Még közelebb egy izraeli-iráni katonai konfrontációhoz?
Irán stratégiája abból áll, hogy az ugyanazon célokat maguk elé kitűző helyi erőkkel épít ki kapcsolatokat.
2018. február 28. 18:22

Az angol nyelvű izraeli Haaretz nevű napilap mai cikkében arról tájékoztatja az olvasóit, hogy az amerikai Fox News tévé olyan fotókat mutatott be, amelyek szerint Damaszkusztól észak-keletre fekvő katonai támaszpontot Irán al-Kudsz, Irán Forradalmi Gárdájának különleges egységei működtetik.

A támaszpont nyolc kilométer távolságra van a szíriai fővárostól.

A Fox News szerint a fotókon látható két raktárban olyan rakétákat tárolnak, amelyek el tudják érni Izraelt. Az amerikai tévé beszámolója szerint a különleges egységek működtetik a támaszpontot.

A múlt héten a New York Times számolt be arról, hogy Szíriában több tucat támaszpontot működtetnek iraki erők, beleértve egy T4 légitámaszpontot Tadmor közelében.

Iráni politikusok nyíltan hangoztatják, hogy a térségben Izraellel és az Egyesült Államokkal szembeni ellenállás tengelyét építik ki.

Irán stratégiája abból áll, hogy az ugyanazon célokat maguk elé kitűző helyi erőkkel épít ki kapcsolatokat.

Avigdor Liberman védelmi miniszter a jelentésre egy ma reggel megjelent interjúban reagált azzal, hogy „semmi új nincs a nap alatt és nem érdemes a médiában megjelent valamennyi információt abszolútnak tekinteni”.

A múlt heti müncheni biztonsági konferencián Netanjahu izraeli miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy Izrael szükség esetén katonailag lép fel Iránnal szemben.

Miközben egy izraeli légtér fölött lelőtt iráni robotgép egy darabját magasba tartotta, azt mondta: „Fellépünk, ha szükséges, de nem csak Irán segítőivel, de magával Iránnal szemben is”.

Majd hozzátette: „Irán folyamatosan átlépi a vörös vonalakat. Irán arcátlansága újabb és újabb magasságokat ér el, de Izrael nem engedi meg az iráni rezsimnek, hogy nyakunk köré a terror hurkát tegye”, majd az ott ülő Dzsavad Zarif iráni külügyminiszterhez fordulva megkérdezte tőle a kezében lévő dróndarabra mutatva: „Felismeri? Jobban teszi, ha igen, mert a maguké. Ne teszteljen bennünket!”

Iránban minderről az általános vélemény az, hogy Iránt a damaszkuszi kormány kérte fel a területén működő terroristák elleni harcában való segítségre, míg Izrael kéretlenül támadja évek óta Szíriát. Amihez Teheránban nem egyszer hozzáteszik: a Szíriában működő dzsihadista terroristákat a Nyugat és Perzsa-öbölbeli szövetségesei támogatják.

Lovas István

magyaridok.hu
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó