Brit egészségügy: a betegek a folyosón halnak meg
Több ezren vándorolnak az Egyesült Királyságban orvosi ellátást keresve, mert a rendszer működésképtelen.
2018. február 12. 16:50

Tragikus állapotba jutott a brit egészségügyi rendszer, tudósít az amerikai CNN televízió. Ezrek tüntetnek a csődhöz közeli és nem működő egészségügyi rendszer miatt. Idén januárban 2 millió ember kereste fel a sürgősségi ellátást és ezeknek csak a negyedét engedték be. 15 százalékuk több mint négy órát várt, ameddig orvos látta. A betegek a folyosón halnak meg, miközben ágyra várnak, mondta el egy orvos a CNN-nek.

Mielőtt ismertetnénk e közismert szimpátiájú amerikai tévéhálózat erről szóló beszámolóját, néhány mondat arról, hogy egyébként e tévé csecsein csüngő, washingtoni és londoni tudósítóval is terhelt MTI, és nyomában a közszolgálati, valamint az egész magyar sajtó most kivételesen miért nem vette észre pont azt a tragikus jelentést, amely nálunk a választási kampány egyik fő pontja, valamint  amelyben naponta hangoznak el olyan ellenzéki vélemények, hogy a magyar egészségügy páratlanul szörnyű teljesítményt produkál.

Aki nem hitt eddig érzékszerveinek, vessen egy pillantást a mai Magyar Nemzetre, amelynek címoldalán a hajtás fölött ezt a kiabáló címet olvassa: „Drágább a kórházi parkolás, mint a reptéri”. Alatta egy fotó egy kórházi parkolóból, amely szerint az első fél óra ingyenes, a második 500 forint, majd minden megkezdett fél óra 1000 forint.

Megnéztük ezzel kapcsolatban a londoni helyzetet. A Daily Mirror erről szóló cikke címében azt hirdeti, hogy a kórházi parkolás a tízszerese a környező alternatíváknak.

Akkor nézzük a cikket.

Az Egyesült Királyság több mint 65 millió lakosa tisztességes és ingyenes orvosi ellátást vár el azután, amit hozzájárulásként levonnak tőle, attól a Nemzeti Egészségügyi Szolgálattól (NHS), amely idén ünnepli 70-ik „születésnapját”.

És úgy működik, „hogy több ezren vándorolnak az Egyesült Királyságban” orvosi ellátást keresve, mert a rendszer működésképtelen.

2009-ben a kormány a GDP 9,8 százalékát költötte az egészségügyre, 2014-re ez 9,1 %-ra csökkent, ami egy emberre nézve 4192 amerikai dollár kiadást jelent. Nem csak az ellátás van katasztrofális állapotban, de az utógondozás is.

A végén pedig egy megjegyzés: nem jött el az ideje, hogy az MTI épületében „Objective Newsroom” néven egy kis szerkesztőséget állítsanak fel, és így az orbanisztáni diktatúra nem csak egy, de 99 százalékát élvező kormánypárti sajtónak (legutoljára Szénási Sándor a Klubrádió ma reggeli műsorában mondta ki ezt az arányt) lenne tárgyilagos hírellátása?

Lovas István

magyaridok.hu
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • A Fidesz-KDNP az EU legsikeresebb politikai konstrukciója
  A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) pártszövetsége nemcsak a magyar történelem, hanem az Európai Unió történetének legsikeresebb politikai konstrukciója – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke a párt évadnyitó rendezvényén csütörtökön.
 • Ezért nem lesz általános szrtájk
  Erről is Brüsszel tehet! A sorozatban harmadik kétharmad után a bukott parlamenti ellenzék a túlóraszabályozás uniós jogharmonizációjába kapaszkodott, azt remélve, hogy ezzel visszaveszi az utcától a kezdeményezést. Némi bohóckodás és egy-két tüntike után azonban minden visszatért a régi kerékvágásba.
 • Megpróbálnak elaltatni bennünket
  Az ENSZ és az EU tisztviselői megpróbálnak elaltatni bennünket, de a migrációs nyomás nem csökkent, hanem éppen ellenkezőleg, nőtt az elmúlt időszakban, ezért továbbra is kőkemény fellépésre van szükség a nyugat-balkáni migrációs útvonal zárva tartása érdekében - nyomatékosította az MTI-nek telefonon Szófiából adott nyilatkozatában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
MTI Hírfelhasználó