A kormány folytatja a béremeléseket
Eredményes volt a kormány béremelésre és adócsökkentésre épülő politikája, a korábbi lemaradásunkat a visegrádi országokhoz képest behoztuk – mondta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter a II. Kárpát-medencei gazdasági kiállítás és konferencián kiemelte: az eredmények ma már lehetővé teszik, hogy a Kárpát-medencében olyan erős gazdasági tér alakuljon ki, amely hamarosan elérheti a nyugat-európai államok gazdasági integrációs szintjét.
2018. március 13. 10:17

Belátható időn belül megvalósulhat az a Kárpát-medencei gazdasági tér, amelynek köszönhetően – a nyugat-európai integrációhoz hasonlóan – az egész régió fellendülhet – hangsúlyozta tegnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (képünkön) a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) által szervezett II. Kárpát-medencei gazdasági kiállítás és konferencián. Felidézte: a kormány minden területen az identitás megőrzésén alapuló nemzetpolitika elkötelezettje, így a nemzetstratégia fontos része a külhonban élők érdekérvényesítésének, versenyképességének az elősegítése.

Ennek a stratégiának az alapját a gazdaságpolitikai sikereknek köszönhetjük, az adósság csökkentésével, a hiány alacsonyan tartásával, a munkanélküliség leszorításával és a keresetek felzárkóztatásával 2010 óta jelentős eredményeket ért el az ország. A miniszter emlékeztetett, a kétezres évek közepén hazánk az elhibázott kormányzás miatt még a közép-európai versenytársakhoz képest is leszakadt, a térség átlagánál jóval alacsonyabb növekedést pedig hitelekből sikerült elérni. Az elmúlt nyolc év kormányzásának köszönhetően 2017-ben a bruttó hazai össztermék (GDP) húsz százalékkal volt nagyobb, mint 2010-ben.

Varga Mihály a gazdasági eredményekkel kapcsolatban kiemelte a 2016-ban kötött, hatéves bérmegállapodást, amelynek köszönhetően két év alatt negyven százalékkal nőtt a garantált bérminimum összege, és jelentős, egy év alatt 12 százalék fölötti bruttó átlagkereset-növekedés ment végbe, amire a rendszerváltás óta még egyszer sem volt példa. Emellett csökkent a munkaadók által fizetett szociális hozzájárulási adó, de a költségvetésbe ugyanakkor így is több befizetés érkezett.

Tavaly a bruttó hazai össztermék 20 százalékkal volt nagyobb, mint 2010-ben Fotó: Bach Máté

Varga hozzátette: a kormány célja – amennyiben a választók ismét bizalmat szavaznak – a munkavállalók érdekeit előtérben tartó politika folytatása, a keresetek további emelése, amelyhez jó alapot ad a 2022-ig megkötött bérmegállapodás és az ezzel párhuzamos, jelentős adócsökkentés.

Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte, a magyar gazdaság mai helyzete már lehetővé teszi a Kárpát-medencén belüli gazdasági együttműködést, a helyi ökoszisztéma kialakítását. Az érdeklődés jelentős a külhoni vállalkozások részéről, a tavalyi konferenciához képest kétszeresére nőtt a kiállítók és a látogatók száma. A ma záruló rendezvényen mintegy négyszáz vállalkozás mutatkozik be, az érdeklődők száma pedig meghaladja az 1500 főt.

magyaridok.hu
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Folytatódott a cirkusz
  Az önkéntes túlmunka idő bővítéséről szóló törvény ellen demonstráltak civil szervezetek, az ellenzéki pártok támogatásával vasárnap Budapesten. Több vidéki városban is szerveztek megmozdulást, azok már mind rendzavarás nélkül véget értek.
 • A vezetők nélküli Európa
  Kormányzati és személyi válságok uralják a nagyobb uniós országok zömét.
 • Az ellenzék erőszakos fellépésre hív fel a rendőrséggel szemben
  A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az ellenzék magatartásával és üzeneteivel erőszakos fellépésre hív fel a rendőrök ellen, a rendőrség „törvényesen és arányosan” intézkedett a szerda óta tartó tüntetéseken, amelyek szervezői és résztvevői között „Soros György kitartottjai” nagy számban vannak jelen.
MTI Hírfelhasználó