Szijjártó: A migrációt nem megszervezni, megállítani kell
Az ENSZ migrációs csomagjáról vitáznak New Yorkban. Ez már a második forduló. Az ülésen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: azzal, hogy a világszervezet szerint a migráció jó, veszélybe sodorja minden ország, így Magyarország biztonságát, szuverenitását és identitását. A tárcavezető hangsúlyozta: a magyar kormány szerint a migráció rossz és veszélyes, valamint megállítható és meg is kell állítani. A nemzetközi közösségnek nem bátorítania, hanem meg kellene akadályoznia a migrációs folyamatokat – mondta.
2018. március 12. 17:23

A migrációs csomag jelenlegi állapotában még nem megfelelően kiegyenlített, és a migráció szempontjából nem jól sikerült dokumentum – jelentette ki Szijjártó Péter.  Hozzáfűzte: az elmúlt két és fél évből kiderült, masszív, nagy mennyiségű embert megmozgató népvándorlás történt az európai kontinensen, és a lehető legkomolyabb terrorfenyegetettséget kellett elszenvedni. A migráció megállítható, hiszen Magyarországon is több százezer migráns ment át, akik mind megsértették a nemzetközi törvényeket, ennek ellenére sikerült megakadályozni ezt. Az elmúlt két és fél év során egymillió eurót költöttünk, mégis sikerült visszanyerni a teljes határellenőrzést, és megállítani a tömeges népvándorlást. A nemzetközi közösségnek nem bátorítani kellene, hanem megakadályozni a migrációs folyamatokat – húzta alá Szijjártó Péter.

A tárcavezető úgy látja, az ENSZ-nek és dokumentumainak a tagállamok szuverenitását, identitását és biztonságát kellene védelmezniük, hogy minden ország maga dönthesse el, kit enged be a területére. Egyetlen nemzetközi szervezet vagy dokumentum sem helyezhet nyomást egy országra, hogy megváltoztassa a társadalmi szerkezetét – vélekedett.

A csomag azt is sugallja, hogy a határsértés nem komoly jogsértés, ám két békés ország közötti határ megsértése bűncselekmény, ezt szigorúan meg kell büntetni. Minden országnak joga van megvédeni határait – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

A migrációhoz való jog nem alapvető emberi jog – húzta alá. Kiemelte: a multikulturalizmus nem érték önmagában. Magyarország keresztény ország, amely érték, és ezt szeretnénk is megőrizni a jövőben – szögezte le.Szijjártó Péter az ülést követően az M1-nek azt mondta: alapvetően szélsőségesen bevándorláspárti hangokat lehetett hallani az ülésen, voltak olyan hozzászólások, amelyek még azt is elutasították, hogy az illegális vagy reguláris migránsok között bármilyen különbséget lehessen tenni. Volt, aki azt követelte, hogy mindenféle szolgáltatást biztosítsanak a migránsoknak.

Az ENSZ tagállamainak döntő többsége vagy kibocsátója az illegális migrációnak, vagy tranzitútvonalként szolgál, éppen ezért a harcot meg kell vívni – fogalmazott Szijjártó Péter.

2015-ben 400 ezer illegális bevándorló ment keresztül Magyarországon, mi pedig azt akarjuk elérni, hogy az ENSZ mondja ki, hogy a bevándorlás, a migráció veszélyes – fűzte hozzá.

Kiemelte: világossá tette az ENSZ-közgyűlés elnökének, aki Szlovákia külügyminisztere, hogy míg a 12 pont nem került bele a globális migrációs csomagba, addig Magyarország el fogja utasítani a migrációpárti dokumentumot. Néhány európai ország szintén racionális, józan észen alapuló álláspontot visz, így a közép-európai országok, és van több távol-keleti ország is, amelyek szintén az illegális folyamatok ellen vannak. Ausztrália például  képes volt megvédeni óceáni határát, és míg korábban éves szinten 800 illegális bevándorlót szállító hajó érkezett, ma ezt nullára tudták szorítani – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter azt is mondta, nagy harcra számít azzal kapcsolatban, hogy a migrációhoz fűződő jogot alapvető emberi jogként akarják elismerni. Ez ellen erősen harcolni kell, és a nemzetközi jogot kell segítségül hívni – szögezte le.

Nagy vita folyik arról is, hogy a multikulturalizmus jó-e. A magyar álláspont az, hogy nem jelenthető ki, hogy önmagában jobb, mint egy homogén társadalom. Minden társadalomnak meg kell hagyni a jogot, hogy eldönthesse azt, milyen jövőt szán a saját nemzetének – mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy ha az április 8-i választások után olyan kormánya lesz az országnak, amelyik ezt a harcot nem akarja megvívni, akkor az ENSZ elfogadja a paktumot, a migránsok pedig nyugodtan megsérthetik a határokat, és a bevándorláspárti álláspont kerekedik felül.

M1
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Folytatódott a cirkusz
  Az önkéntes túlmunka idő bővítéséről szóló törvény ellen demonstráltak civil szervezetek, az ellenzéki pártok támogatásával vasárnap Budapesten. Több vidéki városban is szerveztek megmozdulást, azok már mind rendzavarás nélkül véget értek.
 • A vezetők nélküli Európa
  Kormányzati és személyi válságok uralják a nagyobb uniós országok zömét.
 • Az ellenzék erőszakos fellépésre hív fel a rendőrséggel szemben
  A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az ellenzék magatartásával és üzeneteivel erőszakos fellépésre hív fel a rendőrök ellen, a rendőrség „törvényesen és arányosan” intézkedett a szerda óta tartó tüntetéseken, amelyek szervezői és résztvevői között „Soros György kitartottjai” nagy számban vannak jelen.
MTI Hírfelhasználó