Összeborulna az ellenzék Vásárhely után
Az MSZP Debrecenben Gurmai Zitát, a DK Salgótarjában Kovács Zsoltot lenne kész visszaléptetni az ellenzéki együttműködés nevében – értesült a Magyar Idők. A Jobbikban viszont komoly feszültséget okozott, hogy Vona Gábor az eddig hangoztatott önálló indulással ellentétes nyilatkozatot tett.
2018. március 1. 09:20

Valóságos zsibvásár kezdődött az ellenzéki oldalon, miután az általuk támogatott, függetlenként induló Márki-Zay Péter győzött a vasárnapi hódmezővásárhelyi időközi választáson. Ezen felbuzdulva az ellenzéki pártok most a kölcsönös visszalépések esélyeit latolgatják annak érdekében, hogy az egyéni választókerületekben lehetőleg csak egy kihívója legyen a kormánypárti jelöltnek.

Úgy tudjuk, az MSZP Debrecenben Gurmai Zitát lenne kész visszaléptetni, ha a többi ellenzéki párttal sikerülne megállapodni egy inkább jobboldalinak mondható közös jelöltben. Az elképzelés alapját a hódmezővásárhelyi tapasztalatok képezik: jobboldali városban alapvetően jobboldali értékrendű jelöltnek lehet esélye a győzelemre. Meg nem erősített információk szerint ez akár a Jobbik jelöltje, Herpelgel Róbert is lehet.

 

Együtt a színpadon – különös házasságok köttethetnek a következő hetekben Fotó: Bach Máté

A szóbeszédre a helyi Cívishir.hu is rákérdezett a debreceni Jobbik első emberénél. Kőszeghy Ábel állította, hogy semmiképpen nem lépnek vissza se az MSZP, se a DK javára, és tőlük sem várják ezt irányukba. Gurmai egyébként nyugodt szívvel gyakorolhatna nagyvonalúságot az ellenzéki összefogás nevében, hiszen a befutó, tizedik helyen szerepel az MSZP–Párbeszéd közös országos listáján.

Hasonlóképpen járt el a közelmúltban a szocialisták két korábbi elnöke, Tóbiás József és Mesterházy Attila is: előbbi Érden lépett vissza a függetlenként induló, volt SZDSZ-es Csőzik László javára, míg utóbbi Veszprémben a független Kész Zoltán esélyeit növelendő. ­

Tóbiás a hetedik, Mesterházy pedig a nyolcadik helyen szerepel az MSZP–Párbeszéd listáján. Helyi forrásainkból úgy értesültünk, hogy a DK Salgótarjában Kovács Zsoltot lenne kész visszaléptetni az LMP színeiben induló Dömsödi Gábor, egykori televíziós személyiség, Pásztó polgármestere javára.

A nagy ellenzéki összeborulás a Jobbikban komoly feszültséget okoz. A párt hivatalos álláspontja szerint senkivel nem működnek együtt, és önálló jelöltekkel indulnak az áprilisi választáson. Hétfői nyilatkozatában ezt képviselte a Jobbik országgyűlési képviselője Dúró Dóra is, aki kizártnak nevezett bármiféle egyezkedést az MSZP-vel.

A szocialisták már nem képviselnek erőt, s mivel könnyen lehet, hogy ki fognak esni a parlamentből, a rájuk adott szavazatok elvesznek – hangoztatta Dúró Dóra. Közlése szerint az LMP-vel is csak a választás után lennének készek tárgyalóasztalhoz ülni.

Dúró egyébként komolytalannak nevezte Szél Bernadettéket, mondván: az LMP nem hozta nyilvánosságra mind a 106 egyéni jelöltjét, ami arra utal, hogy a pártnak ez problémát jelent. Másnap azonban Vona Gábor már arról beszélt az ATV-ben, hogy az LMP-vel, a Momentummal, az új politikai formációkkal nyitottak az együttműködésre.

Mindeközben Gyurcsány Ferenc újabb megengedő nyilatkozatot tett a Jobbik irányába. A DK elnöke a Hír TV-nek arról beszélt, hogy egyelőre kizártnak tartja a Jobbikkal való együttműködést, de mint fogalmazott, ő is hallja azoknak a hangját, akik „már az ördögre is szavaznának, hogy ne a Fidesz legyen kormányon”.

magyaridok.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Rétvári: ez a nyár a hajózásról szól a Dunakanyarban
  Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának arlamenti államtitkár, KDNP-s országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy volt olyan nap, amikor 3800-an utaztak ezeken a hajókon. Idén nyáron már több mint 50 ezren választották ezt a lehetőséget.
 • Rendkívüli alkalmakkor mérettetik meg minden nemzet
  Rendkívüli alkalmakkor mérettetik meg minden nemzet - hangsúlyozta a kormányszóvivő kedden Budapesten, az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti sajtótájékoztatón.
 • Sétálóidőn az örök emberi értékek égető hiányáról
  Az olvasók egy része továbbra is megmaradt homo morálisnak, akit az erkölcs, az istenhit, élet és halál, vagy éppen a szűkebb és tágabb közösségek iránti elkötelezettség vezérel. Nyilván ők keresik ezeket az értékeket az irodalomban. Nekik tehát bízvást ajánlhatom a kötet olyan novelláit, mint például a Mennybemenetel, A repedés vagy az Úton, amelyekben a talmi cinizmus helyett a mai társadalomról, az örök emberi értékekről vagy azok égető hiányáról van szó.
MTI Hírfelhasználó