Veszélyes precedenst teremthet a 7-es cikk
Az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárás Lengyelország ellen alaptalan, folytatása veszélyes precedenst jelenthet az Európai Unió tagállamai szempontjából - áll a Brüsszel által vitatott lengyel igazságügyi reformot magyarázó, csütörtökön Varsóban ismertetett úgynevezett fehér könyvben.
2018. március 8. 14:10

A mintegy száz oldalas dokumentumot aznap Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő adta át Brüsszelben Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság (EB) elnökének, annak a párbeszédnek a keretében, amelyet Varsó a jogállamisági mechanizmus keretében a brüsszeli testülettel folytat. A lengyel kormányfői hivatal honlapján a fehér könyv kivonatát tették közzé.

A dokumentumban rámutatnak: Lengyelországban alacsony az igazságügy iránti bizalom, a bírósági eljárások nem eléggé hatékonyak, az igazságszolgáltatás soha nem számolt el kommunista múltjával, miközben a totalitarizmussal való szembenézés az egyik legfontosabb európai érték.

A varsói kormány szerint Lengyelországban jelenleg nincsenek egyensúlyban a hatalmi ágak. A bírák jelenleg is széles körű mentelmi jogot élveznek, függetlenségük európai viszonylatban is erős - írják. A reform célja a bírói függetlenség biztosítása, megerősítése, de egyúttal a "szükséges egyensúly" megteremtése.

A szerzők rámutatnak arra, hogy a lengyel bírósági reform mintájául más tagállamokban alkalmazott megoldások szolgáltak. Az EB azon kifogására reagálva, miszerint az igazságügyi reform önkényesen válogat más országokban érvényes jogrendszerek elemeiből, a dokumentum hangsúlyozza, hogy az EB maga is csak a lengyel reform egyes elemeire összpontosít, mellőzve a bírói függetlenséget biztosító megoldásokat. Utóbbiakat a fehér könyvben részletesebben ismertetik.

A lengyel kormány álláspontja szerint visszaélésekhez vezethet más tagországok tekintetében is, ha Lengyelország esetében a jogállamiság megsértésének súlyos kockázatát állapítják meg, hiszen a lengyel előírások nagymértékben emlékeztetnek az ő megoldásaikra. A dokumentumban hangsúlyozzák, hogy az EU-n belül különféle jogrendszerek léteznek, és minden tagállamnak joga van saját hagyományainak, értékeinek megfelelően megszervezni igazságügyét.

A fehér könyv szerint az uniós eljárás ráadásul Európa-ellenes hangulatot gerjeszthet.

A lengyel kormány mindezekre való tekintettel alaptalannak nevezi a 7-es cikk alkalmazását a bírósági reform kapcsán.

Varsó arra kéri az uniós szerveket és a tagállamokat, hogy érvelését részletesen elemezzék, és készségét nyilvánítja ki további párbeszédre. A dokumentum szerzői reményüket fejezik ki, hogy az összes vitatott témát sikerül tisztázni anélkül, hogy Brüsszel "olyan megoldásokhoz folyamodjék, amelyek gyengítenék az EU-t".

Az EB tavaly december 20-án jelentette be, hogy kezdeményezi Lengyelországgal szemben az európai uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás megindítását, többek között az igazságügyi reform miatt. A folyamat szankciókkal is zárulhat, végső esetben még Varsó szavazati jogát is megvonhatják, az erről szóló végső döntés előtt viszont a tagállamoknak egyhangúan meg kellene állapítani, hogy Lengyelországban "súlyosan és tartósan" sérülnek az uniós alapértékek.

MTI
  • Az amerikai recept nem másolható
    Szakítanunk kell azzal széles körben elterjedt nézettel, amely szerint az alapító atyák, az unió létrehozói alulról építkező, a nemzetek szuverenitására épülő, konföderatív európai közösség létrehozásában gondolkodtak. Ez az állítás nem állja meg a helyét, sőt inkább az ellenkezője az igaz.
  • Salvini: a Conte-kormány elárulta Olaszországot
    Giuseppe Conte miniszterelnök "eladta" Olaszország szuverenitását és gazdasági érdekeit, és ezért "Macron és Merkel vállveregetését" érdemelte ki. Conte azért nyitotta meg a kikötőket, mert "ezt ígérte az EU-nak, és ezért cserébe ismét kormányon maradhatott" - hangoztatta Salvini. Megjegyezte, hogy a Conte-kormány ezzel nem "Salvini, hanem 60 millió olasz ellen" cselekszik.
  • A szélsőség "úgynevezett magyar értékekről" nyerített
    Nincsenek magyar értékek, a magyar etnikum semmivel sem járult hozzá a kontinens gazdagításához az elmúlt ezeregyszáz évben.
MTI Hírfelhasználó