A hűség városában tartott fórumot a RETÖRKI
A rendszerváltozás meghatározó élménye volt Sopronban a vasfüggöny lebontása.
2018. március 13. 14:04

Vidéki fórumokon idézi föl az 1990 körüli évek eseményeit a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet: a különböző nagyvárosokban tartott fórumok célja, hogy a kevés írott forrással rendelkező időszakról pontosabb képet nyerjenek azáltal, hogy egykori politikai résztvevőket szólaltatnak meg. A program jelentőségét Bíró Zoltán, az Intézet főigazgatója foglalta össze.

Nagykanizsa és Gyula után Sopronban tartott fórumot a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI), hogy a rendszerváltás helyi eseményeiről kérdezze a térségben élő, az 1990 körüli években aktív politikai résztvevőket, többek között a Magyar Demokrata Fórum (MDF) korábbi tagjait.

Bíró Zoltán, a RETÖRKI főigazgatója lapunknak elmondta: a mintegy két órán át tartó és kilenc érintett megszólaltatásával zajló beszélgetés egyik fontos tanulsága, hogy a rendszerváltás idejéről mindnyájuknak közösek a meghatározó emlékeik. Az 1987 és 1990 közötti éveket nagyszerűnek tartják, amelyet fokozatos irányváltás követett.

Sopronban főként a határnyitás, a páneurópai piknik emléke eleven – emelte ki Bíró Zoltán, majd hozzátette: a most megkérdezettek mind kulcsszerepet vállaltak a vasfüggöny lebontásában. A beszélgetést a RETÖRKI Archívuma számára videón is rögzítették, mert – mint Bíró Zoltán is fogalmazott – a szóbeli visszaemlékezések a legfontosabb forrásai ennek a korszaknak, hiszen az akkor frissen alakult pártoknak még nem volt irattára és központosított levelezése, a szereplők megszólaltatása ezért forrásértékű.

Kérdésünkre, hogy az 1990 körüli évek most megkérdezett résztvevői meddig voltak aktívak a politikában, azt válaszolta: Nagykanizsán, Gyulán és Sopronban is nagyon hasonló emlékeket őriznek az érintettek. Döntő többségük a helyi értelmiségből került ki, az 1990 előtti pár évben, valamint az Antall-kormány idején még részt vett a politikában, aztán később, sokan Dávid Ibolya MDF-es elnöksége idején visszavonultak a civil életbe, vagy csatlakoztak a Fideszhez, amelynek célkitűzéseit a legközelebb érezték az egykori MDF-es eszmékhez.

Bíró Zoltán a rendszerváltó értelmiség kapcsán kiemelte: az akkori térségi politikai főszereplők az egyes vidékek jellemző tevékenységeit is reprezentálták, Miskolcon például a kohászat és a bányászat miatt az ezzel összefüggő egyetemi értelmiség volt meghatározó, az Alföldön inkább a klasszikusnak számító jogász- és társadalomtudományi értelmiség, míg Sopronban a mezőgazdasági-erdőmérnöki szellemi elit szerepvállalása emelkedett ki.

A rendszerváltás vidéki főszereplői ezzel a magyar politikai hagyományban klasszikusnak számító bölcsész értelmiség mellett részben olyan csoportokat is be tudtak vonni, akik – például a műszaki értelmiség – többnyire elhúzódtak a politikától. Ezzel kapcsolatban elmondta: a rendszerváltás utáni években az országos politikában egyre inkább elkülönültek a bal- és jobboldali értelmiségiek, vidéken azonban ez nem így történt, az átalakulás érdekében sokkal több volt a párbeszéd és a közös nevező keresése. Ezt bizonyítja az is, hogy a soproni fórumon nem csak MDF-es, hanem egykori szabad demokrata politikus is jelen volt – tette hozzá az intézmény vezetője.

Az esemény jelentőségét Bíró Zoltán abban foglalta össze: az élő szereplők megszólaltatása páratlan lehetőség és kiválóan segíti a Retörki tudományos munkáját. A beszélgetések archiválása mellett a korábbi fórumokról már összeállt egy kézirat, amelynek megjelentetését a közeljövőre tervezik.

Vitéz Anita / Magyar Hírlap
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Folytatódott a cirkusz
  Az önkéntes túlmunka idő bővítéséről szóló törvény ellen demonstráltak civil szervezetek, az ellenzéki pártok támogatásával vasárnap Budapesten. Több vidéki városban is szerveztek megmozdulást, azok már mind rendzavarás nélkül véget értek.
 • A vezetők nélküli Európa
  Kormányzati és személyi válságok uralják a nagyobb uniós országok zömét.
 • Az ellenzék erőszakos fellépésre hív fel a rendőrséggel szemben
  A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az ellenzék magatartásával és üzeneteivel erőszakos fellépésre hív fel a rendőrök ellen, a rendőrség „törvényesen és arányosan” intézkedett a szerda óta tartó tüntetéseken, amelyek szervezői és résztvevői között „Soros György kitartottjai” nagy számban vannak jelen.
MTI Hírfelhasználó