Feltételekkel tárgyal az MSZP és az LMP
A jelöltek alkalmasságán túl, a két párt támogatottságát is figyelembe véve tárgyalna az MSZP a koor­dinált indulásról az LMP-vel. A szocialisták szerint minimum 15-20 helyen, elsősorban Budapesten és a megyeszékhelyeken kellene megállapodni a visszalépésekről – értesült a Magyar Idők. Szél Bernadett közben csalódottságának adott hangot, hogy idő előtt kiszivárgott az MSZP-vel és a Jobbikkal tervezett tárgyalásuk.
2018. február 28. 09:29

A hivatalos hurráoptimista kommunikációhoz képest az MSZP-ben a helyén kezelik a hódmezővásárhelyi választás eredményét, ami egyébként a szocialistákat is meglepte – értesült lapunk. A pártban természetesen örömmel vették a teljes ellenzék által támogatott, függetlenként induló Márki-Zay Péter győzelmét, akit ugyanakkor a jobboldal jelöltjeként tartanak számon.

Elnökségi forrásaink elismerték, Hódmezővásárhely alapvetően jobboldali város, ahol 2014-ben a baloldal jelöltje alig 20 százalékos eredményt ért el, így a legoptimálisabb esetben is legfeljebb ennyivel járulhattak hozzá Márki-Zay 57 százalékos győzelméhez.

Szél Bernadett szerint be kell fejezni az üzengetést Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Azt viszont egyöntetű örömmel és elégedettséggel fogadták az MSZP-ben, hogy az LMP elnöksége tárgyalásokat kezdeményezett velük, illetve a Jobbikal a koordinált indulásról. – Régóta erre várunk – fogalmaztak forrásaink, akik szerint már a héten, de legkésőbb a jövő héten meg kell kezdeni az egyeztetéseket.

A szocialisták úgy látják: elsősorban Budapesten és a megyeszékhelyeken, minimum 15-20 helyen kellene megállapodni az LMP-vel a kölcsönös visszalépésekről, aminek arányát a jelöltek alkalmasságán túl a két párt támogatottsága határozná meg. Ez alapján az LMP-nek majdnem kétszer annyi jelöltjét kellene visszaléptetnie, mint az MSZP-nek. Utóbbi azt is szeretné, ha az LMP is beállna Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltsége mögé.

Mindeközben Szél Bernadett csalódottságának adott hangot amiatt, hogy idő előtt kiszivárgott az MSZP-vel és a Jobbikkal való háttértárgyalási tervük. – Be kell fejezni a médián keresztüli üzengetést, a hódmezővásárhelyi győzelem után meg kell ragadni a pillanatot – fogalmazott az ATV-ben az LMP miniszterelnök-jelöltje.

Persze nem csoda, hogy Szél nem örült a szivárogtatásnak, hiszen az LMP annak idején kifejezetten a szocialisták és az általuk fémjelzett korszak ellenpólusaként határozta meg magát, rá­adásul két kongresszusukon is úgy döntöttek, hogy egyetlen párttal sem működnek együtt. Bár a jobbikos Dúró Dóra hétfőn még azt hangoztatta, hogy semmilyen tárgyalás nem képzelhető el pártja és az MSZP között, és a „komolytalan” LMP-vel is csak a választás után készek erre, Vona Gábor tegnap az ATV-ben már úgy fogalmazott, hogy „az LMP-vel, a Momentummal, az új politikai formációkkal nyitottak vagyunk az együttműködésre”.

A leglátványosabb pálfordulást mindazonáltal Gyurcsány Ferenc mutatta be. Az általa korábban nácinak nevezett Jobbikkal való együttműködésről a DK elnöke most már úgy fogalmazott, ha a többi ellenzéki párt megállapodik Vona Gáborékkal, akkor „gondolkodni kell”. – Ez egy végtelenül nehéz, bonyolult erkölcsi-politikai dilemma, amit lehet, hogy újra kell gondolni a hódmezővásárhelyi választás után – vélekedett Gyurcsány.

magyaridok.hu
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Bogár László: Majdan = Hongkong?
  A tüntetők amerikai zászlókkal vonulnak fel, és a pekingi amerikai követség munkatársa, aki mellesleg a CIA fedett tisztje egy hongkongi hotel különtermében tart eligazítást.
 • Szarka László Csaba: Klíma-inkvizíció
  Kezdtem megbizonyosodni a felől, hogy sok minden nem stimmel a globális felmelegedés körül. Ma már egyértelműen látható, hogy a modell eltér a valóságtól. Úgy vélem, hogy e tényt – immár több évtizedes adatsor birtokában – minden kutatónak kötelessége lenne észrevennie, világnézettől függetlenül.
 • A magyar állam az evangéliumi értékekre kezdett épülni
  Ezek az uralkodók meglátták a kereszténységben a "társadalom egyesítő erejét" - jelentette ki. Stanislaw Gadecki kitért arra, hogy nehéz felbecsülni, mit adott Magyarországnak a kereszténység felvétele.
MTI Hírfelhasználó