család életét is. Igen, mondják ki szerencsére évről évre egyre többen, igen, ismétlik az oltár előtt jóban, rosszban, betegségben, egészségben, gazdagságban, szegénységben – együtt.

Az idei programsorozat Veszprémben kezdődik

A házasság hete központi programjai református istentisztelettel kezdődnek Veszprémben, a Kálvin János parki református templomban, ahol Steinbach József hirdet igét. A hetet lezáró szentmisét a Budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban Bíró László mutatja be.

A központi programok sorában konferencián, beszélgető esten, filmvetítésen járják körül mentálhigiénés szakemberek, művészek, közszereplők a házasság, a párkapcsolat témáját.

Szabó László és menyasszonya, Farkas Katalin Erzsébet a Gróf Károlyi Ferenc házasságkötő terem névadó ünnepsége keretében tartott esküvőjükön Nyíregyházán 2018. február 10-én. MTI Fotó: Balázs Attila

A 2018-as központilag szervezett programok

 

Február 11., vasárnap, 9:30:
Nyitó Istentisztelet. Veszprémi Református Egyházközség, Újtemplom (8200 Veszprém, Kálvin J. park 1.) Igét hirdet:Steinbach József püspök.

Február 12., hétfő 18 óra:
A mézeshetektől Micimackóig. Fergeteges kvízjáték nem csak házasoknak Bartha Álmos nemzetközi kvízmester, a QuizNight Bajnokságok alapítója vezetésével.
(Aranytíz Kultúrház, Tolnay Klári Színházterem, 1051 Budapest, Arany János u. 10.)

Február 13., kedd 18 óra:
Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal
Résztvevők: Zámbori Soma színművész és felesége, dr. Fazekas Rita – a házasság hete idei arcai; Szandi (Pintácsi Alexandra) énekes és férje, Bogdán CsabaGyőri Virág, a Family magazin főszerkesztője és férje, Győri Tamás József. Moderátor: Stumpf Kata, az M2 Petőfi TV szerkesztő riportere.
(ELTE Állam- és Jogtudományi Kar, Aula Magna, 1053 Budapest, Egyetem tér 1–3.)

Február 14., szerda 18 óra:
Áldással egybekötött zenés istentisztelet a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Laudate kórusának közreműködésével. Vezényel: Sapszon Borbála 
(Deák téri evangélikus templom, 1052 Budapest, Deák Ferenc tér 4.)

Február 15., csütörtök 10 óra:
Család és karrier? Konferencia a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében.
A program regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.haromkiralyfi.hu oldalon lehet.
(Magyar Tudományos Akadémia, 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

Február 16., péntek 18 óra:
Teljesen idegenek (feliratos olasz film) - Filmvetítéssel egybekötött beszélgetés a házasság hete arcaival Süveges Gergő, az MTVA Kossuth Rádió műsorvezető-szerkesztője moderálásával.
A program regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.hazassaghete.hu oldalon lehet. 
(Cinema City Aréna, 1087 Budapest, Kerepesi út 9., 14-es terem)

Február 17., szombat, 17 óra:
A kapcsolódó ember. Komjáthy Károly, házasságterapeuta előadása.
(TIT Stúdió, 1113 Budapest, Zsombolyai u. 6.)

Február 18., vasárnap, 18 óra:
Záró Szentmise a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templomban
A szentmisét bemutatja és homíliát mond Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke.
(V. ker., Március 15. tér 2.)

A teljes programsorozatot  a hazassaghete.hu oldalon érhetik el.

Ismét népszerű a házasságkötés Magyarországon

Vasárnap kezdődik a Házasság hete. A program célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek, vagy a párkapcsolati problémákkal küzdőknek.

Hét év alatt csaknem a másfélszeresére, 35 500-ról 51 800-ra nőtt a házasságkötések évenkénti száma Magyarországon. Ennyi idő alatt ilyen mértékű emelkedés utoljára a második világháború utáni években, 1945 és 1950 között történt, amikor a világégés alatt elmaradó esküvőket pótolták be a párok – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss tanulmányából. 2016 januárja és novembere között 48 920 pár járult az anyakönyvvezető elé, ez a szám az elmúlt húsz évben a legmagasabb.

Az adatokból ugyanakkor az is látszik, hogy megtorpant a házasságkötések számának 2011 óta tartó emelkedése: a 2017 első tizenegy hónapjában megkötött 48 187 házasság 2,5 százalékkal, 1242-vel volt kevesebb az előző év azonos időszakában regisztráltnál.

A legnagyobb növekedés júniusban történt, amikor 7,2 százalékkal többen kötöttek házasságot, mint 2016 azonos hónapjában. A legnagyobb csökkenés pedig októbert jellemezte, amikor a házasságkötések száma 11 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A tanulmány szerint ugyanakkor összességében továbbra is csökken a frigyben élők aránya: 2016-ban ismét tízezerrel kevesebb házasságot kötöttek, mint amennyi válás vagy elhalálozás miatt megszűnt. Ám ez még így is a legkedvezőbb érték az utóbbi 36 évben: 2010-ig évenként háromszor ennyi volt a “deficit”, vagyis 30-35 ezerrel több frigy szűnt meg, mint amennyi létrejött.

A növekvő várható élettartamnak is betudható, de mérséklődött a válások száma is: 2014-ben hosszú idő óta először csökkent 20 ezer alá, 2016-ban az előző 53 év legalacsonyabb esetszámát regisztrálták.

(Fotó: Shutterstock)

2010-ben volt a mélypont

Magyarországon a házasságkötések száma 2010-ig csökkenő tendenciát mutatott: az 1970-es években átlagosan még 97 ezer házasságot kötöttek évente, ám ez a szám az 1980-as években 73 ezerre, az 1990-es években 53 ezerre, az ezredfordulót követő évtizedben pedig 43 ezerre esett vissza.

A 2010-es év jelentette az elmúlt évtizedek mélypontját, amikor egy év leforgása alatt mindössze 35 520 pár járult anyakönyvvezető elé. Azóta évről évre emelkedett a házasságkötések száma.

Egyre több harmincas éveiben járó pár kel egybe

2010 és 2016 között a házasulók életkorát tekintve valamennyi életkorban jelentős volt a növekedés, de az átlagosnál nagyobb mértékben, több mint másfélszeresére a 30-as éveik elején járó nők és férfiak házasságkötései emelkedtek. A 40 év feletti nem házas nők és férfiak körében is számottevő mértékű volt a növekedés, de a fiatalabb korcsoportokhoz képest ebben az életkorban már viszonylag kevés házasságkötés történik, így ez a növekedéshez történő hozzájárulásban is kisebb szerepet játszott – olvasható a KSH jelentésében.

Az adatokból az is kiderül, hogy a legkisebb mértékű emelkedés a 20-as éveik elején járó nők és férfiak körében történt, azokban az életkorokban, ahol a házasságkötések hosszabb távú irányzatait tekintve is a legjelentősebb volt a visszaesés.

Nem történt változás a nők és férfiak házasságkötési gyakoriságának életkor szerinti profiljában. Az emelkedés mellett lényegében változatlanul maradtak az először házasulók átlagos életkorában mért különbségek, a menyasszonyok átlagosan 2,8 évvel fiatalabb életkorban mondják ki a boldogító igent, mint a vőlegények. Ennek megfelelően a 30 évesnél fiatalabb nők között jóval magasabb a házasságok gyakorisága, mint a hasonló életkorú férfiaknál, 32 éves kor fölött viszont minden életkorban a férfiak kötnek gyakrabban házasságot.

A házasulók egyéni életkorának összevetéséből az is kiderül, hogy az összes házasságkötés mintegy 70%-ánál a vőlegények rendre idősebbek menyasszonyuknál, mindössze 9,1%-nál azonos a házasságra lépők életkora, és az esetek 22%-ánál idősebbek a menyasszonyok vőlegényüknél. Ezekben az arányokban sem történt lényeges változás az elmúlt hét évben.

(Fotó: Shutterstock)

Iskolai végzettség szerinti különbségek

A házasulók iskolai végzettségét tekintve figyelmet érdemel, hogy a házasságkötések számának emelkedésével hogyan változott a házasságra lépő párok iskolai végzettség szerinti összetétele. A változás egyértelmű, és mind a nőknél, mind a férfiaknál azonos irányú eltolódás figyelhető meg. Ennek legfőbb jellegzetessége, hogy csökkent a felsőfokú végzettségű házasulók részaránya az összes házasságra lépő pár között, és az ennél alacsonyabb végzettségűeké pedig valamennyi végzettségi kategóriában nőtt. A legjelentősebb változás a felsőfokú végzettségű nők körében történt, akiknek részaránya 2010–2016 között 40-ről 35%-ra csökkent. Ez egyben azt is jelentette, hogy elvesztették korábbi dominanciájukat, mivel 2010-ben még a felsőfokú végzettségű nők részaránya volt a legmagasabb az összes házasuló nő között.

Helyüket 2016-ban a középiskolai végzettséggel rendelkező nők vették át megközelítőleg 40%-os részesedéssel. Ugyancsak nőtt az ennél alacsonyobb végzettségűek, a szakmunkásképzőt és a szakiskolát végzettek, illetve a legfeljebb általános iskolát abszolváló nők aránya. A férfiak esetében korábban sem a felsőfokúak domináltak a házasulók között, hanem a középiskolai végzettségűek, az ő pozíciójuk tovább erősödött 2016-ban, a felsőfokú végzettségűeké pedig körükben is csökkent (32-ről 28 százalékra).

2010-ben azok a házaspárok voltak a legtöbben, akiknél mind a menyasszony, mind a vőlegény felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezett, ők tették ki az összes házasságra lépők csaknem egynegyedét. Őket követték a középiskolát végzett párok 18 százalékos aránnyal. 2016-ban ez utóbbi végzettségű párok házasságkötései voltak a leggyakoribbak 21%-os hányaddal.

Egy fiatal nő menyasszonyi ruhát próbál az Álompár esküvői kiállításon a nyíregyházi Continental Arénában 2017. január 28-án (MTI-fotó: Balázs Attila)

Ezekben a megyékben házasodnak a legtöbbször

Korábban Budapest a legmagasabb értékkel rendelkező területi egységek közé tartozott, és a dunántúli megyék többségének házasságkötési kedve is felülmúlta az alföldi megyékét. 2016-ra azonban teljesen megváltozott a megyék rangsora: a főváros Pest megyével és a dunántúli megyék többségével együtt a legalacsonyabb házasságkötési arányokkal rendelkeztek, a legmagasabb értékeket pedig az észak-magyarországi megyék és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye érte el.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára beszélget Hankó Grétával és Hegedűs Mátéval a Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) rendezvényén, amelyen házasulandókat köszöntöttek a fővárosi VIII. kerületi házasságkötő teremben 2017. február 15-én. A házasság hete rendezvénysorozathoz kapcsolódó eseményen az Útravaló Jegyescsomagról elmondták, hogy az köszöntőket, házassági munkafüzetet, gyűrűtartó párnát és tájékoztatót tartalmaz a kormánytól igényelhető egy éven keresztül, havi 5 ezer forintos adókedvezményről. (MTI-fotó: Marjai János)

Egyre stabilabbak a családi értékek

Minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánják irányítani a figyelmet a Házasság hetén. A kezdeményezés két évtizede Nagy-Britanniából indult.

A kormány családokat támogató intézkedései közül az új házasok adókedvezményét tavaly több mint ötvenezren vették igénybe. Ez két éven át havi 5000 forinttal csökkenti a családi kassza terhelését. A családi otthonteremtési kedvezményt pedig több mint hatvanezer család igényelt. A támogatással élő családok több mint tízezer gyermeket vállaltak előre.

Az első házasok adókedvezményét idén is lehet igényelni – közölte Novák Katalin, Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. A havi ötezer forintos, két évig járó kedvezményt akkor lehet igénybe venni, ha legalább az egyik fél az első házasságát köti, az igénylésnek azonban nincs felső korhatára.

Novák Katalin úgy fogalmazott: Magyarországon ismét népszerűvé vált a házasságkötés, évente már meghaladja a 100 ezret a frigyek száma, ami 1996 óta nem volt ilyen magas. A házasságkötések számának emelkedésével egyre többen igénylik az első házasok adókedvezményét is – fűzte hozzá. Ez azt is bizonyítja, hogy Magyarországon egyre stabilabbak a családi értékek, a magyarok egyre inkább érzik, hogy családban élni jó és Magyarország egy családbarát ország – fogalmazott az államtitkár.

hirado.hu
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Még megvédhető a demokrácia és a szabadság
  Ez a vasárnapi EP-választás nem más, mint egy újabb népszavazás a betelepítési kvótáról, ahol a Fideszre leadott minden szavazat a nemzeti szuverenitás megvédését szolgálja.
 • Európai egyesült rémálmok
  Ma még sok száz millió realista európai reméli, hogy az Európai Egyesült Államok hirdetőinek, köztük Gyurcsány Ferenc feleségének nem lesz igaza.
MTI Hírfelhasználó