A kormány folytatja a béremeléseket
Eredményes volt a kormány béremelésre és adócsökkentésre épülő politikája, a korábbi lemaradásunkat a visegrádi országokhoz képest behoztuk – mondta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter a II. Kárpát-medencei gazdasági kiállítás és konferencián kiemelte: az eredmények ma már lehetővé teszik, hogy a Kárpát-medencében olyan erős gazdasági tér alakuljon ki, amely hamarosan elérheti a nyugat-európai államok gazdasági integrációs szintjét.
2018. március 13. 10:17

Belátható időn belül megvalósulhat az a Kárpát-medencei gazdasági tér, amelynek köszönhetően – a nyugat-európai integrációhoz hasonlóan – az egész régió fellendülhet – hangsúlyozta tegnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (képünkön) a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) által szervezett II. Kárpát-medencei gazdasági kiállítás és konferencián. Felidézte: a kormány minden területen az identitás megőrzésén alapuló nemzetpolitika elkötelezettje, így a nemzetstratégia fontos része a külhonban élők érdekérvényesítésének, versenyképességének az elősegítése.

Ennek a stratégiának az alapját a gazdaságpolitikai sikereknek köszönhetjük, az adósság csökkentésével, a hiány alacsonyan tartásával, a munkanélküliség leszorításával és a keresetek felzárkóztatásával 2010 óta jelentős eredményeket ért el az ország. A miniszter emlékeztetett, a kétezres évek közepén hazánk az elhibázott kormányzás miatt még a közép-európai versenytársakhoz képest is leszakadt, a térség átlagánál jóval alacsonyabb növekedést pedig hitelekből sikerült elérni. Az elmúlt nyolc év kormányzásának köszönhetően 2017-ben a bruttó hazai össztermék (GDP) húsz százalékkal volt nagyobb, mint 2010-ben.

Varga Mihály a gazdasági eredményekkel kapcsolatban kiemelte a 2016-ban kötött, hatéves bérmegállapodást, amelynek köszönhetően két év alatt negyven százalékkal nőtt a garantált bérminimum összege, és jelentős, egy év alatt 12 százalék fölötti bruttó átlagkereset-növekedés ment végbe, amire a rendszerváltás óta még egyszer sem volt példa. Emellett csökkent a munkaadók által fizetett szociális hozzájárulási adó, de a költségvetésbe ugyanakkor így is több befizetés érkezett.

Tavaly a bruttó hazai össztermék 20 százalékkal volt nagyobb, mint 2010-ben Fotó: Bach Máté

Varga hozzátette: a kormány célja – amennyiben a választók ismét bizalmat szavaznak – a munkavállalók érdekeit előtérben tartó politika folytatása, a keresetek további emelése, amelyhez jó alapot ad a 2022-ig megkötött bérmegállapodás és az ezzel párhuzamos, jelentős adócsökkentés.

Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte, a magyar gazdaság mai helyzete már lehetővé teszi a Kárpát-medencén belüli gazdasági együttműködést, a helyi ökoszisztéma kialakítását. Az érdeklődés jelentős a külhoni vállalkozások részéről, a tavalyi konferenciához képest kétszeresére nőtt a kiállítók és a látogatók száma. A ma záruló rendezvényen mintegy négyszáz vállalkozás mutatkozik be, az érdeklődők száma pedig meghaladja az 1500 főt.

magyaridok.hu
megmondó
Mindig is utáltam, mit utáltam, rühelltem Őszöd bulvárízű interpretálását, majd mély szakmai politológusi magyarázatait.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI