Lendvai GPS Ildikó
2018. március 3. 23:18

A választás felé tartó pártok haladtak, haladgattak a maguk választotta úton. De Hódmezővásárhelynél egyszer csak megszólalt a GPS: „Útvonalmódosítás!”. A legjobban a Fidesz lepődött meg. Meg is ütögette a GPS-t: biztosan jól jelez-e. Eddig olyan jól kikövezett, szép, egyenes út vezetett a végcél felé. Sehol egy kátyú, sehol egy előzés, pláne ellenőrzés, hát mit is ellenőriznének? A KRESZ-t már átírták a kedvükért. Ha szembemennek a forgalommal, ha másokat leszorítanak a pályáról, az se baj. Amerre ők járnak, még fekvőrendőr sincs, arról gondoskodik a (fekvő)ügyész. És tessék! (...)

De a hang megzavarta a kommunikációs gépezetet. A Pest Srácok „seggreesést” emlegetett, amely testhelyzeten ritkán segít a gallércsere. A Honfoglalás 2000 egyenesen fejeket követelt. Na nem a fő fejet - Bod Péter Ákos mögé már nem bujtathatnák még egyszer, ő is ellenfél lett -, hanem a Békemeneteket szervező CÖF vezetőjéét, aki „csak ül a sok pénzen”, ahelyett, hogy utcára hívna. Bencsik és Bayer gyorsan meg is hirdették az újabb Békemenetet: „Ki kell állnunk a hazánkért.” „Egy a jelszónk a béke”, ugyebár, valamint „harcba boldog jövőért megyünk”. (...)

Ám éppen a jelszó vált kétségessé. Talán kevesebbet kellene sorosozni? Az nem merült fel, hogy kevesebbet kellene lopni, az ember ne kívánjon lehetetlent a gazdáitól. (...)

Az útvonalmódosítás csak másfél napig tartott. A terelőútról visszatértek az eredetire. Már annyi pénzt, plakátot feccöltek bele! Kicsit variáltak ugyan, az új hirdetéseken az ENSZ lépett Brüsszel és Soros helyére. Ha háború, akkor ne aprózzuk el! A dal is azt mondja: „egész világ ellenségünk.” Ja, ez nem jó, ez a cigány himnuszban van, így folytatódik: „nem loptunk mi, csak egy szöget”, és nálunk azért picit többről van szó. Jobb, ha mégis marad a Soros.

Hallgat-e az útvonalmódosításra az ellenzék? Néhányan igen: az LMP és a Momentum már nem ragaszkodik ahhoz, hogy egyedül legyen a pályán. De van veszélye annak is, hogy rossz irányra váltunk. Félreértjük a GPS-t, ha azt hisszük, hogy mindenütt lehet független jelöltet indítani. Az országgyűlés közel felét a listás szavazatok adják ki, és a függetlenek töredékszavazatai elvesznek, nem hasznosulnak listán. Így simán nyerne a Fidesz. Tévútra léphetünk a Jobbik kérdésében is. Mert könnyű egy rokonszenves független jelöltet minden ellenzéki pártnak támogatnia. De lehet-e egymás tenyerébe csapva arra szólítani híveinket: szavazz Toroczkaira? Vagy a Magyar Gárda újjáélesztését tervező Volnerra? Odáig rendben van, hogy le akarjuk váltani a kormányt. Ám belépnénk-e egy Vona-kormányba? Mert egyelőre a Jobbik a legnagyobb ellenzéki párt, a szokások értelmében ő adná a miniszterelnököt. És ha menet közben a Fidesz pénzzel, zsarolással megpuccsoltatja Vonát, és neki alkalmasabbat rakat a helyére? Ki mer megesküdni, hogy ez lehetetlen? Emlékszünk még Dávid Ibolyára? Hogy csínján kell bánni az együttműködéssel, azt a Jobbik is pontosan tudja. Kizárja ebből pl. az MSZP-t, és én büszke vagyok erre. Hogy van az, hogy az ő holdudvarukból senki nem is tolna minket össze?

Lendvai Ildikó: Terelőút Vásárhelynél

Népszava
Címkék:
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Orbán: Antall József nem adta fel sosem a célját
  Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel sosem a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Megszavazták a humanitárius vízum bevezetését
  Az Európai Parlament (EP) kedden, strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést.
MTI Hírfelhasználó