Továbbra is a migráció a legfőbb kihívás
Kovács Zoltán Londonban
Kovács Zoltán szerint Magyarország és egész Európa számára változatlanul a migráció és a hozzá kapcsolódó járulékos problémák jelentik a fő kihívást.
2018. március 5. 16:09

A kormányszóvivő, aki hétfőn a londoni magyar nagykövetségen tartott tájékoztatót magyar és brit újságíróknak, kijelentette: Magyarországot azon a címen ostorozzák, hogy nem tartja magát az európai értékekhez és nem a szabályok szerint jár el, de „mi azt látjuk, hogy valójában az Európa Unió nem tartja be az előírásokat”.

Hozzátette: Magyarország határozottan visszautasítja, hogy megbüntessék azért, mert 2015-2016-ban mások nem tartották be a szabályokat.

Kovács Zoltán szerint „rossz ötlet bármiféle olyan kvótarendszer vagy algoritmus, amelynek célja az illegális bevándorlás következményeinek szétterítése” Európában.

Megfogalmazása szerint ez az európai szolidaritás kivitelezhetetlen változata.

A kormányszóvivő szerint a magyar kormány erőteljesen elveti azt a hozzáállást, hogy a migrációból előnyök származnak, és az ellenkező véleményekkel szemben meggyőződése, hogy a migrációt meg lehet állítani az EU határain.

Kijelentette: a kormány határozottan elveti azt az elvet is, hogy a migrációt ma már emberi jognak kell tekinteni.

A migráció nagyon drága, az integráció, vagy ahogy Nyugat-Európában gyakran emlegetik, az asszimiláció nem lehetséges, és Magyarország nem fog elfogadni olyan ajánlást vagy intézkedéseket, amelyek a Nyugat-Európában már jelentkező problémákat megteremtenék Magyarországon és környezetében is – mondta a hétfői londoni sajtóbeszélgetésen Kovács Zoltán.

A brit EU-tagság megszűnéséről szólva – Boris Johnson brit külügyminiszter múlt heti budapesti látogatását is felidézve – kijelentette: a magyar álláspont szerint nem Nagy-Britannia megbüntetésében kell gondolkodni, a „fair Brexitet”, a jó kilépési megállapodás elérését kell célként kitűzni, és Magyarország meggyőződése, hogy ez lehetséges.

Kovács Zoltán szerint ugyanakkor még túl korai lenne bármilyen kétoldalú jövőbeni együttműködésről szólni, meg kell várni, hogy az EU-ban maradó 27 ország a Brexit minden kérdéséről közös álláspontra jusson.

Hangsúlyozta: Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok megszerzett jogosultságai nem sérülhetnek.

A Stop Soros törvénycsomagra vonatkozó kérdésre a kormányszóvivő azt mondta: a törvénycsomag egyértelmű célja a migrációhoz köthető jogszabályi rések bezárása. Kijelentette: az egyik komoly probléma az, hogy a magukat emberi jogi szervezetként bemutató csoportok közül nagyon sok gyakorlatilag az illegális migrációt segíti elő.

Az EU határainak megvédése a tagországok és az uniós szakosított szervezetek feladata, ebben nincs szükség a nem kormányzati szervezetek közreműködésére, ahol pedig humanitárius segítségre van szükség, azt szabályozott módon kell intézni – mondta a hétfői londoni sajtóbeszélgetésen Kovács Zoltán.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Piliscsaba: Hazai nemzetiségek konyhaművészete
  A nemzetiségek példát jelentenek, mert őrzik a hagyományaikat, szokásaikat minden területen, a kultúrában és a konyaművészetben is, erősítik országunkat, társadalmunkat - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a szombaton kezdődött Magyarországi nemzetiségek szakácsművészeti bemutatóján és szüreti felvonulásán Piliscsabán.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Születésnapot ünnepelt a Lámpás'92 Alapítvány
  Közösen ünnepelte születésnapját szombaton a 30 éves Lámpás'92 Alapítvány és a 25 éves ÉTA Országos Szövetség Gödön a L'Art Fest keretében.
MTI Hírfelhasználó