Különös ostrom alatt az igaz­ságszolgáltatás
Mentesítenék a Soros-féle hálózat befolyásától
A magyar igazságszolgáltatásnak nemcsak a törvényhozástól és a kormányzattól kell függetlennek lennie, hanem a jórészt külföldről finanszírozott, magukat jogvédőnek nevező szervezetek befolyásától is – nyilatkozta a Magyar Időknek az igazságügyi miniszter helyettese. Völner Pál szerint a beavatkozók valójában a modern kor talárt öltő zsoldosai, többüket Soros György amerikai milliárdoshoz lehet kötni. Az igazságügyi vezető beszélt arról is, hogy az utóbbi időben politikai indíttatású támadás érte a bírósági igazgatás szervezetét.
2018. február 12. 09:31

Különös ostrom alatt áll a magyar igaz­ságszolgáltatás – az elmúlt hetek, hónapok történései alapján erre a következtetésre jutott az igazságügyi miniszter helyettese. Völner Pál több jelenségre, folyamatra hívta fel a figyelmet. Először is arra, hogy a magyar bíróságok befolyásmentességét veszélyeztető jelenségek tűntek fel.

– A bírói ágnak nemcsak a törvényhozástól és a kormányzattól kell függetlennek lennie, de az ítélkezésre más külső tényezők sem helyezhetnek nyomást. Az igazságszolgáltatás munkáját nem próbálhatják meg befolyásolni, eltéríteni magukat civilnek nevező, valójában külföldi érdekeket szolgáló szervezetek – mondta a miniszterhelyettes.

Úgy folytatta: az utóbbi időben többször is előfordult, hogy idegen szempontokat képviselő szereplők kísérletet tettek arra, hogy ilyen vagy olyan módon beavatkozzanak a magyar ítélkezésbe, átalakítsák a joggyakorlatot, elszakítsák az ítéleteket a hazai jogi hagyományoktól, megfontolásoktól.

– A beavatkozók valójában a modern kor talárt öltő zsoldosai, többüket Soros György amerikai milliárdoshoz lehet kötni – mondta Völner Pál, majd leszögezte: az ilyen résztvevők magyarországi működését minden körülmények között meg kell akadályozni.

– Garantálni kell a bíróságok függetlenségét, és ki kell vizsgálni, hogy vannak-e olyan külső beavatkozások, amelyek veszélyeztetik a független bírói munkát – mondta az igazságügyi vezető. Szerinte a leghelyesebb az lenne, ha az ilyen elemzést a bírói szervezet maga végezné el.

A miniszterhelyettes ostromról és támadásról beszél Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A miniszterhelyettes az aggasztó tényezőkre példaként hozta fel, hogy a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány által pénzelt civilek érzékenyítőtréningeket tartottak bíróknak, egy szintén az amerikai spekulánshoz köthető szervezet pedig „bíróságfigyelő rendszert” működtetett, így megfigyelték a bírákat is. De szintén ebbe a körbe sorolta azt, hogy a Gyurcsány Ferenc-féle DK nemrégiben megfenyegette az igazságszolgáltatásban dolgozókat.

Völner Pál mindezek mellett a magyar bírósági igazgatást érő offenzíváról is beszélt. Felidézte: az utóbbi időben többször is támadás érte a 2012 óta működő Országos Bírósági Hivatal elnökét, Handó Tündét.

– Az elnök hosszú idő óta vesz részt a magyar igazságszolgáltatás működésében, miközben a támadások nem kis része kívülről érkezik. Ebből arra lehet következtetni, hogy egyesek politikai harctérré akarják alakítani a bíróságokat – mondta Völner Pál.

Mint mondta, a jog világa meglehetősen szabad terület, az idők során számos iskola, irányzat alakult ki, de nemcsak az elvi tételek és a jogfelfogás kapcsán vannak sokszor egymástól homlokegyenest eltérő álláspontok, hanem a bíróságok igazgatásáról is sokféleképpen lehet gondolkodni.

– Vannak azonban olyan szereplők, akik csak a saját szempontjaikat tartják helyesnek, mások nézeteinek érvényesülését nem tűrik el – mondta a miniszterhelyettes, majd hozzátette: ezek a résztvevők indítottak harcot a mostani hazai bírósági rendszer ellen.

Kiragadnak egy-egy ügyet, esetet, amit a sajtó segítségével megpróbálnak felnagyítani, és elhitetni a közvéleménnyel, hogy nagy baj van az igaz­ságszolgáltatással.

– A valóság ezzel szemben az, hogy a magyar ítélkezés alapvetően megfelelően végzi munkáját, az ügyek zöme egy éven belül befejeződik, és az igazságügyi mutatószámok jobbak, mint a legtöbb uniós államban – rögzítette Völner Pál.

Rámutatott arra is, hogy az eredményeket a kormányzat is elismerte. Az elmúlt években szinte a teljes bírósági infrastruktúra megújult, és megtörtént a bérek bizonyos fokú rendezése is.

A miniszterhelyettes azt reméli, hogy ezek a lépések, valamint a Soros-féle befolyás csökkentése az ügyfelek kiszolgálásának színvonalát is emeli majd.

magyaridok.hu
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Az üzenetek Junckerékhez és Macronhoz is eljutnak majd
  Az Európa jövőjéről lefolytatott fórumokon megfogalmazott legfontosabb üzeneteket a kormány el fogja juttatni az Európai Bizottságnak és Emmanuel Macron francia elnöknek is. Utóbbi korábban maga javasolta, hogy minden tagállamban legyen állami konzultáció Európa jövőjéről – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán a közmédiával.
 • A migráció liberális félreértelmezése
  A liberálisok individualista, az egyénből kiinduló szemlélete lehetetlenné teszi azt, hogy a migráció csoportos, kollektív, tömeges megjelenési formájával kezdeni tudjanak valamit.
 • Brüsszel legújabb elképesztő "termékei"
  Brüsszel jelenlegi bevándorláspárti többsége továbbra is ontja magából a migránspárti intézkedéseket és javaslatokat, legújabb elképesztő "termékei" a migránskártya és a migránsvízum - mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó