Novák Katalin bizakodik
Az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerint bizakodásra ad okot, hogy évek óta folyamatosan nő a gyermekvállalási kedv Magyarországon.
2018. február 23. 14:36

Novák Katalin pénteken az MTI-nek azt mondta, hogy 2010 előtt folyamatosan csökkent a gyermekvállalási kedv, az elmúlt években azonban emelkedésnek indult. A teljes termékenységi arányszám – ami azt mutatja, hogy átlagosan hány gyermek van egy családban– a 2011-es 1,23-os mélypont után 2017-re 1,5-re nőtt, ami több mint 20 százalékos emelkedést jelent – emelte ki.

Az államtitkár emlékeztetett, már több mint 35 éve tart a népességfogyás Magyarországon, de egész Európában nincs olyan ország a kontinensen, ahol a gyermekvállalási kedv elegendő lenne a népességszám megtartásához.

A társadalom elöregszik, a népességen belül folyamatosan nő az időskorúak aránya, ezzel párhuzamosan pedig csökken a szülőképes korú nők száma is. Ezzel is magyarázható a halálozások számának növekedése.

Ezért a teljes termékenységi arányszámot érdemes figyelni, és a gyermekvállalási kedv növelésével keresni a megoldást a népességcsökkenés megállítására – mutatott rá Novák Katalin.

A kormány bízik benne, hogy meg lehet nyerni a népességfogyás elleni küzdelmet, és Magyarország idővel újra gyarapodó és fiatalodó nemzet lehet – fogalmazott az államtitkár.

A KSH adatait itt lehet böngészni.

Az EMMI közlése szerint az előző kormányzat időszakában (2002-2010) csaknem minden tekintetben romlottak Magyarország főbb demográfiai mutatói: a gyermekvállalási kedv (termékenységi ráta) 3,8%-kal, 1,30-ról 1,25-re csökkent; az élveszületések száma 6,7%-kal, közel 6 500-zal mérséklődött; a házasságkötések száma közel negyedével (22,8%-kal), 10 500-zal visszaesett; a természetes népességfogyás üteme 11,3%-kal gyorsult, 4 100 fővel nagyobb volt a népességfogyás mértéke, mint 2002-ben

A minisztérium szerint az alábbi folyamatok mutattak csak javulást: a halálozások száma 1,8%-kal, 2 400-zal mérséklődött: a válások száma 6,4%-kal, 1 600-zal csökkent az abortuszok száma 27,9%-kal, 15 600-zal visszaesett

Az EMMI közölte: 2010 után, a családbarát fordulat meghirdetésének köszönhetően ténylegesen népesedési fordulatot is el tudtunk érni, hiszen – a halálozásokat kivéve, ahol a korábbi csökkenéshez képest az utóbbi időszakban sajnos kismértékű romlást tapasztalunk – a negatív tendenciákat valamennyi esetben a visszájára – pozitív irányba – tudtuk fordítani, a már korábban is kedvezően alakuló folyamatokat pedig még tovább erősítettük.

Így 2010-2017 között a gyermekvállalási kedv (termékenységi ráta) a korábbi csökkenés után jelentősen, 20,0%-kal, 1,25-ről 1,50-re nőtt; az élveszületések száma ugyancsak növekedésbe fordult, 1,4%-kal, 1 300-zal emelkedett; a házasságkötések (a családalapítási kedv) alakulása az előző drasztikus visszaesésből komoly mértékű, 42,5%-os növekedésbe váltott, 15 100-zal többen házasodtak össze, mint hét évvel ezelőtt; a válások száma (2010-2016 között) 18,1%-kal, 4 300-zal, a korábbi ütemnél közel háromszor nagyobb mértékben csökkent; az abortuszok száma a korábbinál is erőteljesebben, 29,5%-kal mérséklődött; a természetes népességfogyás korábbi gyorsuló ütemét sikerült stabilizálni, 2017-ben lényegében ugyanannyival csökkent a magyar népesség, mint 2010-ben.

A minisztérium szerint az egyetlen negatívumként kiemelhető adat, hogy a halálozások száma 2010-hez képest 1,0%-kal, mintegy 1 200 fővel emelkedett tavaly.

Összefoglalva a korábbi és a jelenlegi kormányzati ciklus egybevetését, az EMMI szerint mindazokban a népesedési folyamatokban, amelyekre a kormányzat eszközeivel (támogatásokkal, pozitív szabályozással és kommunikációval) érdemben hatást lehet gyakorolni, sikerült pozitív változást, fordulatot elérni, a korábbi romlást növekedésbe fordítani: így a gyermekvállalási kedv, a termékenység jelentősen, ötödével nőtt, melynek következtében – a szülőképes korú nők létszámának csökkenése ellenére – több gyermek született; a családalapítási kedv, a házasságkötések száma pedig ugyancsak dinamikusan, több mint kétötödével nőtt, miközben jóval (közel ötödével) kevesebben is váltak el, vagyis növekedett a házasságok stabilitása is; az életvédő, családbarát szemlélet erősítésének pedig szerepe lehetett abban is, hogy közel 30%-kal kevesebben folyamodtak abortuszhoz, mint korábban.

Azokban a folyamatokban, amelyeket az egyéni döntésekre ható kormányzati ösztönzőkkel kevéssé, egyéb téren (pl. az egészségügyi ellátás színvonalának javításával) pedig csak hosszú távon és jelentős költségek árán lehetséges befolyásolni (pl. halálozás) nem sikerült a korábbi javuló tendenciát fenntartani; a halálozások tekintetében ugyanakkor ebben szerepe volt a népesség folyamatos elöregedésének is, melynek következtében egyre többen kerülnek a halálozásokkal leginkább érintett életkorba, s ezt a hatást az egészségügyi ellátás fejlődése, a várható élettartam emelkedése csak tompítani, késleltetni, de ellensúlyozni nem képes.

Ugyanakkor a halálozások számának emelkedése ellenére a növekvő termékenységnek és születésszámoknak köszönhetően a természetes népességfogyás korábbi gyorsuló ütemét sikerült megállítani, stabilizálni, ami mindenképpen biztató eredmény az EMMI szerint.

MTI, EMMI
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Folytatódott a cirkusz
  Az önkéntes túlmunka idő bővítéséről szóló törvény ellen demonstráltak civil szervezetek, az ellenzéki pártok támogatásával vasárnap Budapesten. Több vidéki városban is szerveztek megmozdulást, azok már mind rendzavarás nélkül véget értek.
 • A vezetők nélküli Európa
  Kormányzati és személyi válságok uralják a nagyobb uniós országok zömét.
 • Az ellenzék erőszakos fellépésre hív fel a rendőrséggel szemben
  A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az ellenzék magatartásával és üzeneteivel erőszakos fellépésre hív fel a rendőrök ellen, a rendőrség „törvényesen és arányosan” intézkedett a szerda óta tartó tüntetéseken, amelyek szervezői és résztvevői között „Soros György kitartottjai” nagy számban vannak jelen.
MTI Hírfelhasználó