Hipp-hopp egy daloskönyv
2018. február 21. 00:56

A Falter című osztrák hetilap kedden azt írta, hogy egy újabb antiszemita, náci daloskönyv bukkant fel egy szabadságpárti tisztségviselő vezette ifjúsági szervezetnél.

Az 1871-ben alapított, bécsi székhelyű Bruna Sudetia az egyik legrégebbi német nacionalista diákegyesület Ausztriában. Elnöke Herwig Götschober, aki az Osztrák Szabadságpárthoz (FPÖ) tartozó Norbert Hofer közlekedési miniszter csapatában dolgozik sajtóreferensként. A tisztségviselő a közösségi médiáért felel a tárcánál.

A minisztérium szerint Götschober nem ismeri az állítólag több antiszemita nótát is tartalmazó gyűjteményt. Az ő példánya sem tartalmilag, sem grafikailag nem egyezik azzal, amelyet a Falter bemutatott.

A Bruna Sudetia is visszautasította a Falter vádjait. A szervezet keddi közleményében azt írta, hogy sohasem volt tulajdonában a hetilaphoz került példány. Az egyesület rágalmazás miatt jogi lépéseket fontolgat a folyóirattal szemben - írta weboldalán a Die Presse című osztrák napilap.

Götschober a bécsi Leopoldstadt kerületi tanácsnoka. A Zöldeket képviselő kerületi vezető, Uschi Lichtenegger a cikk megjelenése után azonnali lemondásra szólította fel.

Leopoldstadt Bécs zsidó kerületének számít - hívta fel a figyelmet Lichtenegger kedden. "Nem várható el a zsidó közösségtől, hogy továbbra is elviseljen egy ilyen képviselőt a kerületben" - tette hozzá.

A szociáldemokraták egyik szóvivője, Sabine Schatz felszólította Norbert Hofer közlekedési minisztert, hogy váljon meg Götschobertől. Schatz rámutatott, hogy a sajtóreferens nem először váltott ki felzúdulást: 2009-ben például részt vett a náci légierő híres, ausztriai születésű parancsnoka, Walter Nowotny emlékére szervezett felvonuláson.

Januárban egy másik szabadságpárti politikus, Udo Landbauer kínos helyzetbe került, miután kiderült, hogy korábban a bécsújhelyi Germania ifjúsági szervezet alelnöke volt. A diákegyesület 1997-ben kiadott egy közismert nóták átírását tartalmazó daloskönyvet, amely a több millió halálos áldozatot követelő holokauszton viccelődő, rasszista szövegeket is tartalmazott. A botrány miatt Landbauer végül minden politikai tisztségéről lemondott.

Az FPÖ-t egykori osztrák nácik alapították 1955-ben, de a párt szakított múltjával, és igyekszik kizárni soraiból a nemzetiszocialista eszméket hirdető tagjait. A szabadságpárt bejelentette, hogy létrehoz egy történészbizottságot múltjának feltárása érdekében. A testület az említett ifjúsági szervezetekkel is foglalkozik majd.

Infostart - MTI
Címkék:
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Orbán: Antall József nem adta fel sosem a célját
  Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel sosem a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Tökéletlenek a Centrálban
  Budapesten most először lesz látható David Lindsay-Abaire Pulitzer-díjas amerikai drámaíró éjfekete humorú komédiája, a Tökéletlenek.
MTI Hírfelhasználó