Az adósság csökkenésével enyhült az ország sérülékenysége
Az elmúlt nyolc évben folyamatosan csökkent a GDP-arányos államadósság, ezen belül is növekedett a forint alapú adósság aránya, amivel csökkent az ország pénzügyi sebezhetősége.
2018. március 19. 09:40

Az államadósság területén 2010 után kedvező változások következtek be. Amíg 2002 és 2010 után az államadósság a bruttó hazai össztermékhez viszonyítva 55 százalékról 80 százalékra ugrott, addig ez az arány 2017-re  72.1 százaléka csökkent. Jövőre a mutató 70 százalékra mérséklődhet, ezzel Európában egyedülálló módon Magyarországon nyolc egymást követő évben csökkenhet a GDP-arányos adósság szintje.  Az EU 28 tagállamában 83,5 százalék, míg az eurózona országaiban 89,3 százalék volt 2017 év végén az államadósság, amely egy főre vetítve 6, valamint 7,5 millió forintnak felel meg, míg a hasonló magyar adat 2,5 millió forint.

Kedvező fordulat az adósság szerkezetben

Szakértők szerint fontos változás az adósság szerkezetében bekövetkezett változás is, vagyis hogy csökkent a deviza, míg nőtt a forint aránya a finanszírozásban.

Oláh Dániel, a Századvég kutatója az M1 Summa című műsorában hangsúlyozta, kivételesen magas volt a gazdaság sebezhetősége 2010 előtt, és ez is vezetett 2008-ban a mentőcsomaghoz, ezzel csökkent az ország kiszolgáltatottsága a nemzetközi pénzpiacok ingadozásainak.

2002 és 2010 között az államadósságon belül a devizaarány 20 százalékról 50 százalékra növekedett, az adósság fele euróban volt jegyezve, míg az elmúlt nyolc évben ez megfordult és 20 százalékra csökkent – mondta György László, a Századvég vezető közgazdásza.

A nettó külső tartozásállomány, amely tartalmazza a lakosság, a vállalatok és az állam tartozását,  2002 és 2010 között 49 százalékponttal nőtt, ezen belül a devizahitelállomány 30 százalékponttal emelkedett, ezzel a GDP-arányos külső adósság Magyarországon  2006-ban a világon a nyolcadik legmagasabb volt. Ez a mutató 2010 és 2018 között hasonló mértékben,  50 százalékponttal csökkent, ezzel Magyarország a világ középmezőnyébe került.

Stabil a pénzügyi rendszer 

A pénzügyi stabilizációhoz hozzájárult a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékai 2010 óta bőven fedezik Magyarország egy éven belül lejáró adósságait. Ezt fejezi ki az úgynevezett Guidotti-Greenspan mutató, amely 2010 előtt az egyes értéknél kisebb volt, vagyis a devizatartalékok nem fedezték a rövid külső adósságot. Az elmúlt években viszont a mutató folyamatosan meghaladta az egyes értéket.

Elemzők szerint Magyarország ma pénzügyileg stabil és egy pénzügyi válság esetén képes függetleníteni magát a kedvezőtlen nemzetközi pénzügyi folyamatoktól, így nem kell a Nemzetközi Valutaalaphoz fordulni segélyért.

hirado.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Rétvári: ez a nyár a hajózásról szól a Dunakanyarban
  Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának arlamenti államtitkár, KDNP-s országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy volt olyan nap, amikor 3800-an utaztak ezeken a hajókon. Idén nyáron már több mint 50 ezren választották ezt a lehetőséget.
 • Rendkívüli alkalmakkor mérettetik meg minden nemzet
  Rendkívüli alkalmakkor mérettetik meg minden nemzet - hangsúlyozta a kormányszóvivő kedden Budapesten, az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti sajtótájékoztatón.
 • Sétálóidőn az örök emberi értékek égető hiányáról
  Az olvasók egy része továbbra is megmaradt homo morálisnak, akit az erkölcs, az istenhit, élet és halál, vagy éppen a szűkebb és tágabb közösségek iránti elkötelezettség vezérel. Nyilván ők keresik ezeket az értékeket az irodalomban. Nekik tehát bízvást ajánlhatom a kötet olyan novelláit, mint például a Mennybemenetel, A repedés vagy az Úton, amelyekben a talmi cinizmus helyett a mai társadalomról, az örök emberi értékekről vagy azok égető hiányáról van szó.
MTI Hírfelhasználó