Irányadó a V4-ek európai politikája
"A visegrádi országok védik meg a gazdaságot a nagy spekulációtól és az európai identitást az iszlamizációtól" - mondta Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali párt vezetője a La Stampa olasz napilap szerdai jelentése szerint.
2018. február 28. 10:20

Meloni szerdán, néhány nappal az olasz parlamenti választások előtt, Budapesten Orbán Viktor kormányfővel tárgyalt. A politikus még a találkozó előtt nyilatkozott.

Giorgia Meloni közölte: látogatásával jelzést kíván küldeni az Európai Uniónak. A pártvezető nevetségesnek nevezte, hogy az olasz politikusok Brüsszelbe járnak, miközben a V4-ek európai politikája sokkal érdekesebb.

Az olasz politikus közölte: a V4-ek európai politikáját tartja irányadónak.

"Azt gondolom, hogy Olaszországnak inkább ezzel a csoporttal kellene párbeszédet folytatnia, mint a francia-német tengellyel" - tette hozzá az FdI vezetője.

Az FdI a Silvio Berlusconi vezette olasz jobbközép választási koalíció tagja. A felmérések szerint a jobbközép koalíciónak jó esélye van a győzelemre a március 4-ei parlamenti választásokon.

Korábban Matteo Salvini, a jobbközép koalíció nagyobb pártja, az Északi Liga vezetője jelentette ki, hogy Orbán Viktor Európája az, amely neki tetszik.

Orbán Viktor miniszterelnök és Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke (b2) megbeszélést folytat az Országházban 2018. február 28-án. Szemben, jobbra Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

A kontrollálatlan bevándorlást meg kell állítani

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője szerda délelőtt az Országházban fogadta Giorgia Melonit, az Olasz Testvérek (FdI) párt elnökét - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

A megbeszélésen egyetértés volt abban, hogy a migráció egész Európára nézve súlyos veszélyeket jelent, a kontrollálatlan bevándorlást ezért végre meg kell állítani.

Giorgia Meloni hangsúlyozta: pártja választási programjában a visegrádi csoport kiemelten szerepel, érdeklődéssel tekintenek a V4-re, mint olyan országok csoportjára, amelyek szemben állnak az EU túlburjánzó bürokráciájával, lopakodó hatáskörelvonásával.

A találkozón leszögezték: meg kell védeni a valódi Európát, tiszteletben kell tartani a tagállamokat és azok kultúráját, történelmi örökségét.

Mindennek eléréséhez Olaszországban is politikai fordulatra van szükség, és erre most jó esély nyílik - hangzott el a megbeszélésen.

Olaszországban vasárnap tartanak parlamenti választást. A Silvio Berlusconi vezette Forza Italia a Matteo Salvini vezette Északi Ligával és a szintén jobboldali, Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek formációval kötött választási koalíciót. A jobbközép szövetség népszerűsége a legutolsó előrejelzések szerint megközelíti a negyven százalékot.

MTI
MTI Hírfelhasználó