A Lázár-videó „gyűlöletkeltő”
Miért is tiltotta be a Facebook a Lázár-videót és oldotta fel azután, amikor kínossá vált számára, hogy akkora port vert fel a letiltása?
2018. március 12. 18:01

A Lázár-videó „gyűlöletkeltő”; az ukrán biztatás orosz papok megölésére Facebook- és EU-cuki

A balliberális hazai sajtó annyira imádta Lázár János kabinetminiszter Facebookra kitett, bécsi videójának letiltását, hogy azonnal magyarnak érezte magát.

A Soros-féle 444.hu az erről szóló híradását így is kezdte: „Ma is jó magyarnak lenni: a kúlnál is kúlabb Vice hosszú cikkben foglalkozik vele, hogy miért szedte és miért rakta vissza a Facebook egy távoli kis ország politikusának videóját. Így nézünk ki.”

Az pedig a legkúlabb, hogy sem a ránk ismét méltatlanul oly nagy figyelmet pazarló Vice, se a magukat széthódmezővásárhelyező nyugati médiumok két napja egyetlen kivétellel, egy árva szót sem ejtenek arról, hogy március 10-én holtan találták lettországi szobájában a korrupció elleni harcban, ott igen nagy szerepet vállalt, Ilze Cirulét. Az 54 éves Cirule asszony a lettországi állami pénzügyi felügyelet adóhivatalának vezetője volt. 2016 óta vezette az ottani NAV-ot, számolt be róla tegnap a független német Deutsche Wirtschafts Nachrichten gazdasági- és politikai hírportál.

De ez csak – a nyugati agyonvezérelt médiavilág szerint – aprócska intermezzo.

Szóval: miért is tiltotta be a Facebook a Lázár-videót és oldotta fel azután, amikor kínossá vált számára, hogy akkora port vert fel a letiltása?

Ahogyan az idézet Sorosnyik portál zárómondata idézi az – ó! – Emberjogi Figyelő (Human Rights Watch) európai médiaigazgatóját, a letiltás miatt kezét vörösre dörzsölő Andrew Stroehleint: „Mert tényleg fontos, hogy az európaiak tudják, hogy az EU egyik tagállama rasszista gyűlöletpolitikát folytat.”

A Facebooknak is természetesen a „gyűlölettel” volt a problémája. Amely a nyugati világ urainak cenzúrázást utólagosan indokoló kulcsszava, amely ellen apelláta nincs. Csak pénzbüntetés és börtön. Egyre nagyobb mértékben.

Mindezzel van egy további probléma. A szokott.

A kettős mérce, amely a mai nyugati világban már ránézésre is rothadtabb külsőt mutat fel, mint egy pöcegödörben egy éven át tartott vajdarab.

Nézzük akkor ezt a kettős mércét a legújabb események tükrében.

Az ukrán kormányhoz közeli Mirotvorec nevű internetes portál Facebook oldalán az ország katonáit arra buzdította, hogy lőjék le az orosz ortodox egyház papjait. Mégpedig gondolkodás nélkül. A szöveg meg is magyarázza: „Minden ukrán harcosnak tudnia kell: a moszkvai és Moszkva-barát pópák az orosz agresszorok harci egységei”. Ezt a már említeni is tilos Sputnik New orosz hírügynökség német nyelvű szolgálata jelentette március 9-én, azaz pénteken.

A Facebook itt nem talált „gyűlöletet”. Hisz olyan cuki ez a gyilkosságra biztatás, és általában a geopolitikailag ultrafontos Ukrajna védelme minden, Kijevet bántó emberjogi jajszóval szemben is.

A paplövésre kiadott buzdításról a hír egy nappal azután jelent meg, hogy az Európai Bizottság az általa rendszeresen, hatalmas pénzekkel támogatott Ukrajnának újabb 1 milliárd eurós pénzügyi támogatást hagyott jóvá.

Annak az Ukrajnának tehát, ahol nem csak tombol a korrupció, hanem ahol felgyújtják az általuk nem szeretett etnikumok irodáit is.

Mivel e kormányközeli ukrán gyilkos biztatásra sem várható semmilyen reagálás Brüsszeltől, megkérdeztük az Európai Bizottság budapesti misszióját minderről, megemlítve, hogy a paplövetésről most krátermélyen hallgató Európai Bizottság a múlt hónapban beperelte Magyarországot, mert a törvény alkalmazásával átláthatóbbá akarja tenni a civil szervezetek külföldi támogatását.

A kérdés az volt, hogy várható-e bármilyen brüsszeli reagálás, hiszen ha nem lesz, tarthatunk tőle, hogy utánzói lesznek az ukrán példának, és netán egy szélsőséges honlap az Európai Bizottság vezető tagjainak a lelövésére is buzdítani fog a Facebookon, ameddig azt onnan el nem távolítják.

3 percen belül, hogy saccoljunk.

A válaszról értesíteni fogjuk kedves olvasóinkat.

Lovas István

magyaridok.hu
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Folytatódott a cirkusz
  Az önkéntes túlmunka idő bővítéséről szóló törvény ellen demonstráltak civil szervezetek, az ellenzéki pártok támogatásával vasárnap Budapesten. Több vidéki városban is szerveztek megmozdulást, azok már mind rendzavarás nélkül véget értek.
 • A vezetők nélküli Európa
  Kormányzati és személyi válságok uralják a nagyobb uniós országok zömét.
 • Az ellenzék erőszakos fellépésre hív fel a rendőrséggel szemben
  A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az ellenzék magatartásával és üzeneteivel erőszakos fellépésre hív fel a rendőrök ellen, a rendőrség „törvényesen és arányosan” intézkedett a szerda óta tartó tüntetéseken, amelyek szervezői és résztvevői között „Soros György kitartottjai” nagy számban vannak jelen.
MTI Hírfelhasználó