Egyensúlyt akar az FPÖ a közmédiában
Egyre jobban elmérgesedik a kisebbik bécsi kormánypárt, az FPÖ és az osztrák közmédia viszonya. Heinz-Christian Strache alkancellár fogadkozik, hogy pártatlanná reformálja az ORF-et, amely csak az osztrákok mindössze négy százaléka szerint teljesen független. A közmédia évtizedek óta a politika szorításában vergődik Ausztriá­ban, a legutóbbi időkig – magántévék híján – monopolhelyzetet is élvezett, és jelenleg is egy szocialista káder áll az élén.
2018. február 16. 10:13

Botrány mérgesítette el nemrég még jobban az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a közszolgálati média, az Österreichischer Rundfunk (ORF) eddig sem felhőtlen viszonyát. A jövő heti tiroli tartományi választások előtti kampányban Markus Abwerzger, az FPÖ helyi listavezetője pártja egy standja előtt egy idős választót hallgatott meg.

A 86 éves nyugdíjas a Hitlerjugendet – a nemzetiszocialista ifjúsági mozgalmat – magasztalta, valamint kifogásolta, hogy nem lehet „büdös zsidókról” beszélni. Az Ausztriá­ban önmagában is vihart kavart jelenetet az ORF, mint később magyarázták, „idő hiányában” és „technikai okokból” úgy adta le, hogy – az interneten visszakereshető felvételen – Abwerzger csak áll az idős férfi mellett, és úgy tűnik, mintha helyeselné az elmondottakat.

A tudósításért később a közmédia tiroli vezetése elnézést kért, és leadták Abwerzger elhatárolódó nyilatkozatát is. De ez már a gyakran náci kötődéssel vádolt kisebbik osztrák kormánypárt sokadik sérelme az ORF-fel szemben.

Heinz-Christian Strache (képünkön) szabadságpárti alkancellár egy – állítása szerint – szatirikus Facebook-posztban, hazugsághíreket emlegetve támadta az ORF-et és annak „arcát”, Armin Wolfot. Hívei előtt megígérte: „Mindent megteszek azért, hogy az ORF-et biztosan megreformáljuk; ennek eredményeként közszolgálati intézmény lesz, tárgyilagosan és semlegesen számol be a történésekről. Ez kormányzati munkám egyik fő célja.”

Az FPÖ lemondásra szólította fel Alexander Wrabetz szocialista kádert, az ORF főigazgatóját, továbbá a kötelező rádió- és televíziódíjak eltörlését szorgalmazza; a havi mintegy 25 eurós összegből kétharmad részt az ­ORF-et finanszírozzák.

Sebastian Kurz néppárti (ÖVP) kancellár szerint mellőzni kell a „szükségtelen érzelmeket”, de az ORF-re nem csak az FPÖ neheztel. Egy tavalyi felmérés szerint az osztrákok csak 4 százaléka tartja teljesen függetlennek, 58 százalékuk szerint leginkább a szociál­demokraták (SPÖ) javára elfogult, és a felük véli úgy, főleg az FPÖ kárára tudósít. 2013-ban az ORF szerkesztői tanácsa tiltakozott, amiért az SPÖ és az ÖVP a közmédia 100 százalékára rá akarja tenni a kezét, úgy, ahogyan azt évtizedeken át tette: a két nagy párt minden pozíciót leosztott egymás között.

Az ORF korszerűvé tételének a politikai kontroll mellett az sem használt, hogy csak 2003-ban indult az első földi sugárzású kereskedelmi adó: Ausztria Európában legutolsóként számolta fel az állami médiamonopóliumot.

magyaridok.hu
  • Szlávik: bár jók az oltási adatok, a védekezést nem lehet elengedni
    Bár az oltási adatok rendkívül kedvezőek, de ez nem azt jelenti, hogy a védekezést "el kell engednünk"; a brit vírusmutáns jobban terjed a fiatalabbak körében is, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és az egymás iránti figyelemre továbbra is, akár még egy jó ideig szükség lesz - figyelmeztetett a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton a közmédiának adott interjújában.
  • Bayer Zsolt: Tusk a Katynban
    Donald Tusk remek fizetéséért bárkit bármivel megrágalmaz, minden birodalmi gazemberséghez lelkesen asszisztál, és hazudik.
  • Novák Katalin: Komoly jobboldali erő a láthatáron
    A Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke elmondta, pártjuk egyelőre élvezi a nagyobb mozgásteret és szabadságot jelentő függetlenséget.
MTI Hírfelhasználó