Visszaél hatalmával az Európai Bizottság?
Még mindig lobbitevékenységet folytathat Brüsszelben José Manuel Barroso, az Európai Bizottság egykori elnöke, aki a Goldman Sachs amerikai bankóriás szolgálatában áll. Az európai ombudsman szerint nyilvánvaló, hogy az uniós testület félrekezeli a portugál ügyét, és fittyet hány az összeférhetetlenségi kérdésekre.
2018. március 18. 15:08

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek az Európai Bizottságon belül, ahol újra terítékre került José Manuel Barroso (képünkön) egykori elnök potenciális etikai vétségének ügye. Az EU ombudsmanjaként tevékenykedő Emily O’Reilly a minap tette közzé jelentését, amely egyértelműen kimondja: az Európai Bizottság etikai ügyekért felelős testülete félrekezelte a Barroso-kérdést, ami meglehetősen rontott az EU vezető testületének megítélésén. Az ír politikus asszony most azt követeli, hogy Brüsszelben mondják ki: mit tehet meg a bizottság egykori ura.

A tíz évig bizottsági elnökként olgozó Barroso azután került szembe az EU-val, hogy 2016 júliusában állást vállalt a Goldman Sachs amerikai befektetési banknál. A kritikus hangok már akkor összeférhetetlenséget emlegettek, hiszen a portugál exminiszterelnök az uniós mandátuma alatt is folyamatosan tárgyalt a bankóriással, amely a rossz nyelvek szerint szerepet játszott a 2008-as gazdasági válság kirobbanásában. A nagypolitika és a bankvilág közötti átjárást később az EU etikai bizottsága vizsgálta, majd Barroso kapcsán arra a megállapításra jutott, hogy az exelnök nem sértette meg az uniós szabályokat, ugyanis 18 hónappal hivatali ideje lejárta után vállalta el a banki munkát.

Az O’Reilly-jelentés elégedetlen a testület következtetéseivel. – A negatív visszhangok elkerülhetők lettek volna, ha az Európai Bizottság idejében és megfelelő módon foglal állást Barroso Goldman Sachsnál vállalt állásának ügyé­ben. Legalább arra kötelezhették volna a volt elnököt, hogy ne lobbizzon a bizottságnál a bank nevében – áll a dokumentumban, amely egy 2017-es találkozót hoz példaként Barroso és Jyrki Katainen finn bizottsági alelnök között. Katainen épp a munkahelyteremtés, a beruházások és a versenyképesség portfólióért felel a bizottságban, tehát magától értetődő: fontos szereplő a Goldman Sachs szemében. Hiába a kézzelfogható bizonyíték, Barroso Twitter-mikroblogján utasította vissza a lobbitevékenységéről szóló vádakat. Mint írta, az etikai bizottság egy évvel ezelőtt alaposan kivizsgálta az ügyét, és nem talált kivetnivalót az elvégzett feladataiban.

Az utóbbi hetekben ez már a második intézményi botrány az EU-ban: nemrég az európai parlamenti képviselők bírálták Jean-Claude Junckert, mert a bizottsági elnök korábbi kabinetfőnökét, Martin Selmayrt nevezte ki bizottsági főtitkárrá. Legtöbben itt is az átláthatóságot hiányolják, ugyanis Selmayrt előzmény nélkül, szinte a korábbi főtitkár távozásának pillanatában nevezték ki.

magyaridok.hu
  • Infantilizmus a parlamentben
    A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
MTI Hírfelhasználó