Hipp-hopp egy daloskönyv
2018. február 21. 00:56

A Falter című osztrák hetilap kedden azt írta, hogy egy újabb antiszemita, náci daloskönyv bukkant fel egy szabadságpárti tisztségviselő vezette ifjúsági szervezetnél.

Az 1871-ben alapított, bécsi székhelyű Bruna Sudetia az egyik legrégebbi német nacionalista diákegyesület Ausztriában. Elnöke Herwig Götschober, aki az Osztrák Szabadságpárthoz (FPÖ) tartozó Norbert Hofer közlekedési miniszter csapatában dolgozik sajtóreferensként. A tisztségviselő a közösségi médiáért felel a tárcánál.

A minisztérium szerint Götschober nem ismeri az állítólag több antiszemita nótát is tartalmazó gyűjteményt. Az ő példánya sem tartalmilag, sem grafikailag nem egyezik azzal, amelyet a Falter bemutatott.

A Bruna Sudetia is visszautasította a Falter vádjait. A szervezet keddi közleményében azt írta, hogy sohasem volt tulajdonában a hetilaphoz került példány. Az egyesület rágalmazás miatt jogi lépéseket fontolgat a folyóirattal szemben - írta weboldalán a Die Presse című osztrák napilap.

Götschober a bécsi Leopoldstadt kerületi tanácsnoka. A Zöldeket képviselő kerületi vezető, Uschi Lichtenegger a cikk megjelenése után azonnali lemondásra szólította fel.

Leopoldstadt Bécs zsidó kerületének számít - hívta fel a figyelmet Lichtenegger kedden. "Nem várható el a zsidó közösségtől, hogy továbbra is elviseljen egy ilyen képviselőt a kerületben" - tette hozzá.

A szociáldemokraták egyik szóvivője, Sabine Schatz felszólította Norbert Hofer közlekedési minisztert, hogy váljon meg Götschobertől. Schatz rámutatott, hogy a sajtóreferens nem először váltott ki felzúdulást: 2009-ben például részt vett a náci légierő híres, ausztriai születésű parancsnoka, Walter Nowotny emlékére szervezett felvonuláson.

Januárban egy másik szabadságpárti politikus, Udo Landbauer kínos helyzetbe került, miután kiderült, hogy korábban a bécsújhelyi Germania ifjúsági szervezet alelnöke volt. A diákegyesület 1997-ben kiadott egy közismert nóták átírását tartalmazó daloskönyvet, amely a több millió halálos áldozatot követelő holokauszton viccelődő, rasszista szövegeket is tartalmazott. A botrány miatt Landbauer végül minden politikai tisztségéről lemondott.

Az FPÖ-t egykori osztrák nácik alapították 1955-ben, de a párt szakított múltjával, és igyekszik kizárni soraiból a nemzetiszocialista eszméket hirdető tagjait. A szabadságpárt bejelentette, hogy létrehoz egy történészbizottságot múltjának feltárása érdekében. A testület az említett ifjúsági szervezetekkel is foglalkozik majd.

Infostart - MTI
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Konferencia - a nagy nemzetek mellett nagy gondolatokra is szükség van
  Minden idők legfontosabb kihívásának nevezte a migrációt, valamint az ezzel összefüggő, a helyi és regionális identitás vonatkozásában tapasztalt problémákat a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára vasárnap, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáján.
 • Orbán: Magyarországon az történik, amit a magyarok akarnak
  Arra kéri a magyar embereket Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ha szeretik a hazájukat, ha ki akarnak állni a hazájuk érdeke mellett, vegyenek részt a május 26-i európai parlamenti (EP) választáson. "Mutassuk meg Brüsszelnek, álljunk ki Magyarország mellett" - fogalmazott a kormányfő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • Semjén: az állam és az egyház együttműködése a járható út
  Nem tudok elképzelni jobb "befektetést" a költségvetési pénzeknek, mint az egyházi intézményekbe történő invesztíció - jelentette ki Semjén Zsolt vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tisztabereken vasárnap.
MTI Hírfelhasználó