Prof. Bauer meg a nemzet
2018. február 18. 00:20

 

(...) És az ellenzék? Az MSZP 2001-ben megszavazta a státustörvényt, 2010-ben pedig – az LMP-vel együtt – az állampolgársági törvény módosítását, és – számos kis ellenzéki párthoz hasonlóan – elfogadja a kettős állampolgárok magyarországi választójogát is. Hiába: a „határokon átívelő nemzetegyesítés“ a státustörvénnyel, a kettős állampolgársággal, a MÁÉRT-tel stb. oda vezetett, hogy a Fidesz, illetve az Orbán-kormány lett az, aki „szívén viseli“ a határon túli magyarok ügyét, míg az MSZP-vel és különösen korábban az SZDSZ-szel, újabban a DK-val kapcsolatban sikerült elterjeszteni azt a képzetet, hogy közömbösek a határon túli magyarsággal kapcsolatban, vagy éppen szemben állnak vele.

Holott a valóság az, hogy a szomszéd országokban folyó kisebbségi oktatás és kultúra támogatásában az MSZP–SZDSZ-kormányok semmivel sem tettek kevesebbet, mint az Orbán-kormányok. A kisebbségi jogok nemzetközi garanciáinak ügyében nem kevesebbet, hanem többet tettek, mint az Orbán-kormányok, amelyek ez ügyben nem tettek semmit. Az Orbán-kormányok a magyar állam és a határon túli magyar személyek közötti közjogi kapcsolat létrehozásában tettek olyasmit, amit az MSZP–SZDSZ-kormányok valóban nem. Ily módon az Orbán-kormányok az MSZP–SZDSZ-kormányokhoz képest annak az ábrándnak a megerősítésében tettek többet, hogy a magyar állam ki tudja emelni a szomszéd országokban élő magyarokat a kisebbségi helyzetből.

Ezt fejezi ki az, hogy „egységes magyar nemzetről“ beszélnek, miközben ez nyilvánvalóan fikció, hiszen a kisebbségben élő magyarok egy évszázada eltérő gazdasági, szociális körülmények között élnek, így eltér a közelmúltjuk is. Ez jelenik meg Orbán olyan mondataiban is, hogy „a Kárpát-medence jövőjét magyar nyelven írják“, ami természetesen csak ábránd lehet, hiszen ennek elérésére a magyar államnak nincs és nem is lesz lehetősége. Amire diplomáciai eszközökkel lehetősége van, az a kisebbségi jogok nemzetközi, államközi garanciáinak erősítése, de ebben nem az Orbán-kormánynak, hanem a Horn-kormánynak voltak eredményei. A korábban az SZDSZ-szel, manapság a DK-val szembeni vád arra épül, hogy azt – a státustörvényt, illetve a kettős állampolgárságot és a választójogot – ellenezték, illetve ellenzik, ami nem a kisebbségben élők tényleges helyzetét javítja, hanem szimbolikus gesztussal a magyar államhoz köti, illetve többségi környezetükkel szembeállítja őket. (...)

Bauer Tamás: Az átengedett nemzetegyesítés

 

hvg.hu
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Konferencia - a nagy nemzetek mellett nagy gondolatokra is szükség van
  Minden idők legfontosabb kihívásának nevezte a migrációt, valamint az ezzel összefüggő, a helyi és regionális identitás vonatkozásában tapasztalt problémákat a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára vasárnap, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáján.
 • Orbán: Magyarországon az történik, amit a magyarok akarnak
  Arra kéri a magyar embereket Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ha szeretik a hazájukat, ha ki akarnak állni a hazájuk érdeke mellett, vegyenek részt a május 26-i európai parlamenti (EP) választáson. "Mutassuk meg Brüsszelnek, álljunk ki Magyarország mellett" - fogalmazott a kormányfő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • Semjén: az állam és az egyház együttműködése a járható út
  Nem tudok elképzelni jobb "befektetést" a költségvetési pénzeknek, mint az egyházi intézményekbe történő invesztíció - jelentette ki Semjén Zsolt vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tisztabereken vasárnap.
MTI Hírfelhasználó